Milioane de euro pentru transformarea ruinei Palatului Cultural din Blaj în punctul de atracție cel mai important al orașului
Palatului Cultural din Blaj va deveni în anul 2016 cel mai important punct de atracţie al orașului, în urma unei investiţii de circa 2 milioane de euro.
Consilierii județeni vor supune la vot, joi 24 ianuarie, un proiect de hotărâre “privind încuviinţarea cererii adresate Consiliului Local al Municipiului Blaj pentru transmiterea unui bun imobil, din domeniul public al Municipiului Blaj şi din administrarea Consiliului Local al Municipiului Blaj, în domeniul public al Judeţului Alba şi în administrarea Consiliului Judeţean Alba”.
Imobilul la care se face referire este clădirea Palatului Cultural din Blaj, situată în Piaţa 1848 nr.7 din Blaj. Inaugurată în anul 1936 ca și gazdă de proiecte culturale, educaționale și artistice, aici a funcționat cinematograful oraşului şi, o perioadă, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Radioficare. Clădirea nu a mai fost însă funcțională din anii ‘90 când a fost distrusă în proporție de 40% într-un incendiu, sala de spectacole fiind distrusă în întregime.
Prin proiectul de hotărâre, se intenționează transferul în patrimoniul CJ Alba a nivelulului parter al imobilului, în vederea co-finanțării cu circa 1 milion de euro a lucrărilor de restaurare a Palatului Cultural din Blaj. Valoarea totală a investiției este estimată la 2 milioane de euro și are ca termen de finalizare anul 2016.
Azi, clădirea se află într-o avansată stare de degradare, “pierzând capacitatea de a funcţiona în conformitate cu raţiunea pentru care a fost creată, de multă vreme fiind percepută ca o prezenţă incomodă din punct de vedere economic şi urbanistic” se arată în prezentarea proiectului “Concurs manifest de idei – Reabilitarea Corectă a Palatului Cultural din Blaj”, lansat în iunie 2011 de către Asociația “Transilvania Fest”, Primăria Blaj și Consiliul Județean Alba. La concursul de proiecte au participat 11 echipe de arhitecți și firme specializate în acest domeniu, iar “solutia” câștigătoare, aparținând SC “Enclava de Arhitectură” din Brașov (arh. Radu Ursoiu și arh. Iulian Ungureanu), a fost desemnată de un juriu al cărui președinte a fost Șerban Sturdza – presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania. Câștigătorii au fost recompensați cu 3000 de euro, sumă la care au contribuit British Council România și Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu Londra. Din cauza neînțelegerior ulterioare dintre administrația locală și câștigătorii concursului, care ulterior au solicitat sume suplimentare, care se ridicau la zeci de mii de euro, pentru predarea proiectului, Primăria Blaj a organizat în cele din urmă un nou concurs de proiecte cu licitație. Au participat 7 firme și a câștigat un cabinet de arhitectură din Cluj-Napoca. Suma pentru lucrarea adjudecată de firma clujeană se ridică la 70.000 de lei, iar finalizarea reabilitării este estimată pentru anul 2016.
Primăria Municipiului Blaj, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba a demarat încă din anul 2010 lucrările de reabilitare a centrului istoric al municipiului Blaj, cu o suprafaţă de 14.000 mp. Nucleul istoric al oraşului având ca punct de reper Catedrala Greco-Catolica „Sfânta Treime”, edificiu baroc, realizat între 1741-1749 şi extins în 1838, concentrează principalele dotări publice ale oraşului printre care şi Palatul Culturii, inaugurat în 1936. “Ocupând o poziţie privilegiată în piaţa centrală, Palatul Culturii poate fi adus în ipostaza de a revitaliza viaţa culturală a centrului istoric prin implementarea în acest loc a unei funcţiuni adecvate, o dotare publică ce ar putea deveni un important pol al localităţii, loc de informare şi de petrecere a timpului liber” se mai afirmă în prezentarea proiectului de idei.
Gheorghe Rotar, primarul Blajului, a declarat pentru ziarul „Unirea” că renovarea Palatului Cultural din Blaj reprezintă proiectul de suflet din cel de-al doilea mandat al său. Costul lucrărilor nu vor depăși, potrivit edilului suma de 1,5 milioane de euro.
„Renovarea acestui obiectiv reprezintă un câștig atât pentru Blaj, cât și pentru întreg județul Alba. Va fi cel mai important și frumos centru cultral din Alba, care va găzdui evenimente de anvergură. Tot aici va funcționa și un birou regional al Academiei Române, în urma înțelegerii președintelui CJ Ion Dumitrel cu președintele prestigioasei organizații. Dacă, proiectul de asociere a CL Blaj cu CJ Alba va fi adoptat joi, va urma organizarea licitației pentru realizarea lucrărilor propriu-zise și ne vom apuca de treabă”, a declarat Gheorghe Rotar.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]