Modernizarea drumului județean DJ 106K, între Vingard și Ohaba: Licitația de peste 21 de MILIOANE de lei, lansate în SEAP
Modernizarea drumului județean DJ 106K, între Vingard și Ohaba: Licitația de peste 21 de MILIOANE de lei, lansate în SEAP
Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări de construcții, în cadrul proiectului „Modernizare drum județean DJ 106K, tronson Vingard-Ohaba”. Valoarea totală a investiției este de 21.666.000 de lei, fără TVA.
Drumul judeţean DJ 106 K: Sebeş(DN 1) – Daia Română – Ohaba – Secăşel – DJ 107 este cuprins în Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Alba.
Acesta traversează localităţile Sebeş, Daia Română, Ohaba şi Secăşel, asigurând legătura cu drumul judeţean DJ 107 şi drumul naţional DN 1.
Structura rutieră
La dimensionare s-a ţinut cont de normele TEM (Trans European Motorway) şi normele tehnice româneşti. Durata de viaţă calculată a sistemului rutier cu straturi asfaltice este de 15 ani, încărcarea pe osie fiind 115 kN ai cărei parametri sunt:
- sarcina pe roţile duble 57,5 kN,
- presiunea de contact 0,625 Mpa,
- raza suprafeţei circulare echivalente suprafeţei de contact pneu – drum 0,17 lm.
- stabilite conform stării tehnice actuale a drumului şi în funcţie de zestrea existentă.
Structura rutieră va trebui să fie întreţinuţă ulterior, conform prevederilor Normativului AND 554.
Aceste structuri corespund clasei de trafic uşor, clasa în care se apreciază că se va încadra drumul analizat pe o perioadă de perspectivă de 15 ani.
Structura rutieră proiectată a fost verificata la acţiunea îngheţ-dezgheţului conform (STAS 1709-1/90, STAS 1709/2-90 si STAS 1709/3-90).
Astfel, conform recomandărilor din Expertiza Tehnică realizată, se va realiza următoarea structura rutiera:
Structură rutieră suplă
- Săpătură;
- 15 cm strat de forma din balast nisipos;
- 20 cm strat de fundaţie din balast conform STAS 6400-84 si SR EN 13242:2013;
- 25 cm strat de bază din piatră spartă impanata conform STAS 6400-84 si SR EN 13242:2013;
- 6 cm strat de legătură din binder de criblura BAD22.4 leg 50/70, conform SR EN 13108-1:2006; SR EN 13108- 1:2006/AC:2008 ;
- 4 cm strat de uzură din beton asfaltic BA16 rul 50/70, conform SR EN 13108-1:2006; SREN 13 108-1:2006/AC:2008.
În cazul în care excavaţia pentru realizarea structurii rutiere va pune în evidenţă sectoare cu portanţa scăzută, atunci se va evacua pe o adâncime de minim 50cm materialul necorespunzător şi se va aşterne un blocaj de piatră brută în grosime de minim 50 cm care să se împăneze bine în materialul cu portanţa scăzută. Apoi peste blocaj se va aşterne fundaţia drumului.
Acostamentele se vor realiza din 35cm piatră spartă dispusă pe 35cm balast. Taluzurile se vor îmbrăca cu pământ vegetal cu o grosime de minim 10 cm.
Scurgerea apelor se va asigura prin realizarea de rigole carosabile, şanţuri pereate sau de pământ noi sau prin reprofilarea celor existente.
Siguranţa circulaţiei
După cum s-a arătat mai sus, elementele geometrice în plan, profil longitudinal şi transversal au fost astfel amenajate încât circulaţia să se desfăşoare în condiţii de deplină siguranţă şi confort.
Pe parcursul execuţiei, drumul va fi semnalizat conform „Normelor metodologice privind condiţiile de închidere a circulaţiei şi de instituire a restricţiilor de circulaţie în vederea executării de lucrări în zona drumului public şi / sau pentru protejarea drumului”.
Pe lângă aceste elemente pentru rezolvarea problemelor de siguranţa circulaţiei au fost prevăzute lucrări de:
– semnalizare cu indicatoare;
– marcaj longitudinal şi transversal:
– parapet rutier.
Tipurile şi poziţia kilometrică a indicatoarelor se găsesc în planşele cu planul de semnalizare şi planul de situaţie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii