Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mircea Vulcănescu, Áprily Lajos, Ovidiu Hulea, Iacob Buta sau Samuel Fenichel?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Conform proiectului de hotărâre iniţiat de către grupul consilierilor UDMR din Consiliul Local Aiud, se propune atribuirea numelui de „Áprily Lajos” Parcului Municipal din Aiud. Expunerea de motive a iniţiatorilor invocă strânsa legătură cu Aiudul a poetului, scriitorului impresionist şi traducătorului Áprily Lajos, care de-a lungul perioadei petrecute în Aiud a locuit în imediata vecinătate a Parcului Municipal. Fiind vorba de atribuirea unui nume singurului parc din Aiud, proiectul de hotărâre a fost supus dezbaterii publice pe www.aiud.ro urmând să fie derulat şi un sondaj de opinie cu privire la acest subiect. Ţinând cont de importanţa Parcului Municipal, precum şi de faptul că există şi alte personalităţi, al căror nume este legat de Aiud, primarul Horaţiu Josan a solicitat efectuarea unui sondaj de opinie, care se va desfăşura în perioada 22 – 26 august, şi care va avea şi alte 3 variante.
Astfel, pe lângă propunerea grupului UDMR, mai apar numele lui Mircea Vulcănescu, scriitor, filosof, sociolog, economist, pedagog, publicist şi teolog care a murit în închisoarea comunistă de la Aiud, fiind îngropat în Cimitirul Ortodox al municipiului, cel al lui Ovidiu Hulea, care a înfiinţat primul liceu românesc din Aiud şi cel al lui Iacob Buta, profesor de limba şi literatura română, a cărui activitate a fost pusă în slujba învăţământului şi a culturii aiudene. Fenichel Samuel, exploratorul aiudean care a făcut numeroase expediţii şi care a colecţionat piese etnografice, fluturi şi insecte exotice, ce au ajuns în muzee din Budapesta, Viena, Berlin, Basel, dar şi Aiud, precum şi Mihai Eminescu sunt alte două variante de nume pentru Parcul Municipal care sunt propuse aiudenilor prin sondajul de opinie.
„Cred că, fiind vorba de singurul parc din Aiud, cu atât mai mult cu cât el are o vechime de peste 100 ani, aflându-se printre primele parcuri din Transilvania, părerea aiudenilor cu privire la numele pe care îl va purta trebuie aflată. Preocuparea administraţiei locale şi pentru Parcul Municipal, concretizată inclusiv prin proiectul de modernizare a acestuia, pentru care am cerut finanţare de la Administraţia Fondului de Mediu, neacceptată însă din motive care rămân în continuare un mister, trebuie să fie corelată cu punctul de vedere al aiudenilor. Mai ales în acest caz, un sondaj de opinie, concomitent cu dezbaterea publică, este necesar, pentru că în cazul altor proiecte de hotărâre şi aici mă refer la cele pe care le iniţiez eu, acestea se înscriu în programul pe care aiudenii înşişi l-au stabilit pentru acest mandat. Rezultatele dezbaterii publice, precum şi cele ale sondajului de opinie vor fi aduse la cunoştinţa consilierilor locali atunci când proiectul de hotărâre iniţiat de grupul UDMR va fi supus votului aleşilor locali”, a declarat primarul Horaţiu Josan.
Din punct de vedere al renumelui, Mircea Vulcănescu este de departe cel mai cunoscut nu doar în Aiud, în judeţul Alba sau în ţară, ci şi în străinătate, dar viitorul nume al Parcului Municipal Aiud va depinde de simpatiile aiudenilor sau de eventualele recompense… politice.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

13-21 iulie 2024 | PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina: Târgul meșterilor tradiționali, spectacol folcloric, ateliere, concert DAMIAN & BROTHERS și foc de artificii

Ziarul Unirea

Publicat

în

13-21 iulie 2024 | PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina: Târgul meșterilor tradiționali, spectacol folcloric, ateliere, concert DAMIAN & BROTHERS și foc de artificii Târgul de Fete de pe Muntele Găina are loc în periaoda 13-21 iulie 2024. Din program fac parte târgul meșterilor tradiționali, spectacole folclorice, ateliere, concert extraordinar DAMIAN & BROTHERS, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea