Noi reguli în privința taxării din 2023 pentru persoanele fizice autorizate: Ce s-a schimbat
Noi reguli în privința taxării din 2023 pentru persoanele fizice autorizate
Persoanele fizice autorizate (PFA) au parte de modificări în privința taxării, după ce au intrat în vigoare noile prevederi de modificare a Codului fiscal (OG 16/2022, modificată prin Legea 370/2022).
Sunt noi plafoane care vor fi luate în calcul începând cu veniturile anului 2023, dar le veți plăti în 2024, scrie Hotnews. Totuși, le veți folosi în 2023 când în Declarația unică o să completați partea legată de estimări.
Ce s-a schimbat la PFA începând cu veniturile aferente anului 2023
În primul rând, cei care erau la normă de venit trebuie să știe că s-a modificat plafonul. Nu mai este 100.000 euro, ci 25.000 euro. Așadar, dacă depășiți 25.000 euro în acest an, din 2024 veți trece pe sistem real.
S-au schimbat și plafoanele de venituri pentru plata CAS și CASS, plus că au intervenit obligații acolo unde doar opțional. De exemplu, dacă până acum era opțional să plătești la CASS dacă aveai între 6-12 salarii minime, acum este obligatoriu.
Prin urmare, ceea ce scriem mai jos reprezintă partea obligatorie, dar le dăm cu titlu de exemplu, pe actualul salariu minim, deoarece în 2024 nu știm care va fi.
Le veți folosi când veți completa estimările la Declarația Unică 2023 (care zilele astea o să apară și pe site-ul ANAF, acum fiind doar în Monitorul oficial).
Tot în funcție de asta, vedeți dacă nu cumva este mai avantajos să treceți pe microîntreprindere, chiar dacă s-a modificat legislația și pe partea aia. În multe cazuri, pe simulările făcute de noi pe diferite calculatoare care au apărut online, plătești mai puțin către stat dacă lucrezi ca microîntreprindere, dar ia în calcul că te va costa și un contabil (vei avea nevoie).
Așadar, pe actualul salariu minim, plafoanele noi arată așa:
-Dacă ai venituri între 18.000 – 36.000 lei/an, atunci CAS este zero (e opțional), dar trebuie să plătești CASS de 1.800 lei.
-Dacă ai venituri între 36.000 – 72.000 lei/an, atunci CAS este 9.000 lei, iar CASS de 3.600 lei
-Dacă ai venituri mai mari de 72.000 lei/an, atunci CAS este 18.000 lei, iar CASS 7.200 lei
-Impozitul pe venit rămâne același: 10% (aici nu s-a modificat nimic – asta dacă nu se modifică legislația în 2023 cu aplicare din 2024).
Până la 25 mai trebuie să depuneți Declarația unică
Cum am spus și mai sus, noile modificări intră în vigoare începând cu veniturile din acest an, deci se vor plăti în 2024. Totuși, dacă ai fost PFA în 2022, trebuie să depui Declarația unică până la 25 mai 2023.
Ceea ce vei plăti în 2023 pentru anul trecut se face raportat la actualul plafon de 12 salarii minime (contribuțiile): la 30.600 lei/an.
Luați în considerare noile plafoane când completați estimările la Declarația unică, adică cifrele menționate mai sus. Dacă îți faci PFA în 2023, nu uita că trebuie să depui în 30 de zile o Declarație unică cu estimări.
Multe persoane lucrează pe PFA, precum unii contabili, antrenori personali, instructori de fitness, persoane care câștigă din social media, unii IT-ști etc.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata!
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata! Profesorul de economie Cristian Păun, originar din județul Alba, explică într-o postare recentă în mediul online cum funcționează părinții cu copii de bani gata și cum […]
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta România intră în rândul ţărilor Din Uniunea Europeană în care amenzile pentru viteză vor fi trimise acasă, prin curier. Compania Naţională […]
Vouchere de vacanță 2025: Ghid de informare referitor la acordarea voucherelor pe card Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță în 2025. Astfel, un angajat poate primi […]
PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor
PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor Casa de Pensii a trimis către beneficiari primele decizii de recalculare a pensiilor. Este vorba de decizii de recalculare a pensiilor agricultorilor. Citește și: PENSII 2025: Majorări semnificative ale pensiilor după recalculare. Anunțul șefului Casei Naționale de Pensii De exemplu, un pensionar […]
VIDEO | Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic
Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic Primul tunel de pe autostrada Sibiu-Piteşti este complet săpat. Luminiţa de la capătul lucrărilor a apărut astăzi, la doi ani după începerea şantierului. Autorităţile promit că vor da în folosinţă aproape 100 de kilometri de şosele rapide în următoarele […]