Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Agriculturii: Noi ajutoare financiare pentru fermierii români

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Fermierii români vor beneficia de un nou pachet de ajutoare financiare de la Comisia Europeană, susține ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Condițiile pentru accesarea acestor fonduri vor fi stabilite, însă, abia în septembrie de comisarul european pentru Agricultură.

Achim Irimescu a participat, în 18 iulie 2016, alături de miniştrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene, la Bruxelles, la cea de a 3481-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit). Pe ordinea de zi au fost incluse dezbateri pe teme ce vizează simplificarea Politicii Agricole Comune şi o evaluare din partea Comisiei Europene a primului an de aplicare a „înverzirii” şi a fost adoptat un pachet de măsuri de sprijin pentru sectoarele aflate în dificultate.

În cadrul reuniunii, Comisarul Phil Hogan a prezentat un pachet pentru sectorul laptelui aflat în criză – lăsând flexibilitate statelor membre pentru a distribui ajutorul şi către alte sectoare. Suma de 500 milioane de euro a fost împărţită în două, după cum urmează – 350 milioane de euro pentru a redresa problemele din sector şi 150 milioane pentru a permite statelor membre să reducă voluntar producţia de lapte.

„Cred că este o măsură foarte bună. Ştim cu toţii că sectorul laptelui se confruntă cu probleme grave de când s-a renunţat la cota de lapte. În România, în zona de munte s-a ajuns la un preţ de 40 bani/litrul de lapte – în timp ce în supermarketuri preţurile sunt în jur de 4 – 4,5 lei. E clar că sunt probleme pe lanţul alimentar, de aceea am şi cerut soluţii pentru echilibrarea riscului între actorii de pe lanţ, pentru că fermierii sunt cei care suportă riscul în prezent. Este foarte important ca legislaţia necesară să se adopte cât mai rapid, pentru că suntem deja în luna iulie şi, de asemenea, condiţiile care vor fi impuse să nu ducă la o creştere exagerată a birocraţiei. Pentru implementarea cât mai rapidă a măsurilor este nevoie de eforturi susţinute pentru ca banii să ajungă cât mai repede la fermieri”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

Din cele 500 de milioane de euro alocate statelor membre, România va primi 11 milioane.

Referitor la „Înverzire”, ministrul Achim Irimescu a avut o intervenţie cu privire la acest subiect, având în vedere că anul 2015 a fost primul an de punere în aplicare deplină a noii PAC, reprezentând o perioadă esențială de verificare a aplicabilității prevederilor comunitare și naționale pentru fermierii români și administrație.

„Din experiența dobândită rezultă necesitatea simplificării, iar înverzirea cu siguranță poate fi adaptată la situațiile specifice din statele membre, oferind flexibilitate în implementare. Esențială este reducerea poverii administrative și a unor efecte nedorite asupra potențialului de producție fără a ne abate de la obiectivul de mediu al înverzirii. O simplificare a înverzirii începând cu anul 2017 este binevenită și salutăm munca depusă de Comisie, însă considerăm că experții noștri trebuie să aibă posibilitatea să analizeze cu atenție propunerile pentru a nu avea un efect contrar”, a afirmat ministrul Achim Irimescu în acest context.

sursa:madr.ro, digi24


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea