Moţul din Arizona s-a întors acasă pentru totdeauna
Moţul din Arizona s-a întors acasă pentru totdeauna.
În jurnalul de călătorie „De pe Muntele Găina la Marele Canion”, Ioan Nicoară a descris doar o mică parte din povestea ca în filme a vieții sale. S-a născut în Sohodol, pe un deal al Apusenilor, iar la maturitate a fugit din România comunistă.
A trăit peste două decenii la Phoenix, în mijlocul deșertului Arizonei. Autodidact, mare iubitor de călătorii și natură, poliglot (vorbea fluent 6 limbi străine), Ioan Nicoară a vizitat peste 22 de țări de pe trei continente, a scris cărți de poezie și călătorii, a realizat expoziții de pictură. A străbătut lumea, dar cel mai mult i-a plăcut să descopere frumusețile României și ale Munților Apuseni. Știa fiecare potecă din Țara Moților, unde venea în fiecare vară, din 1990 încoace, să hoinărească, să adune fructe de pădure și să picteze.
„Toate drumurile mele – scria în jurnal Ioan Nicoară – duc la Sohodol, acolo unde parcă-l văd pe tata bătându-și coasa la umbra tufelor și pe mama venind cu prânzul, o ciorbă de fasole verde dreasă cu smântână și mărar. Am vizitat multe locuri minunate din această lume, dar nici unul nu a fost atât de frumos ca locurile de acasă”.
Aşa cum Ulise s-a întors la Itaca, la fel și Ioan Nicoară s-a întors mereu acasă. Și-a dorit mult ca întâlnirea lui cu Cerul să fie la Sohodol și Bunul Dumnezeu i-a împlinit dorința. Alături de familia și prietenii lui veniți din America, ca preot l-am condus pe Ioan Nicoară pe ultimul drum. Fie-i țărâna ușoară!
În aceste vremuri de înstrăinare, de dor de ceea ce înseamnă acasă, povestea moțului Ioan Nicoară este pe cât de fascinantă, pe atât de plină de semnificații și învățăminte. În ochii lui Ioan Nicoară, așa cum a spus un prieten de-al lui, „frumusețile Țării Moților nu pot fi întrecute de nimic.”
Preot Ioan Adrian CULDA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LIVE VIDEO | 166 de ani de la MICA UNIRE, sărbătoriți la Alba Iulia. HORA Unirii, evocare istorică și Te Deum pe esplanada Sălii Unirii
LIVE VIDEO | 166 de ani de la MICA UNIRE, sărbătoriți la Alba Iulia. HORA Unirii, evocare istorică și Te Deum pe esplanada Sălii Unirii Unirea Principatelor Române din data de 24 ianuarie 1859, cunoscută și sub denumirea de Mica Unire, a fost sărbătorită și la Alba Iulia, pe esplanada Sălii Unirii, printr-un eveniment menit […]