Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Moș Nicolae a venit la firmele românești nu cu sacul ci cu o Ordonanță de Urgență care schimbă substanțial Codul Fiscal și de procedură, din 1 ianuarie 2017

Mădălina Opriș

Publicat

în

cod-fiscalÎn monitorul oficial de marți 06.12.2016  a fost publicată OUG. nr. 84/2016 care modifică substanțial Codul Fiscal și Codul de procedură fiscală. Schimbările majore vin de la anul, dar sunt câteva prevederi ce intră în vigoare chiar la data publicării.

După intrarea în vigoare, actul normativ obligă legiutorul să republice atât Codul fiscal cât și Codul de procedură fiscală. Sunt prezentate în continuare unele aspecte importante din modificările aduse Codului fiscal.

Care sunt principalele modificări aduse Codului fiscal?

  • 1. Introducerea unui regim special al TVA pentru agricultori. În esență agricultorul reprezintă persoana fizică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală sau întreprinderea familială, cu sediul activității economice în România, care realizează activitățile agricole și care nu realizează alte activități economice sau realizează și alte activități  economice  a  căror  cifră  de  afaceri  anuală este  inferioară plafonului de scutire. Activitățile de producție agricolă sunt activitățile de producție a produselor  agricole,  inclusiv  activitățile  de  transformare  a  produselor agricole prin alte metode decât cele industriale, iar serviciile  agricole  reprezintă  serviciile  prevăzute  în  norme, prestate de un agricultor care utilizează munca manuală proprie și/sau echipamentele specifice. Compensația în cotă forfetară reprezintă suma rezultată prin  aplicarea procentului de compens care în cota forfetară asupra prețului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrarilor de produse agricole și prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor. Procentul de compensare în cota forfetară este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 și 8% începând cu anul 2019.
  • 2. Se extinde pe perioada nedeterminată facilitatea profitului reinvestit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, în programe informatice, precum și pentru dreptul de utilizare a programelor informatice.
  • 3. Măsuri mai puțin dure cu privire la deducerea TVA când persoana impozabilă are codul de TVA anulat din oficiu de către autoritatea fiscală:

– persoana impozabilă își exercită  dreptul de deducere pentru achizițiile de bunuri și/sau servicii efectuate în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, prin înscrierea în primul decont de taxă depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, chiar dacă factura nu cuprinde codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile.
– Beneficiarii au dreptul de deducere a TVA după reînregistrarea în scopuri de TVA a furnizorului ce anterior a avut codul de TVA invalid.

  • 4. Optiune de plată impozit pe profit la microîntreprinderile cu capital social mai mare de 45.000 lei. Pot opta pentru plata impozitului pe profit acele microîntreprinderi la care valoarea capitalului social este de minim 45.000 lei. Anterior suma a fost de 25.000 Eur.
  • 5.  Se abrogă obligația înregistrării persoanei impozabile în Registrul Operatorilor Intracomunitari dacă aceasta efectuează tranzacții cu parteneri economici din alte state membre.
  • 6. Se precizează în mod expres că plațiele pentru zilieri nu sunt în sfera asigurărilor sociale obligatorii.

Sursa: hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației

Bera Larisa

Publicat

în

Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea