Rămâi conectat

Actualitate

Motivul pentru care peste 700.000 de pensii au fost diminuate după recalculare: Ce s-a schimbat în noua lege

Bera Larisa

Publicat

în

Motivul pentru care peste 700.000 de pensii au fost diminuate după recalculare: Ce s-a schimbat în noua lege

Conform declarațiilor Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, pentru 719.257 de pensionari, veniturile au scăzut, după recalculare, însă în plată, acestea vor rămâne la nivelul actual.

Citește și: Recalculare pensii 2024: Primele DECIZII au ajuns la pensionari prin poștă

Prin noua lege a pensiilor au fost majorate peste 3,8 milioane de pensii, potrivit prezentării Ministerului Muncii, însă aproape 720.000 au fost diminuate. Motivul pentru care acestea au scăzut ca urmare a recalculării, deși beneficiarii vor încasa aceeași sumă ca până acum și după 1 septembrie, nu a fost dezvăluit de oficiali.

Din informațiile obținute de „Adevărul” reiese că de vină pentru această scădere, care se va reflecta și mai evident în viitor, este o prevedere care schimbă aproape insesizabil modalitatea de raportare la venituri.

„Aceste scăderi provin din diferențele de calcul ale punctajelor obținute în timpul muncii. Pe actuala lege a pensiilor 263/2010, încă în vigoare, calculul punctelor de pensie se face prin raportare la salariul mediu brut lunar pe ramură (domeniul de activitate – n. red.) anunțat de Institutul Național de Statistică. Prin noua lege a pensiilor, L 360/2023, raportarea se face la salariul mediu anual luat în calcul la elaborarea bugetului de stat. Am făcut o simulare de calcul pe anul trecut: dacă pe vechea lege a pensiilor rezultau 1.02 puncte, pe noua lege a pensiilor nu se realizează nici măcar un punct”, a declarat Horațiu Raicu pentru „Adevărul”.

Raicu a adăugat că, de fapt, această majorare a pensiilor aflate în plată este o „bomboană dulce-amară” pentru pensionari.

„De fapt, toate punctele de pensie au scăzut ca urmare a recalculării, însă cei care au avut o vechime mai mare de 25 de ani au fost recompensați prin punctele de stabilitate”, a declarat Raicu, adăugând că renunțarea la salariile medii brute pe ramură va produce efecte puternice pe viitor.

Potrivit ultimelor date publicate de INS, există discrepanțe majore între salariile din România, cele mai mari fiind chiar și de patru ori cât cele mai mici, după cum urmează: salariile provenite din activități de editare – 11.614 lei, urmate de cele din IT – 11.573 lei și cele din Informații și comunicații – 10.453 lei, cele din fabricarea produselor de cocserie și țiței – 10.424 lei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – 9.573 lei, iar pe locul 6 salariile din transporturi aeriene – 9.316 lei.

La polul opus, cele mai mici salarii nete sunt cele din domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte – 2.798 lei, de patru ori mai mici decât cele mai mari salarii medii nete plătite în luna iunie.

Salariul mediu brut raportat de INS a fost 8.480 lei în luna iunie, iar netul de 5.176 lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18 august 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba, până la ora 24.00: Râurile vizate

Bera Larisa

Publicat

în

18 august 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba, până la ora 24.00: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis sâmbătă, 17 august 2024, o atenționare hidrologică cod galben de inundații în Alba, valabilă în intervalul orar 12.00-24.00. Citește și: 18 august | COD GALBEN de FURTUNĂ în județul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea