Minuniță, o specie de bufniță prezentă în fauna din Alba: Situri de protejare în Munții Apuseni și Vlădeasa
Minuniță, o specie de bufniță prezentă în fauna din Alba: Situri de protejare în Munții Apuseni și Vlădeasa
O specie de bufniță protejată la nivel național și internațional, Minunița se află și în componența faunei din Alba. Pentru protejarea speciei au fost desemnate situri în Munții Apuseni și Vlădeasa.
Minunița, denumită științific Aegolius funereus, este o mică specie de bufniță caracteristică pădurilor de conifere, dar prezentă și în cele de amestec cu foioase.
-Este o specie sedentară care depinde de copaci şi de zonele împădurite și duce o viaţă strict nocturnă.
-Lungimea corpului este de 21-28 cm și are o greutate cuprinsă între de 93-139 g pentru mascul și 132-215 g pentru femelă. Are capul mare, cu ochii galbeni, expresia facială sugerează „mirare„, iar penajul dorsal este maroniu cu pete albicioase. Se hrăneşte cu rozătoare, păsări şi insecte mai mari.
-Minunița este o specie protejată în temeiul legislației naționale și internaționale. La nivel judeţean au fost desemnate 2 situri NATURA 2000 pentru protecția acesteia, respectiv ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa și ROSPA0043 Frumoasa.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
24 ianuarie 1859, data la care a avut loc Mica Unire. Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza – context Unirea Principatelor a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara […]