Modificarea kilometrajului, INTERZISĂ: Ce trebuie să facă românii care au autoturisme cu odometre defecte
Modificarea kilometrajului, INTERZISĂ: Ce trebuie să facă românii care au autoturisme cu odometre defecte
Odată cu publicarea legii privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, modificarea kilometrajului unei mașini a devenit interzisă.
Potrivit articolul 2 din legea 142/2023, începând de azi, modificarea kilometrajului unei mașini este strict interzisă, astfel:
(1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.
(2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.
(3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.
Citește și: MIPE, anunț despre tichetele pentru nou-născuți: „Astăzi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri”
Articolul 13 spune că, în termen de patru luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii emite un ordin pentru punerea în aplicare a prezentei legi.
În forma adoptată de Senat, modificarea kilometrajului era pedepsită cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau cu amendă, însă Guvernul a explicat, în punctul său de vedere, că nu se impune reglementarea distinctă, întrucât conduita este deja incriminată prin prevederile Codului Penal.
Până în prezent, modificarea kilometrajului era incriminată, indirect, prin prevederile Codului Penal, fiind încadrată la fapta de înșelăciune, articolul 244.
Potrivit Codului Penal, “Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, potrivit digi24.ro.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Prognoza meteo pentru iarna 2025-2026: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România Meteorologii Accuweather și Easeweather au realizat prognoza pentru următoarele luni și au aflat când va fi următoarea ninsoare în România. Chiar dacă ne aflăm în sezonul cald, experții ne spun în ce zonă vor cădea primele precipitații sub formă de ninsoare […]
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]
Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni”
Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni” Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat că urmează controale în spitalele din România, începând de săptămâna viitoare, după ce a primit peste 200 de sesizări despre calitatea mâncării servite pacienţilor. Unele meniuri arată impecabil, altele, „din […]