Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Finanţelor, Ionuț Mișa: Contribuţia la sănătate s-ar putea plăti doar pentru veniturile din salarii

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, s-a aflat marți, 23 ianuarie, la audierile din Comisia economică a Senatului. Printre altele a spus că ia în calcul posibilitatea ca plata contribuţiei la sănătate să se plătească doar pentru veniturile salariale.

“Luam în calcul şi această situaţie, de a nu mai plăti contribuţii la sănătate pentru alte venituri, în afara salariilor. Dar trebuie facută o analiza si abia apoi luată o decizie”, a declarat Mişa în Parlament, răspuzând la o întrebare a senatorului PNL Daniel Zamfir, care l-a chemat în faţa parlamentarilor pentru a da explicaţii despre declaraţia 600.

Contribuţia pentru asigurări de sănătate este de 10%, şi se aplicât atât veniturilor salariale cât şi altor tipuri de venituri (chirii, proprietate intelectuală, venituri agricole, etc), dacă nivelul acestor venituri este mai mare de 1.900 de lei pe lună, potrivit ultimelor reglementări fiscale. Totuşi pentru acest tip de venituri, contribuabilul achită contribuţia pentru un venit de doar 1.900 de lei, chiar dacă el câştigă mai mult.

Pe de altă parte, în situaţia în care se realizează acest tip de venituri dar contribuabilul primeşte şi salariu, contribuţia la sănătate se datorează pentru ambele venituri.

Banii înapoi

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să introducă posibilitatea ca persoanele care au plătit contribuţii pentru veniturile estimate în Declaraţia 600 şi nu au realizat aceste venituri să primească sumele înapoi, în urma unei regularizări, a anunţat Ionuţ Mişa.

Încetarea contractului

De asemenea, în cazul în care persoana respectivă încetează pe parcursul anului contractul în urma căruia obţinea venituri suplimentare, aceasta trebuie să notifice organul fiscal cu privire la încetarea activităţii.

„Din acel moment nu mai are obligativitate. Anunţă că şi-a încetat activitatea pe care o desfăşura până la acea dată şi la următoarele termene (pentru că suma trebuie plătită în patru rate – n. r.) nu mai are obligaţia de plată. Există această posibilitate de a nu plăti, dacă nu mai realizează venituri. Este un alt aspect pe care am putea să îl luăm în calcul, cel legat de regularizarea contribuţiilor pe care eu decid să le declar pentru că estimez că voi avea un venit de 100.000 de lei (de exemplu – n. r.). Eu constat că se va realiza în proporţie de 70.000 de lei. Atunci trebuie să am posibilitatea ca pentru sumele pe care le-am achitat pe parcursului anului să se facă regularizarea şi să primesc aceste sume. Acest lucru îl avem în calcul şi vom face această menţiune expres”, a spus Mişa.

sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea