Minivacanță de patru zile pentru români, de Sfânta Maria, săptămâna viitoare: Câte zile libere mai sunt în 2024
Minivacanță de patru zile pentru români, de Sfânta Maria, săptămâna viitoare: Câte zile libere mai sunt în 2024
Românii se vor bucura de o nouă minivacanță peste numai câteva zile. Mai exact, pe data de 15 august este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, zi declarată sărbătoare legală.
Pentru că în 2024, 15 august pică într-o zi de joi, Guvernul a stabilit o punte cu weekendul, declarând liberă și ziua de vineri, 16 august. Așadar, românii care lucrează la stat se pot bucura de patru zile libere consecutive, în perioada 15-18 august.
Citește și: Zile libere în 2024 pentru evenimente familiale: Căsătorie, deces, nașterea unui copil. Ce prevede Codul Muncii
Cei care lucrează în mediul privat nu vor fi atât de fericiți, aceștia beneficiind de liber doar în ziua de 15 august.
Ce zile libere mai au românii în 2024
Iată care sunt zilele libere legale pe care le mai au românii în 2024:
joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria);
vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
duminică, 1 decembrie – Ziua Națională;
miercuri, 25 decembrie – Crăciunul.
În România există 15 sărbători legale, conform legislației în vigoare. Alte zile libere, dacă vor exista, vor fi anunțate în primele două săptămâni din an, astfel încât companiile și angajații să poată planifica programul din timp.
Salariaților care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii li se acordă în funcție de data la care sunt sărbătorite de cultul respectiv.
Ce spune Codul Muncii despre zile libere legale
Potrivit Codului Muncii, angajații cu locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii nu pot beneficia de aceste zile libere, însă vor beneficia de compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
De asemenea, angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]