Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Victor Negrescu: Vom lucra cu Parlamentul European pentru a pune cetățeanul în centrul procesului decizional european

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut, marți, la Bruxelles, o întrevedere cu Secretarul General al Parlamentului European, Klaus Welle.

Consultările s-au axat pe tema pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019, ministrul delegat prezentând eforturile depuse în ultima perioadă de Guvernul României și evocând totodată liniile de abordare a Președinției sub aspectul obiectivului de a pune cefățeanul în centrul procesului decizional european.

Cei doi oficiali au abordat discuțiile privind viitoarea Președinție a României la Consiliul Uniunii Europene și din perspectiva contextului european complex din primul semestru al anului viitor, fiind amintite provocările reprezentate de viitoarele alegeri europene și impactul pe care îl vor avea asupra arhitecturii instituționale a Uniunii Europene, încheierea procesului Brexit, respectiv de negocierile privind noul exercițiu financiar multianual și viitorul cadru strategic de acțiune post-2019. În acest sens, ministrul delegat a reiterat dorința României de a acționa alături de statele membre care susțin revigorarea și consolidarea proiectului european într-o manieră pozitivă şi ambiţioasă.

„În linie cu responsabilitatea pe care o vom exercita la nivel european, ne propunem să acționăm împreună pentru ca Uniunea Europeană să promoveze acele politici care răspund direct așteptărilor cetățenilor europeni. Pentru a putea face acest lucru am stabilit că vom lucra cu Parlamentul European pentru a pune cetățeanul în centrul procesului decizional european. În consecință ne propunem ca Președinția României la Consiliul Uniunii Europene să finalizeze un număr cât mai mare de dosare legislative printr-un dialog constructiv și bine structurat cu legislativul european“, a declarat Victor Negrescu.

Informații suplimentare

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre. Statele membre care dețin Președinția Consiliului Uniunii Europene lucrează în grupuri de câte trei, denumite „Trio-uri“. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona, în anul 2009. Trio-ul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru cele șase luni de mandat.

 

Trio-ul de Președinții România – Finlanda – Croația prezintă, faţă de alte Trio-uri, specificul de a se întinde pe perioada a două cicluri legislative, urmând a colabora pentru stabilirea obiectivelor pe termen lung și pregătirea unei agende comune pentru intervalul 1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2024 în Alba: Aproape 2.400 de absolvenți de liceu din județ, așteptați sesiunea iunie-iulie la examenului național

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2024 în Alba: Aproape 2.400 de absolvenți de liceu din județ, așteptați sesiunea iunie-iulie la examenului național Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, începe luni, 1 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 2 iulie se va desfășura proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea