“Noaptea Cercetătorilor” la Alba Iulia, 25 septembrie. PROGRAM – ateliere de meșteșuguri tradiționale și antice, jocuri romane
Vineri, 25 septembrie la Alba Iulia se desfășoară “Noaptea Cercetătorilor”, un eveniment desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima ediție europeană.
În România, Noaptea Cercetătorilor va avea loc în Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara și Tulcea.
“Vă așteptăm pe 25 septembrie 2015 în Alba Iulia și celelate orașe în care are loc evenimentul. Vom porni în călătoria științifică începând cu orele 19:00, însoțiți de cercetători, exploratori, inventatori, oameni de știință și scriitori de gen. Veți asista la experimente trăsnite, conferințe fascinante și concursuri, veți interacționa cu cele mai recente inovații tehnice și vă veți testa inspirația și creativitatea în universul științific.
Ediția din acest an a Nopții Cercetătorilor propune două abordări complementare dictate de doua echipe organizatoare diferite:
#Researchers for Humanity pe scurt #R4H propune o noua abordare a interacțiunii dintre publicul larg și lumea cercetătorilor prin activități și informații legate de modul în care cercetarea științifică contribuie la progresului umanității. Conceptul este integrat în ediția din 2015 a Nopții Cercetătorilor și va fi continuat după Noaptea Cercetătorilor prin ateliere și întâlniri între tineri și cercetători”, transmit organizatorii evenimentului.
PROGRAM Alba Iulia
În cadrul evenimentului muzeul albaiulian propune mai multe activități care se vor desfășura conform programului de mai jos. Tot cu această ocazie, de la ora 18.00, în fața Porții a IV-a, va avea loc și ultima reprezentație a Gărzii Apulum din acest sezon.
Ora 17:00
MEȘTEȘUGURI TRADIȚIONALE.
ATELIERUL DE ICOANE. Realizarea de icoane pe sticlă folosind tehnici tradiționale tipice secolului al XIX – lea.
CUSĂTURI TRADIȚIONALE. Confecționarea de traiste și semne de carte cusute cu motive populare.
Locul desfășurării activităților: Caponiera din spatele Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia (palatul Apor)
Ora 18:00 – 19:00
SPECTACOLUL DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ A GĂRZII APULUM
Locul desfășurării activității: Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina, orele 18.00–19.00. .
Ora 19:00 – 22:00
JOCURI ROMANE.
JOCURI DE NOROC ȘI STRATEGIE.
FIERĂRIE DACICĂ
ATELIER DE BIJUTERII ANTICE
ATELIER DE PIELĂRIE
ATELIER DE PRELUCRAREA LEMNULUI
MICII GLADIATORI. Antrenamentul pentru recrutarea viitorilor gladiatori în cadrul școlii de gladiatori ”Ludus Apulensis”. Se adresează copiilor.
Locul desfășurării activității: Muzeul Principia
Ora 19:00 – 22:00
ATELIERE ANTICE.
OFFICINA SCRIPTORIA.
MONETĂRIE DACICĂ ȘI ROMANĂ.
ÎMBRĂCĂMINTE ROMANĂ. Deprinderea publicului de a purta vesminte romane civile și uniforme militare.
Locul desfășurării activității: Strada Muzeului (între Muzeu și Sala Unirii)
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociația Invenio, Asociația Prietenii Muzeului și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba