Mihai Babițchi, despre liberalizarea prețului la energie: „Avem de a face cu hoți la drumul mare, cu jefuitori scăpați din lesă”
Mihai Babițchi, despre liberalizarea prețului la energie: „Avem de a face cu hoți la drumul mare, cu jefuitori scăpați din lesă”
„Mărturisesc că de luni de zile încerc să înțeleg ce a însemnat pentru România mult–anunțata liberalizare a prețului la energie și aproape mi-am pierdut respectul de sine când am descoperit că nu reușesc cu niciun chip.
M-am liniștit când un oficial european a replicat cuiva că dacă spune că a înțeles factura unui furnizor de energie înseamnă că furnizorul nu a explicat cum trebuie. Toate televiziunile de știri s-au năpustit asupra producătorilor și transportatorilor de energie – gaz sau electricitate – care au emis începând din august facturi cu niște costuri halucinante atât pentru consumatorii industriali cât și casnici.
Concluzia majorității moderatorilor și zecilor de invitați, inclusiv miniștri și „experți” în domeniu, chemați să analizeze cauzele, a fost că avem de a face cu hoți la drumul mare, cu jefuitori scăpați din lesă, care trebuie controlați drastic și penalizați pe măsură. Tirul s-a îndreptat apoi asupra organelor abilitate de control, care s-au și grăbit să constate neregularități la întocmirea facturilor și să dea amenzi maxime – niște mizilicuri în comparație cu sumele suplimentare încasate de „deștepții” din energie.
Nimeni, dar absolut nimeni nu s-a întrebat cum și de ce s-a ajuns în această situație! Și cine este ADEVĂRATUL VINOVAT pentru ea?!! I-am urmărit pe Câțu, Ciucă și Ciolacu, ca și pe ministrul energiei perorând despre faptul că nu au fost cuprinse în facturi măsurile de compensare. Și că propun scăderea TVA la alimente și energie, pentru a ajuta populația.
Frecții la picior de lemn, imbecilisme tipice pentru nepricepuții instalați la conducerea economiei. Scăderea TVA va ajuta cu câteva procente în condițiile în care prețul la energie cel mai adesea se dublează sau chiar se înzecește. Producătorul de gaze are preț de cost între 30 și 50 lei pe MWh și el cere acum 3100 lei de la furnizorul care îl pune pe piață. Hidroelectrica are cost pe MWh de 17 lei și primește de 10 ori mai mult prin „mecanismul de piață” votat în Parlament, care îl ridică la costul gazelor și cărbunelui, de 1200 lei. De ce?
Pentru că așa sunt reglementările decise de politicienii noștri, analfabeți în economie. Hoția și jaful sunt reglementate. Legea a fost gândită greșit. Pentru că oricum nu înțelegeau nimic, parlamentarii au stabilit plafoane la prețuri, duble față de piață la momentul respectiv. Guvernul a dat asigurări că va compensa inadvertențele și incapabilii au votat într-o veselie, respirând ușurați. Iar furnizorii și producătorii au fixat prețurile la maxim deși aveau profituri istorice. Statul a promis – nu-i așa! – că va compensa la populație creșterile aberante…
Chiar și un repetent la ASE trebuie să fi reținut că prețurile se stabilesc în funcție de costuri. Avem cel mai mare preț din Europa atât la gaze cât și la energia electrică în funcție de puterea de cumpărare. Asta în condițiile în care acoperim necesarul de gaze în proporție de 80% din producție internă. În costuri, energia atinge 47% în România, față de 23% în Ungaria, 17% în Polonia sau 13% în Cehia. Pe piața externă, la aceste costuri, producția e necompetitivă și moare.
Toată tevatura a apărut, așadar, exclusiv datorită incompetenței clasei politice. Circa 70% din aceste creșteri de prețuri le încasează STATUL. Hidroelectrica, COMPANIE DE STAT, acumulează un profit exorbitant pe spinarea populației, care sărăcește și a întreprinderilor care falimentează. Anul trecut au dispărut 17% din agenții economici din acest motiv. Se pierd locuri de muncă. Nici o întreprindere producătoare de energie, toate de stat, nu face investiții pentru că profitul suplimentar este atras la buget.
Ce dacă mai explodează câte o conductă mai veche, subdimensionată și cartiere noi nu au încălzire pe gaz! Consiliile de administrație, infestate de veri, amante și lipitori de afișe iau salarii și bonusuri amețitoare lunar și anual. Legal, după profitul obținut prin preț. Guvernul stă, se miră de ce se întâmplă și nu pricepe că este scandalos de ineficient să iei mult de la consumator ca să-i dai înapoi o mică parte prin „compensare”, și apoi să numeri cadavrele. Nu e mai simplu să iei mai puțin și să nu mai compensezi nimic?!!
Tratatul UE permite reglementarea prețului pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită încă trei luni, astfel ca legislația să fie corectată. Prof. Iulian Iancu, fost președinte timp de 14 ani al Comisiei pentru industrii din Parlamentul României apreciază că singura soluție este reintroducerea temporară a prețului reglementat al energiei și adaptarea rapidă a legislației existente. Și, foarte important, tot el o spune, companiile din energie trebuie să aibă un management performant, respectiv un Consiliu de Administrație alcătuit din experți cu experiență, stabilit prin lege și nu să reprezinte o sinecură nemeritată pentru clientela politică sau neamlâcul personal.„
Mihai Babițchi
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Accident rutier la ieșirea din municipiul Alba Iulia: Un autocamion și un autoturism implicate în incident.
Accident rutier la ieșirea din municipiul Alba Iulia: Un autocamion și un autoturism implicate în incident Un accident rutier a avut loc astăzi, 19 noiembrie 2024, în jurul orei 15:30, la ieșirea din municipiul Alba Iulia în sensul spre orașul Teiuș. Potrivit primelor informații transmise de Inspectoratul Pentru Situatii de Urgenta „Unirea” Alba un autocamion […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată