Rămâi conectat

Actualitate

Molnupiravir, medicamentul eficient împotriva Omicron, ajunge în România: Cât costă și cum se administrează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Molnupiravir, medicamentul eficient împotriva Omicron, ajunge în România: Cât costă și cum se administrează

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, joi, în şedinţa de Guvern, că 50.000 de cutii de Molnupiravir vor ajunge luni în România. Şase studii de laborator au arătat că medicamentul experimental Molnupiravir funcţionează împotriva variantei Omicron, anunţă Merck & Co Inc şi Ridgeback Biotherapeutics, citată de Reuters.

De marţi, medicii vor putea prescrie antiviralul Molnupiravir în centrele de evaluare destinate pacienţilor cu covid. Se administrează patru pastile, de două ori pe zi, timp de cinci zile.

Costul unei cutii este de 200 de euro. Este interzisă administrarea tratamentului către gravide. Printre efectele adverse cunoscute se numără greaţa, ameţeala sau problemele stomacale.

Este primul medicament de acest gen care ajunge în ţară şi probabil va rămâne singurul. Ţara noastră nu se angajează să plătească tratamentul pentru eventuale reacţii adverse la pastila Paxlovid, produsă de Pfizer, care este folosită tot în tratamentul celor infectaţi cu noul coronavirus.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Ne-au pus niște condiții comerciale și un contract tipic din Statele Unite care e foarte greu de adoptat în România. Vă dau un singur exemplu: formarea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Vă dați seama că o astfel de chestiune nu avem cum să o facem și e foarte greu de instrumentat”.

România nu are un astfel de fond pentru niciun medicament care este acum pe piaţă. Asta deşi anumite ţări din Europa au inclusiv pentru vaccinul anti-Covid.

Dan Zaharescu, vicepreşedinte ARPIM: ”Acest principiu există și la nivelul OMS. România a fost invitata să adere la acest principiu undeva în vara trecută, dacă nu mă înșel, și România a refuzat să participe în acest sistem”.

Experţii spun că nu merita efortul unui astfel de fond pentru un medicament care nici măcar nu tratează cazurile grave.

Sorin Paveliu, expert politici de sănătate: ”Deci, Guvernul poate să facă orice legal, nu asta este problema. Problema este dacă e cazul să facă așa ceva și nu este cazul. Pentru că astea sunt pentru fazele ușoare. Ce să tratezi cu antivirale, cu reacții adverse grave – tratezi cazuri ușoare care se vindecă de la sine?”.

Costul unei cutii de Molnupiravir este de 200 de euro.

Sursa: observatornews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vouchere de 10.000 de lei pentru românii care locuiesc la curte: Cum se pot obține banii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Vouchere de 10.000 de lei pentru românii care locuiesc la curte: Cum se pot obține banii Un program inițiat de stat ar putea să vină în sprijinul oamenilor care stau la curte. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre proiect și cum ar putea românii să intre în posesia voucherelor în valoare de 10.000 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea