Mii de oameni suferă în lipsa medicamentelor care pot stopa evoluţia cancerului. Ministerul Sănătăţii caută soluţii
Douăzeci și unu de medicamente pentru adulţii şi copiii diagnosticaţi cu boli oncologice lipsesc de pe piaţa din România. Este lipsă acută de medicamente, iar mii de oameni sunt nevoiţi să aducă din străinătate, plătite din propriul buzunar, tratamentele fără de care nu pot supravieţui.
Florian Bodog a amintit că va constitui un grup de lucru format din specialiști, care să elaboreze protocoalele pentru oncologie.
„Planul național de cancer este în discuția comisiilor de specialitate. Așa cum știți, comisiile de specialitate sunt bulversate din cauza reglementărilor cu privire la incompatibilități, cu privire la responsabilitatea relativ redusă a cadrelor medicale, a profesorilor, de a participa la acestea din cauza problemelor legate de incompatibilități. În momentul de față, voi constitui un grup de lucru care să lucreze la protocoalele pentru oncologie și la celelalte protocoale care sunt necesare pentru prescripția directă a medicamentelor”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.
Potrivit lui Bodog, din acest grup tehnic de lucru vor face parte specialiști în domeniu din toate regiunile țării, deoarece este nevoie de protocoale terapeutice care să fie favorabile pacienților.
„Comisiile de specialitate de la MS sunt în momentul de față în majoritate dizolvate (…). Atunci, vom lucra pe acest format de grup tehnic de lucru pentru a elabora protocoale — protocoalele există, nu e niciun secret, sunt protocoalele europene, doar că trebuie să le adaptăm la piața românească. Ceea ce cred eu că e important este faptul că specialiștii — care au fost la CNAS și care au deja o expertiză cu privire la prescripția acestor medicamente și la modul de acțiune și la rezultatul acestora, dar și clinicienii, care sunt în spital, care le-au utilizat și au văzut evoluția pacienților — trebuie să aibă un cuvânt de spus”, a explicat ministrul.
Florian Bodog a precizat că se merge pe formatul de grup tehnic de lucru pentru a evita situațiile în care se află specialiștii care au și contracte cu companii farmaceutice, însă aceștia se vor abține la vot în momentul în care se va discuta cu privire la un produs al companiei cu care au contract.
„Avem de modificat 17 acte normative subsecvente care sunt în curs de modificare și avem de elaborat aceste protocoale terapeutice. Pentru că altfel, la prescripție, vor exista probleme și astfel pacienții vor avea probleme”, a subliniat ministrul Sănătății, care și-a exprimat speranța că până la 1 martie situația va fi clarificată.
Pe de altă parte, referitor la vaccinuri, ministrul Bodog a menționat că sunt în derulare procedurile de achiziție pentru mai multe tipuri: vaccinul hexavalent, unde contractul este în faza de finalizare, vaccinul tetravalent este în procedură de achiziție, iar în ceea ce privește vaccinul de hepatită B s-a luat legătura cu toți producătorii și există promisiuni de la două firme, una dintre acestea având 70.000 de doze pe care le poate pune la dispoziție în luna martie.
Sursa: realitatea.net
Salvează
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință
Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie. El este considerat unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox. În traditia populara Sfantul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector […]
26 aprilie 2025 | Doliu național în România, în ziua înmormântării Papei Francisc Guvernul României urmează să declare doliu național în România pentru ziua de sâmbătă, 26 aprilie 2025, au confirmat surse guvernamentale. Măsura vine în contextul în care sâmbătă, 26 aprilie 2025, va avea loc înmormântarea Papei Francisc, potrivit Mediafax. Citește și: Papa Francisc, […]