Moș Nicolae a venit la firmele românești nu cu sacul ci cu o Ordonanță de Urgență care schimbă substanțial Codul Fiscal și de procedură, din 1 ianuarie 2017
În monitorul oficial de marți 06.12.2016 a fost publicată OUG. nr. 84/2016 care modifică substanțial Codul Fiscal și Codul de procedură fiscală. Schimbările majore vin de la anul, dar sunt câteva prevederi ce intră în vigoare chiar la data publicării.
După intrarea în vigoare, actul normativ obligă legiutorul să republice atât Codul fiscal cât și Codul de procedură fiscală. Sunt prezentate în continuare unele aspecte importante din modificările aduse Codului fiscal.
Care sunt principalele modificări aduse Codului fiscal?
- 1. Introducerea unui regim special al TVA pentru agricultori. În esență agricultorul reprezintă persoana fizică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală sau întreprinderea familială, cu sediul activității economice în România, care realizează activitățile agricole și care nu realizează alte activități economice sau realizează și alte activități economice a căror cifră de afaceri anuală este inferioară plafonului de scutire. Activitățile de producție agricolă sunt activitățile de producție a produselor agricole, inclusiv activitățile de transformare a produselor agricole prin alte metode decât cele industriale, iar serviciile agricole reprezintă serviciile prevăzute în norme, prestate de un agricultor care utilizează munca manuală proprie și/sau echipamentele specifice. Compensația în cotă forfetară reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compens care în cota forfetară asupra prețului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrarilor de produse agricole și prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor. Procentul de compensare în cota forfetară este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 și 8% începând cu anul 2019.
- 2. Se extinde pe perioada nedeterminată facilitatea profitului reinvestit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, în programe informatice, precum și pentru dreptul de utilizare a programelor informatice.
- 3. Măsuri mai puțin dure cu privire la deducerea TVA când persoana impozabilă are codul de TVA anulat din oficiu de către autoritatea fiscală:
– persoana impozabilă își exercită dreptul de deducere pentru achizițiile de bunuri și/sau servicii efectuate în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, prin înscrierea în primul decont de taxă depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, chiar dacă factura nu cuprinde codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile.
– Beneficiarii au dreptul de deducere a TVA după reînregistrarea în scopuri de TVA a furnizorului ce anterior a avut codul de TVA invalid.
- 4. Optiune de plată impozit pe profit la microîntreprinderile cu capital social mai mare de 45.000 lei. Pot opta pentru plata impozitului pe profit acele microîntreprinderi la care valoarea capitalului social este de minim 45.000 lei. Anterior suma a fost de 25.000 Eur.
- 5. Se abrogă obligația înregistrării persoanei impozabile în Registrul Operatorilor Intracomunitari dacă aceasta efectuează tranzacții cu parteneri economici din alte state membre.
- 6. Se precizează în mod expres că plațiele pentru zilieri nu sunt în sfera asigurărilor sociale obligatorii.
Sursa: hotnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată