Mircea Hava: ”Vrem să transformăm cazărmile gri din Cetate în locuinţe ANL şi zonă de distracţie pentru turişti”
Cu perseverenţă, de mai bine de 10 ani Cetatea Alba Iulia a trecut din circuitul militar în cel civil. În momentul în care Mircea Hava a început demersurile pentru transferarea terenurilor şi construcţiilor Cetăţii Alba Iulia din patrimoniul armatei în cel al municipiului Alba Iulia, fortificaţia îşi pierduse demult însemnătatea militară, fiind folosită ca loc de depozitare, mai ales în contextul aderării României la NATO şi al reorganizării Armatei.
Primele pentru care Ministerul Apărării Naţionale şi-a dat acordul de transfer al proprietăţii au fost şanţurile cetăţii. Au urmat zona interioară, Palatul Principilor şi alte imobile şi terenuri din perimetrul Cetăţii sau din Alba Iulia. Acest transfer de proprietate a permis transformările prin care Cetatea a trecut în ultimii ani şi care au pus Alba Iulia pe harta turismului cultural nu numai pentru români, dar şi pentru străini.
Ceea ce s-a făcut până acum trebuie continuat şi completat pentru că Cetatea are nevoie de mai multă viaţă, iar turiştii care ne trec pragul de servicii de calitate. O soluţie în acest sens este refuncţionalizarea zonei de cazărmi de la Poarta a III-a. Ele se află încă în proprietatea armatei, dar se pregătesc demersuri pentru transferarea lor către municipiul Alba Iulia.
Acolo, ne-a spus primarul Mircea Hava, se doreşte amenajarea cazărmilor în locuinţe ANL pentru tinerii cu studii superioare, specialişti în diferite domenii, artişti. Primarul se gândeşte să dea evident prioritate albaiulienilor pentru că Cetatea le-a fost atâta timp interzisă şi au acum tot dreptul să fie primii care se bcură de ea, dar nu exclude nici ca printre beneficiari să fie oameni de ţinută care vin să lucreze la firmele care se deschid în Alba Iulia şi în zona Sebeş, Blaj sau Munţii Apuseni, ştiut fiind că atunci când aleg locul unde să-şi deschidă un business, firmele caută nu numai forţă de muncă, ci şi condiţii de viaţă, de educaţie şi petrecere a timpului liber de un înalt nivel pentru oamenii pe care-i relocă. Or, deja în Alba Iulia locuiesc foarte mulţi dintre străinii care lucrează aici şi în localităţile învecinate.
„Dar asta nu înseamnă că transformăm acea zonă într-un dormitor. Când ne referim la condiţii de viaţă avem în vedere nu numai un apartament bine dotat, ci şi magazine de proximitate variate, baruri, resturante, cafenele, mici spaţii de servicii… Şi pentru că suntem într-o zonă unde vrem să vină şi turişţi, desigur că avem în vedere şi magazine de suveniruri, artizanat… Toate acestea vor fi plasate la parterul clădirilor cazărmilor. Este un mix de funcţiuni care merg foarte bine împreună. Aşa se întâmplă în toate oraşele unde există zonă istorică. Ele nu sunt muzee, ci zone locuite unde viaţa de zi cu zi a localnicilor se împleteşte cu trecerea turiştilor căreia îi oferă mai multă savoare”, spune Mircea Hava.
Bineînţeles că aceste idei vor trece prin filtrul arhitecţilor şi urbaniştilor. În paralel se vor derula demersurile pentru obţinerea de către municipalitate a propietăţii pentru aceste imobile.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO VIDEO | Costeiu Gloria Iris și Nedelcu Dennis au câștigat titlurile de Miss și Mister la Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia
FOTO VIDEO | Costeiu Gloria Iris și Nedelcu Dennis au câștigat titlurile de Miss și Mister la Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia Vineri, 15 noiembrie 2024, Casa de Cultură a Studenților din municipiul Alba Iulia a găzduit un eveniment de excepție: Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate24 de ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată