Rămâi conectat

Ştirea zilei

Moţul din Arizona s-a întors acasă pentru totdeauna

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Moţul din Arizona s-a întors acasă pentru totdeauna.

În jurnalul de călătorie „De pe Muntele Găina la Marele Canion”, Ioan Nicoară a descris doar o mică parte din povestea ca în filme a vieții sale. S-a născut în Sohodol, pe un deal al Apusenilor, iar la maturitate a fugit din România comunistă.

A trăit peste două decenii la Phoenix, în mijlocul deșertului Arizonei. Autodidact, mare iubitor de călătorii și natură, poliglot (vorbea fluent 6 limbi străine), Ioan Nicoară a vizitat peste 22 de țări de pe trei continente, a scris cărți de poezie și călătorii, a realizat expoziții de pictură. A străbătut lumea, dar cel mai mult i-a plăcut să descopere frumusețile României și ale Munților Apuseni. Știa fiecare potecă din Țara Moților, unde venea în fiecare vară, din 1990 încoace, să hoinărească, să adune fructe de pădure și să picteze.

„Toate drumurile mele – scria în jurnal Ioan Nicoară – duc la Sohodol, acolo unde parcă-l văd pe tata bătându-și coasa la umbra tufelor și pe mama venind cu prânzul, o ciorbă de fasole verde dreasă cu smântână și mărar. Am vizitat multe locuri minunate din această lume, dar nici unul nu a fost atât de frumos ca locurile de acasă”.

Aşa cum Ulise s-a întors la Itaca, la fel și Ioan Nicoară s-a întors mereu acasă. Și-a dorit mult ca întâlnirea lui cu Cerul să fie la Sohodol și Bunul Dumnezeu i-a împlinit dorința. Alături de familia și prietenii lui veniți din America, ca preot l-am condus pe Ioan Nicoară pe ultimul drum. Fie-i țărâna ușoară!

În aceste vremuri de înstrăinare, de dor de ceea ce înseamnă acasă, povestea moțului Ioan Nicoară este pe cât de fascinantă, pe atât de plină de semnificații și învățăminte. În ochii lui Ioan Nicoară, așa cum a spus un prieten de-al lui, „frumusețile Țării Moților nu pot fi întrecute de nimic.”

Preot Ioan Adrian CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

APEL UMANITAR pentru o familie cu 5 copii din Berghin, rămași fără tată: Au nevoie de ajutor pentru finalizarea locuinței

Bera Larisa

Publicat

în

APEL UMANITAR pentru o familie cu 5 copii din Berghin, rămași fără tată: Au nevoie de ajutor pentru finalizarea locuinței Un apel umanitar a fost lansat pentru o familie cu 5 copii din Berghin, rămași fără tată, care a murit de infarct, în urmă cu 6 luni. Citește și: APEL UMANITAR: Vlad Chețan, un copil […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea