Noi proiecte energetice în Alba, finanțate cu bani europeni: Sunt vizate scoli, primării, spitale și alte instituții publice
Noi proiecte energetice în Alba, finanțate cu bani europeni: Sunt vizate scoli, primării, spitale și alte instituții publice
Miercuri, 14 mai 2025, Ministrul Energiei Sebastian Burduja, a anunțat pe contul său de Facebook că a semnat 62 de contracte noi de finanțare prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 110 milioane de euro. Contractele acoperă administraţii locale din 32 de judeţe, printre care și județul Alba.
Proiectele vizează dezvoltarea de capacităţi de producţie de energie pentru consum propriu în şcoli, primării, spitale şi alte instituţii publice
Citește și: ANRE impune reguli noi pentru contractele de furnizare: Măsuri de informare a clienților finali privind încetarea schemei de sprijin pentru energia electrică
„Astăzi am semnat noi contracte de finanţare în valoare de 110 milioane de lei (22 milioane de euro), din care aproape 99 de milioane de lei (20 milioane de euro) sunt fonduri nerambursabile.
Proiectele vizează dezvoltarea de capacităţi de producţie de energie pentru consum propriu în şcoli, primării, spitale şi alte instituţii publice.
Mai multă energie produsă local înseamnă facturi mai mici şi bani rămaşi în comunităţi pentru investiţii care chiar contează”, a transmis, miercuri, ministrul Sebastian Burduja.
Acesta a precizat că se ajunge astfel la un total de 900 de contracte de finanţare, care însumează 2,28 miliarde de lei (460 milioane de euro), din care 1,99 miliarde de lei (401 milioane de euro) sunt finanţare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare. 324 MW instalaţi în localităţi din întreaga ţară – energie ieftină, curată, produsă la nivel local.
Contractele acoperă administraţii locale din 32 de judeţe: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Braşov, Brăila, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui şi Vâlcea.
„Fiecare euro nerambursabil investit în comunităţi înseamnă mai multă autonomie şi mai puţină presiune pe bugetele locale. Nu mai vorbim de costuri energetice care apasă pe instituţiile publice, ci de bani economisiţi care pot fi reinvestiţi în infrastructura locală.
Când administraţiile locale devin mai puternice, întreaga ţară devine mai puternică. Când atragem fonduri europene şi le folosim pentru proiecte concrete, România creşte. Drumurile devin mai sigure, şcolile mai moderne, spitalele mai bine echipate şi instituţiile locale mai puternice”, a mai transmis ministrul.
Potrivit acestuia, „Cine spune că Europa nu ajută România, fie nu înţelege, fie minte”.
„România se dezvoltă cu fonduri europene, muncă, viziune şi încredere, nu cu vorbe goale cu care vânzătorii de iluzii intoxică spaţiul public.
Fiecare euro adus în România înseamnă şansa de a moderniza infrastructura esenţială: cea din sectorul energetic, cea din transport, cea din sănătate sau cea din educaţie.
România este astăzi o altă ţară decât acum două decenii, când ne uitam cu jind la dezvoltarea altora. Nu este o ţară perfectă, dar este o ţară mult mai bună”, a mai transmis ministrul.
Potrivit lui Burduja, „România nu a fost niciodată mai bine poziţionată în Europa şi în lume decât este astăzi, nu a avut niciodată o economie mai puternică sau un nivel de trai mai ridicat”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil De la 1 august 2025, vor avea loc noi creșteri de prețuri la toate produsele și serviciile, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern. TVA-ul […]
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte”
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte” Ministerul Mediului va crește semnificativ amenzile pentru cei care hrănesc animalele sălbatice, unul din principalele motive […]
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat Statul pregătește o măsură inedită de colectare a datoriilor de la cetățeni. Oricine cunoaște persoane rău platnice, poate „pârî” la ANAF în schimbul unei recompense financiare. Planul de guvernare are trei direcții esențiale Potrivit economistului Iancu Guda, planul de guvernare […]