Medicii recomandă doar consumul ciupercilor de cultură: „În România există peste 50 de specii otrăvitoare”
Cazurile de intoxicaţie cu ciuperci, înregistrate în Alba în ultima perioadă, sperie tot mai mult populaţia judeţului după ce 10 persoane s-au îmbolnăvit din cauza consumului întâmplător de ciuperci. Vremea caldă şi ploioasă din ultima perioadă favorizează apariţia ciupercilor sălbatice, iar medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba îi avertizează însă, pe toţi locuitorii judeţului asupra pericolului de intoxicaţie acută prin consumul de ciuperci sălbatice. Singurele ciuperci recomandate, sunt cele de cultură.
„În România există peste 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, din cele 4.000 cunoscute, numărul lor este însă în creştere de la an la an, din cauza mutaţiilor genetice apărute, chiar la speciile recunoscute ca fiind comestibile”, a explicat medicul Liana Stănescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Alba.
În urma ingestiei de ciuperci otrăvitoare, evoluţia poate fi de două feluri. În faza de început, apariția în decurs de 15 minute până la câteva ore a vărsăturilor, a diareei sau a halucinațiilor. Aceasta este forma de intoxicație care tratată corect duce la vindecare.
O altă situaţie mai dificilă este la apariția vărsăturilor și a diareei după 12 ore de la ingerare. Aceasta este forma severă de intoxicație, care, în ciuda tratamentului aplicat, poate evolua spre insuficiență hepato-renală și decesul persoanei în decurs de o săptămână.
Medicii recomandă:
Evitarea consumului de ciuperci de pădure sau pășune, chiar dacă sunteți cunoscător.
În cazul în care ați consumat ciuperci și apar simptomele menționate anterior, adresați-vă cât mai rapid primului spital pentru a primi îngrijirile corespunzătoare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii12 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată