Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

Noi reglementări în aplicarea Programului “Prima casă” stabilite de Guvern în ședința de miercuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Guvernul a modificat și completat normele de implementare a Programului „Prima casă” având în vedere, în principal, două aspecte: posibilitatea pe care o au beneficiarii programului de a trece de la o locuință mai mică la una mai mare, fie ca valoare, fie ca suprafață (posibilitate introdusă prin OUG nr. 2/2015), și reglementarea unor aspecte tehnice rezultate din practica derulării programului.

Prima-casaPotrivit Hotărârii aprobate de Guvern, în cazul trecerii de la o locuință mai mică la una mai mare, garanţiile pentru achiziţionarea/construirea unei noi locuinţe în cadrul programului sunt garantate cu ipotecă legală de rang I asupra noii locuinţe, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice şi în favoarea finanţatorului, proporțional cu procentul de garantare. Ipoteca este valabilă pe toată durata finanţării, cu notarea în cartea funciară a interdicţiei de înstrăinare pe o perioadă de 5 ani şi a interdicţiei de grevare cu sarcini pe toată durata garanţiei.

Beneficiarul programului care dorește trecerea de la o locuință mai mică la una mai mare are obligaţia să utilizeze sumele obținute din vânzarea locuinţei achiziţionate sau construite iniţial în cadrul programului, pentru lichidarea creditului acordat inițial. În cazul în care aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditul acordat inițial, beneficiarul se obligă să achite din surse proprii eventuala diferenţă. Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achiziţionarea/construirea noii locuinţe în cadrul programului, cu condiţia lichidării creditului acordat inițial, până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noii locuinţe. Pentru respectarea condițiilor din OUG nr.60/2009, valoarea noii locuinţe achiziționate/construite trebuie să fie mai mare decât valoarea primei locuinţe, la momentul acordării creditului pentru locuinţa achiziţionată sau construită iniţial în cadrul programului.

Având în vedere solicitările apărute în practică din partea beneficiarilor programului, actul normativ prevede posibilitatea înscrierii în contractul de garantare și de credit a soțului/soției, în situațiile în care actul de căsătorie a intervenit ulterior achiziționării locuinței în cadrul programului. De asemenea, ca urmare a solicitărilor mai multor beneficiari, se aliniază prevederile Programului la cele ale noului Cod Civil în ceea ce privește posibilitatea separației bunurilor prin convenție matrimonială.

Actul normativ răspunde, de asemenea, solicitării unui număr mare de beneficiari, prin inserarea în norme a unui acord în ceea ce privește posibilitatea de a închiria o parte sau întregul imobil achiziționat prin Programul “Prima casă”, sau de a stabili un sediu social în acest imobil.

Totodată, în cazul beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, finanțatorul, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, aprobă înstrăinarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul Programului, precum și ridicarea temporară a interdicției de grevare, chiar și înainte de expirarea perioadei de 5 ani în care operează interdicția de înstrăinare a locuinței, cu condiția lichidării creditului inițial.

O altă prevedere vizează înstrăinarea locuinţei achiziţionate sau construite în cadrul programului, după expirarea perioadei de 5 ani în care operează interdicţia de înstrăinare a acesteia, sub condiţia achitării integrale a creditului garantat. În cazul neîndeplinirii acestei condiţii, acordul se consideră desfiinţat cu efect retroactiv. În cazul în care cumpărătorul achită preţul locuinţei prin credit, finanţatorul şi Ministerul Finanţelor Publice îşi exprimă acordul pentru ridicarea temporară a interdicţiei de grevare, în vederea înscrierii unei noi ipoteci asupra imobilului, în favoarea finanțatorului care acordă creditul destinat achiziţionării locuinţei.

O altă reglementare a actului normativ are scopul să contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achiziționat o locuință prin acest program, însă din cauza unor dificultăți financiare temporare au pierdut-o, iar după îmbunătățirea situației financiare doresc să recupereze imobilul. În aceste situații, beneficiarii programului pot solicita o singură dată finanţatorilor repunerea în drepturile şi obligaţiile aferente contractului de credit şi de garantare, cu respectarea condiţiilor programului şi cu menţinerea condiţiilor în care a fost acordată garanţia. În cazul garanţiilor acordate în favoarea finanţatorilor care aplică principiul împărţirii în mod egal a riscurilor şi pierderilor între finanţator şi garant şi plătite înainte de aplicarea acestui principiu, după aprobarea repunerii, procentul de garantare este de 50% din soldul creditului repus în monitorizare. În cazul finanţatorilor care nu au optat pentru aplicarea acestui principiu, garanţia acoperă în procent de 100% soldul creditului repus în monitorizare.

Informații suplimentare:

Programul “Prima casă” a fost operaționalizat în 2009, în contextul în care persoanele fizice se confruntau cu dificultăți în accesarea unui credit destinat achiziționării/construirii unei locuințe. Prin implementarea programului s-au creat condiții avantajoase de achiziționare sau construire a unei locuințe de către persoanele fizice eligibile.

De la începutul programului până în prezent, au fost acordate peste 141.909 garanții în valoare totală de 2,76 miliarde euro.  Bilanțul la zi al Programului “Prima Casă” arată că este unul dintre cele mai populare programe guvernamentale, ritmul de depunere al solicitărilor de garantare fiind în medie de circa 140 solicitări/zi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028 Astăzi, 4 noiembrie 2024, consilierii județeni au avut de votat vicepreședinții Consiliului Județean Alba. În urma voturilor exprimate, Marius Hațegan și George Rotar au fost desemnați să ocupe funcțiile de vicepreședinți pentru mandatul 2024-2028. Citește și: VIDEO | […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea