Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, despre CERTIFICATUL VERDE la locul de muncă: „Am speranţa că acest proiect legislativ va fi adoptat”
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, despre CERTIFICATUL VERDE la locul de muncă: „Am speranţa că acest proiect legislativ va fi adoptat”
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că speră ca legea care prevede implementarea certificatului verde COVID la locul de muncă să fie adoptată cât mai rapid în Parlament, el precizând că mizează pe partidele pe care le consideră responsabile – PNL, PSD, UDMR, USR – să voteze acest proiect de lege în camera inferioară a Parlamentului.
„Eu, totuşi, am speranţa că acest proiect legislativ va fi adoptat. Ştiu că au început discuţiile în Camera Deputaţilor, eu cred că într-un termen cât mai scurt posibil (…) trebuie găsită o formulă care să aibă în spate şi o anumită majoritate. (…) Va trebui ca partidele responsabile, cele patru pe care eu le consider responsabile – PNL, PSD, UDMR, USR – să găsească o formulă prin care să nu se afecteze esenţa acestei proceduri de certificat verde, care este de geneză europeană, dar să se găsească şi o formulă care asigură o majoritate în spatele acestui proiect legislativ”, a afirmat Cseke Attila, miercuri, la Digi 24.
Cseke Attila: „Eu nu ştiu cum am ajuns la această idee, că un certificat, o hârtie le poate face rău unora în societate.”
Ministrul Sănătăţii consideră că implementarea certificatului verde COVID la locul de muncă trebuie făcută ţinând cont de experienţa altor state europene în această privinţă. Cseke a afirmat că discuţiile despre certificatul verde „au deviat foarte mult” la nivel naţional.
„Nu văd nimic deosebit care să ne sperie la această hârtie, scuzaţi-mă! Este o hârtie cu un cod şi nu văd ce ne-ar speria pe noi. Eu nu ştiu cum am ajuns la această idee, că un certificat, o hârtie le poate face rău unora în societate. (…) Această idee ne împiedică şi ne va împiedica în circulaţia liberă a persoanei, care a fost iniţial transfrontalieră, aşa cum a fost gândită, la începutul verii (…) doar că de-a lungul timpului acesta s-a dezvoltat ca fiind un certificat care înlesneşte circulaţia şi în interiorul ţărilor”, a afirmat ministrul.
Conform ministrului, România se va confrunta şi cu al cincilea val al pandemiei Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat miercuri seara că este imposibil ca România să nu se confrunte şi cu un al cincilea val al pandemiei, având în vedere rata scăzută de vaccinare anti-COVID în rândul populaţiei de peste 12 ani.
„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar astăzi suntem la 43% rată de vaccinare pentru cei de peste 12 ani, cu această rată de vaccinare, care o să mai crească, evident, suntem clar expuşi unui viitor val pandemic. Vedem ce se întâmplă în Europa, în ţările cu o rată de vaccinare de 70%-80% şi chiar şi mai mult. Atâta timp cât acest virus are unde circula, este o chestiune foarte simplă: chiar dacă acest val patru se va termina cândva, noi vom fi expuşi în continuare”, a declarat Cseke Attila.
„Chiar dacă acest val patru se va termina cândva, noi vom fi expuşi în continuare”, a atenţionat ministrul, făcând apel la vaccinare.
„Ţin să amintesc tuturor că la primul val pandemic, pe la sfârşit, ne-am minunat că o să fie şi valul doi. După valul doi au venit şi valurile trei şi patru. Noi putem să ne punem speranţe foarte sincer că o să se termine odată cu valul patru, dar eu spun că nu o să se termine în România. La 43% rata de vaccinare nu are cum, nici la 50%, nici la 60%. Noi trebuie să creştem în continuare, într-un ritm mult mai accelerat decât avem astăzi”, a mai spus ministrul.
Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă semnat de Florin Cîţu, Kelemen Hunor, Cseke Attila şi Lucian Bode, care a fost respins la vot în Senat, a intrat în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaţilor, votul în plen urmând a fi dat cel mai probabil săptămâna viitoare. Reprezentanţii PSD vor depune mai multe amendamente la proiectul de lege şi, după ce iniţial au respins propunerea legislativă, spun că acest certificat de vaccinare trebuie impus.
Cu peste 7 milioane de persoane care şi-au făcut prima doză, România are în prezent o rată de vaccinare împotriva COVID-19 de 43%. Autorităţile îşi propun să atingă o rată de 70% în rândul populaţiei eligibile în anul 2022 şi de 90% în anul 2023, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, elaborat de Ministerul Sănătăţii şi aflat în procedură de avizare de către celelalte ministere, înaintea aprobării de către Executiv.
sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]