Naveta profesorilor se impune a fi decontată – în opinia ministrului de finanţe
Că viaţa profesorilor este grea din punct de vedere financiar nu mai constituie demult o noutate în societatea românească. Dacă în Occident profesia de dascăl e retribuită mulţumitor de stat, la noi fiecare adaos la salariu contează, la fel şi orice înlesnire sau facilitate. În această ultimă categorie se înscrie şi decontarea navetei cadrelor didactice, întrucât distanţele dintre domiciliile pedagogilor şi unităţile de învăţământ sunt mari (cu precădere în cazul şcolilor din mediul rural).
Actualmente situaţia decontărilor e „în ceaţă”, fapt ce l-a determinat pe Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, să încerce înseninarea peisajului. El i-a făcut promisiunea lui Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, că va face eforturi ca profesorilor să le fie decontat transportul la locul de muncă.
Demnitarul le-a solicitat direcţiilor de finanţe din teritoriu să atenţioneze autorităţile publice locale că se impune includerea în bugetele pe anul în curs a sumelor de bani având ca destinaţie decontarea navetei cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, unităţile de învăţământ special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională. Cheltuielille de această natură urmează a fi acoperite din venituri proprii ale bugetelor locale, cât şi din sume de bani defalcate din TVA. Dacă primăriile se vor face că n-au auzit semnalul tras de ministrul finanţelor, e foarte probabil să suporte măsuri punitive, incluzând chiar şi blocarea conturilor.
Să sperăm totuşi că nu va fi cazul, iar edilii oraşelor şi comunelor vor pune în practică îndemnul venit de la centru, deoarece efortul profesorilor de a parcurge zeci de kilometri de acasă spre şcoală trebuie acoperit financiar. Altfel lefurile lor vor intra şi mai mult „la apă”, umplând buzunarele transportatorilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]