Molnupiravir, medicamentul eficient împotriva Omicron, ajunge în România: Cât costă și cum se administrează
Molnupiravir, medicamentul eficient împotriva Omicron, ajunge în România: Cât costă și cum se administrează
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, joi, în şedinţa de Guvern, că 50.000 de cutii de Molnupiravir vor ajunge luni în România. Şase studii de laborator au arătat că medicamentul experimental Molnupiravir funcţionează împotriva variantei Omicron, anunţă Merck & Co Inc şi Ridgeback Biotherapeutics, citată de Reuters.
De marţi, medicii vor putea prescrie antiviralul Molnupiravir în centrele de evaluare destinate pacienţilor cu covid. Se administrează patru pastile, de două ori pe zi, timp de cinci zile.
Costul unei cutii este de 200 de euro. Este interzisă administrarea tratamentului către gravide. Printre efectele adverse cunoscute se numără greaţa, ameţeala sau problemele stomacale.
Este primul medicament de acest gen care ajunge în ţară şi probabil va rămâne singurul. Ţara noastră nu se angajează să plătească tratamentul pentru eventuale reacţii adverse la pastila Paxlovid, produsă de Pfizer, care este folosită tot în tratamentul celor infectaţi cu noul coronavirus.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Ne-au pus niște condiții comerciale și un contract tipic din Statele Unite care e foarte greu de adoptat în România. Vă dau un singur exemplu: formarea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Vă dați seama că o astfel de chestiune nu avem cum să o facem și e foarte greu de instrumentat”.
România nu are un astfel de fond pentru niciun medicament care este acum pe piaţă. Asta deşi anumite ţări din Europa au inclusiv pentru vaccinul anti-Covid.
Dan Zaharescu, vicepreşedinte ARPIM: ”Acest principiu există și la nivelul OMS. România a fost invitata să adere la acest principiu undeva în vara trecută, dacă nu mă înșel, și România a refuzat să participe în acest sistem”.
Experţii spun că nu merita efortul unui astfel de fond pentru un medicament care nici măcar nu tratează cazurile grave.
Sorin Paveliu, expert politici de sănătate: ”Deci, Guvernul poate să facă orice legal, nu asta este problema. Problema este dacă e cazul să facă așa ceva și nu este cazul. Pentru că astea sunt pentru fazele ușoare. Ce să tratezi cu antivirale, cu reacții adverse grave – tratezi cazuri ușoare care se vindecă de la sine?”.
Costul unei cutii de Molnupiravir este de 200 de euro.
Sursa: observatornews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan