Rămâi conectat

Ştirea zilei

Modificări la legea pensiilor. Ce prevederi sunt vizate

Gabriel IOANICIU

Publicat

în

Modificări la actuala Lege a pensiilor urmează să fie adoptate în curând de Executiv și privește corectarea legii în materia pensiilor de handicap, a celor acordate lucrătorilor din subteran, dar și câteva aspecte ce vizează ajutorul de deces. În plus, proiectul de OUG mai prevede și înființarea unor comisii teritoriale de contestație, în locul celei centrale.

 Proiectul de OUG vizează o aplicare unitară a legii în cazul celor care au lucrat în subteran și propune o prevedere nouă care stabilește că toți cei care au desfășurat activități miniere, în subteran, în cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice vor beneficia de pensie de limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani (dar nu sub vârsta de 45 de ani) pentru un stagiu de cel puțin 20 de ani de cotizare realizat în aceste activități.

Pentru acestea, stagiul complet va fi de 20 de ani (unde va fi luată în calcul și activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă). Modificarea, spune Guvernul, e necesară pentru a corecta inechitățile din sistem rezultate în urma unor reglementări succesive și necorelate (pentru persoane care au desfășurat aceleași tip de activitate, s-au luat în calcul diferite stagii de cotizare).

 Un alt scop al proiectului este punerea în acord a legii cu o decizie a Curții Constituționale în privința pensiilor de handicap (Decizia Curții nr. 632/2018). În 2018, decizia Curții a făcut ca o condiție a stagiului de cotizare pentru reducerea vârstelor standard de pensionare în funcție de gradul de handicap să dispară, fiind neconstituțională. Guvernul intenționează acum să preîntâmpine o aplicare neunitară a legii, așa că modifică textele de lege corespunzătoare (cum trebuia să o facă imediat după decizie) astfel încât să fie eliminată condiția stagiului de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat. Reducerile stagiilor și vârstelor de pensionare rămân însă nemodificate:

15 ani, în cazul celor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, măcar o treime din stagiul complet de cotizare;
zece ani, în cazul celor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, măcar două treimi din stagiul complet;
zece ani, în cazul celor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet.

 Desființarea Comisiei Centrale de Contestații, care funcționează în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice este o altă chestiune vizată de proiectul de OUG. În locul ei, se pun bazele unor comisii teritoriale de contestații.

 Modificări ce privesc acordarea ajutorului de deces, reglementat și el prin aceeași lege. Ele privesc acordarea banilor în cazul celor care își pierduseră calitatea de asigurat în preajma decesului și a celor în concediu de creștere a copilului.

Actuala Lege a pensiilor se mai aplică până la 31 august 2021, după care va fi înlocuită de noua reglementare – Legea nr. 127/2019. Regăsiți aici o serie întreagă de materiale care tratează principalele noutăți ale acestei legi.

Modificările propuse prin OUG în privința pensiilor se aplică momentan. Acestea trebuie adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Foto: arhivă, Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Pălăriile Dădârlat, produse într-un atelier din Alba, vedete la UNTOLD: Modele special create pentru cel mai mare festival din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pălăriile Dădârlat, produse într-un atelier din Alba, vedete la UNTOLD: Modele special create pentru cel mai mare festival din România Pălăriile Dădârlat, brandul românesc care a luat naștere în Alba de mai bine de un secol, produse din generație în generație cu multă iubire, pasiune și suflet, sunt vedetele festivalului UNTOLD care a debutat astăzi, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea