Munca de noapte. Drepturile salariatului și cine nu poate fi obligat să lucreze schimbul III
În anumite societăți, munca de noapte este esențială pentru desfășurarea activității. Cu toate acestea, nu toți angajații pot fi obligați să lucreze schimbul III, Codul muncii stabilind anumite categorii de persoane care pot, iar unele cazuri, chiar trebuie, să fie scutite de munca de noapte.
Potrivit Codului muncii, salariatul de noapte este angajatul care efectuează munca între 22.00 si 6.00, cel putin 3 ore din timpul său zilnic de lucru. Totodată, este considerat angajat de noapte și persoana care muncește pe timpul nopții în proportie de cel putin 30% din timpul său lunar de lucru.
Durata normală a timpului de lucru, în cazul salariatului de noapte, nu trebuie să depășească o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioada de referință de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal, care trebuie acordat în două zile consecutive.
Pentru salariații de noapte care lucrează în condiții speciale sau deosebite de muncă, durata normală a timpului de lucru nu poate depăși în general 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore. Durata de 8 ore de muncă pe timp de noapte poate fi depășită doar dacă contractul colectiv de muncă aplicabil stabilește acest lucru, însă, în acest caz, angajatorii trebuie să le acorde salariatilor perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate suplimentar.
Înainte de a desfășura munca de noapte, salariații trebuie să beneficieze de un examen medical gratuit, care se se va face, ulterior, periodic.
Mai mult decât atât, Codul muncii obligă angajatorii a căror salariați prestează munca pe timp de noapte în mod frecvent să informeze inspectoratul teritorial de muncă.
Lucrezi de noapte? Ce beneficii ai
Conform Codului muncii, salariații de noapte beneficiază fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopții, fie de un program de lucru redus.
Astfel, aceștia pot avea un program de lucru redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puțin 3 ore de muncă de noapte, fără ca salariul de bază să fie diminuat.
Pe de altă parte, dacă li se acordă un spor, acesta trebuie să fie 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Cine nu poate lucra noaptea
Legislatia muncii prevede că tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.
De asemenea, nu pot fi obligate să lucreze schimbul III nici femeile gravide, lăuzele sau cele care alăptează.
Și salariații cu probleme de sănătate cauzate de munca de noapte trebuie scutiți de schimbul III. Codul muncii obligă angajatorii să le modifice programul de lucru, astfel încât aceștia să fie trecuți la munca de zi pentru care sunt apți.
Angajatorii care încalcă oricare dintre prevederile legale referitoare la munca de noapte riscă amenzi de minim 1.500 de lei, care pot ajunge și la 3.000 de lei. (C.M.)
sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi Cea mai populară sărbătoare a zilei de 4 noiembrie este Ziua bomboanelor (CandyDay). Ele ne atrag prin varietatea de culori, arome, dimensiuni şi forme, uneori amuzante. La începutul secolului al XIII-lea, englezii au împrumutat un cuvânt […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a