Noi prevederi legislative privind concediul şi indemnizaţia lunară de care beneficiază mamele
La aproape 5 ani de la ultima modificare semnificativă, OUG 111/2010 suferă noi transformări, prin care se urmărește armonizarea cadrului legislativ cu realitățile actuale socio-economice. În expunerea de motive care a stat la baza legii de modificare a OUG 111/2010, inițiatorii au explicat că acordarea unei indemnizații în cuantum diferit în funcție de tipul de concediu de creșterea copilului pe care îl aleg părinții (până la împlinirea vârstei de unu sau doi ani) poate duce la o situație discriminatorie, ca urmare a plafonării diferențiate a indemnizației primite de părintele solicitant. Legea 66/2016, care modifică OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, vine cu o serie de noutăți.
Potrivit directorului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, Flaviu Cozuc, persoanele care în ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului au realizat, cel puţin 12 luni, venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (denumite venituri supuse impozitului) beneficiază de: concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară. Din noile prevederi se elimină concediul acordat până acum – pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an și indemnizaţia lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, cuprinsă între 600 și 3.400 de lei.
Nu se va mai regăsi nici indeminzația lunară de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni (în cazul concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani), cuprinsă între 600 și 1.200 de lei. Potrivit recentelor modificări, indemnizaţia lunară va fi în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, adică 1.063 de lei (salariul minim fiind de 1.250 de lei). O altă noutate vizează persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului; acestea au dreptul la un stimulent de inserţie lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei, adică 532 de lei (indemnizația minimă fiind de 1.063 de lei). Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel: a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani; b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap.
Nivelul indemnizaţiei lunare prevăzute de noua legislație se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.063 de lei (1.250 lei de lei fiind salariul minim), pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere. În cazul persoanelor care la data intrării în vigoare a noii legi beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediu fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, apar o serie de schimbări: a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea, de către copil, a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului; c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, care nu se află în situaţia prevăzută la punctul a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea, de către copil, a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]