Medicii recomandă doar consumul ciupercilor de cultură: „În România există peste 50 de specii otrăvitoare”
Cazurile de intoxicaţie cu ciuperci, înregistrate în Alba în ultima perioadă, sperie tot mai mult populaţia judeţului după ce 10 persoane s-au îmbolnăvit din cauza consumului întâmplător de ciuperci. Vremea caldă şi ploioasă din ultima perioadă favorizează apariţia ciupercilor sălbatice, iar medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba îi avertizează însă, pe toţi locuitorii judeţului asupra pericolului de intoxicaţie acută prin consumul de ciuperci sălbatice. Singurele ciuperci recomandate, sunt cele de cultură.
„În România există peste 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, din cele 4.000 cunoscute, numărul lor este însă în creştere de la an la an, din cauza mutaţiilor genetice apărute, chiar la speciile recunoscute ca fiind comestibile”, a explicat medicul Liana Stănescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Alba.
În urma ingestiei de ciuperci otrăvitoare, evoluţia poate fi de două feluri. În faza de început, apariția în decurs de 15 minute până la câteva ore a vărsăturilor, a diareei sau a halucinațiilor. Aceasta este forma de intoxicație care tratată corect duce la vindecare.
O altă situaţie mai dificilă este la apariția vărsăturilor și a diareei după 12 ore de la ingerare. Aceasta este forma severă de intoxicație, care, în ciuda tratamentului aplicat, poate evolua spre insuficiență hepato-renală și decesul persoanei în decurs de o săptămână.
Medicii recomandă:
Evitarea consumului de ciuperci de pădure sau pășune, chiar dacă sunteți cunoscător.
În cazul în care ați consumat ciuperci și apar simptomele menționate anterior, adresați-vă cât mai rapid primului spital pentru a primi îngrijirile corespunzătoare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Irigarea legumelor din grădină pe timp de caniculă. Cum udăm pentru a avea plante sănătoase și economie la apă
Irigarea legumelor din grădină pe timp de caniculă. Cum udăm pentru a avea plante sănătoase și economie la apă Pentru a avea o grădină sănătoasă chiar și în perioadele de caniculă, pentru irigarea legumelor trebuie să ținem cont de niște reguli. Cu ajutorul acestor reguli ne putem bucura de plante sănătoase și o economie la […]
Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente
Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente Lăsate cumva în umbră de către cireşe, cu roşul strălucitor şi prospeţimea lor inconfundabilă, codiţele prin care aceste fructe se hrănesc sunt prea rar luate în seamă. Şi totuşi, creşterea rapidă a cireşelor, culoarea şi gustul lor, totul […]
Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală În nemărginita ei bunătate pentru toate făpturile vii, mama natură are grijă şi de bietele vieţuitoare ale pădurii, pe care iarna le ameninţă cu foamete şi îngheţ. Exact acum, când oamenii strâng ultima recoltă din grădini şi livezi, pregătindu-se să o depoziteze în hambare, arborii din păduri îşi scutură […]