Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Medicii recomandă doar consumul ciupercilor de cultură: „În România există peste 50 de specii otrăvitoare”

Dragoş Suciu

Publicat

în

Cazurile de intoxicaţie cu ciuperci,  înregistrate în Alba în ultima perioadă, sperie tot mai mult populaţia judeţului după ce 10 persoane s-au îmbolnăvit din cauza consumului întâmplător de ciuperci. Vremea caldă şi ploioasă din ultima perioadă favorizează apariţia ciupercilor sălbatice, iar medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba îi avertizează însă, pe toţi locuitorii judeţului asupra pericolului de intoxicaţie acută prin consumul de ciuperci sălbatice. Singurele ciuperci recomandate, sunt cele de cultură. 

„În România există peste 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, din cele 4.000 cunoscute, numărul lor este însă în creştere de la an la an, din cauza mutaţiilor genetice apărute, chiar la speciile recunoscute ca fiind comestibile”, a explicat medicul Liana Stănescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Alba.

În urma ingestiei de ciuperci otrăvitoare, evoluţia poate fi de două feluri. În faza de început, apariția în decurs de 15 minute până la câteva ore a vărsăturilor, a diareei sau a halucinațiilor. Aceasta este forma de intoxicație care tratată corect duce la vindecare.

O altă situaţie mai dificilă este la apariția  vărsăturilor și a diareei după 12 ore de la ingerare. Aceasta este forma severă de intoxicație, care, în ciuda tratamentului aplicat, poate evolua spre insuficiență hepato-renală și decesul persoanei în decurs de o săptămână.

Medicii recomandă:

Evitarea consumului de ciuperci de pădure sau pășune, chiar dacă sunteți cunoscător.

În cazul în care ați consumat ciuperci și apar simptomele menționate anterior, adresați-vă cât mai rapid primului spital pentru a primi îngrijirile corespunzătoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

CEAPA – proprietăţi. Cea mai umilă dintre legume are o forţă de vindecare uriaşă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Boli ce pot fi prevenite cu ceapă • Tratamente interne cu ceapă • Tratamente externe cu ceapă • Remedii din ceapă De la o vreme încoace, tot ce punem în farfurie se studiază în laboratoare şi universităţi. Ştiinţa îşi întoarce atenţia spre farmacia naturii, descoperindu-i cu uimire potenţialul, subapreciat până acum. Iar printre motivele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea