Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mircea Hava: „Pentru oncologia din România, noțiunea de a ne trezi în al 12-lea ceas trebuie eradicată, fiindcă în fața cancerului nici timpul nu mai are timp”

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Mircea Hava: „Pentru oncologia din România, noțiunea de a ne trezi în al 12-lea ceas trebuie eradicată, fiindcă în fața cancerului nici timpul nu mai are timp”

„Trebuie să fim brutal de sinceri când discutăm despre tabloul complet al unuia dintre cele mai subfinanțate sisteme de sănătate din Europa, cel al României, la un loc cu dezamăgitoarea concluzie de a cheltui într-un mod ineficient puținii bani destinați afecțiunilor oncologice. Iar maladia secolului, cancerul, ne pune în față-n față cu neputința.

Cifrele ne arată că pierderea națională, la nivelul anului 2019, a fost de 490 euro/român, pentru tratarea cancerului, cu metode, tehnică și tratamente departe de a fi inovative și eficiente. Rata de supraviețuire a unui bolnav de cancer este foarte redusă, comparativ cu alte state, lucru reflectat alarmant chiar de speranța de viață. Suntem la coada clasamentului și în privința PIB-ului alocat pentru sănătate, doar 5,2%, în timp ce media Uniunii trece de 9%. Statisticile nu ne oferă nicio speranță de optimism nici în privința celui mai ridicat număr de decese raportat în urma aplicării cu întârziere a tratamentelor.

Consider că problema nu stă doar în subfinanțare ci, de departe, impasul vine din modul în care sunt împărțiți banii. Toate sistemele performante de sănătate se bazează pe medicina de familie, ambulatoriu și prevenție, pentru simplul motiv că 80% din patologii se pot gestiona incipient. La noi, e pe dos. Doar 7% din bani merg pe prevenție. Partidul Popularilor Europeni a dovedit o anduranță intensă în lupta împotriva cancerului și susține masiv una dintre cele mai importante priorități a României.

Avem în față Programul Operațional de Sănătate și recent aprobatul PNRR, ultimul cu 2 miliarde de euro pregătiți să fie investiți în sănătate.. PO Sănătate acoperă multe necesități imediate și de perspectivă, dar în legătură cu care am obiecția fermă că este foarte întârziat ca pregătire și negociere cu Comisia Europeană. De asemenea, sumele enunțate în varianta publicată pe siteul MIPE trebuie rediscutate și majorate substanțial.

Nu mă feresc să spun că dincolo de milioanele de euro destinații infrastructurii medicale, fie că vorbim de spitale regionale sau alte unități medicale, îmi doresc enorm ca laudele timpurii, să fie înlocuite de decizii imediate și competențe care să îmbunătățească statisticile prevenției și ale depistării precoce a tipurilor de cancere ce ne răpesc pe mulți dintre cei dragi. Doar 27% dintre femei au acces la servicii de depistare a cancerului de col uterin, iar șansa scade până la 13% în cazul celor din zone defavorizate. Doar 7% din femeile cu vârsta între 50-69 de ani au acces la prevenirea cancerului de sân. Iar vulnerabilitatea acestui segment de populație este uriașă și în cazul depistării cancerului colorectal, cu un procent de 6% acces la depistare precoce. Specialiști cu care am discutat și pe care îi avem lângă noi, cu referire directă la medicul Răzvan Curcă, așteaptă de ani de zile reversul medaliei și a modului în care statul român se joacă cu șansa românilor la viață.

E imposibil să nu observi că în Australia, de exemplu, cancerul de col uterin aproape a fost eradicat. Datorită vaccinului anti HPV și sistemelor de prevenție. La noi, în urmă cu puțini ani, a apărut primul curent antivaccinist , probabil și din cauza manierei în care a fost impusă, de ministrul sănătății de atunci, prima campanie de vaccinare a tinerelor. POS-ul de sănătate de dă o șansă reală să salvăm viețile a mii de femei.

Aproximativ 171 de milioane de euro pot fi îndreptați spre depistarea cancerului și a leziunilor de col uterin. Problema e ca aceste programe să fie susținute la nivel național. nu doar regional. În plus, după ce pandemia de Covid 19 va fi depășită, aparatura utilizată azi în depistarea SARS-CoV-2 poate fi calibrata cu succes pentru detecția virusului HPV. 124 de milioane de euro, din Prioritatea 4, pot schimba capacitatea insuficientă și depășită moral a mamografelor existente în spitale, azi. Sunt doar 163, iar 28 de spitale județene de urgență au în dotare doar un singur mamograf, fabricat între 2001-2006. Un alt inamic tăcut, cancerul colorectal, ar putea fi combătut cu cei aproximativ 106 milioane de euro, dacă am lua în calcul cel puțin achiziția de teste rapide pentru depistare sângerărilor oculte, inclusiv formarea unei rețele naționale de cabinete și ambulatorii în care să se poată face acest screening.

Cancerul nu alege, însă singurul lucru care trebuie făcut e ca cei responsabili să aleagă politici de sănătate eficiente și să asigure banii necesari bolnavilor loviți fizic și psihic de această maladie necruțătoare. Pentru oncologia din România, noțiunea de a ne trezi în al 12-lea ceas trebuie eradicată, fiindcă în fața cancerului nici timpul nu mai are timp.”

Mircea Hava

Eurodeputat PNL

Membrul al PPE


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii

Dan HENEGAR

Publicat

în

„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea