Medicii recomandă doar consumul ciupercilor de cultură: „În România există peste 50 de specii otrăvitoare”
Cazurile de intoxicaţie cu ciuperci, înregistrate în Alba în ultima perioadă, sperie tot mai mult populaţia judeţului după ce 10 persoane s-au îmbolnăvit din cauza consumului întâmplător de ciuperci. Vremea caldă şi ploioasă din ultima perioadă favorizează apariţia ciupercilor sălbatice, iar medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba îi avertizează însă, pe toţi locuitorii judeţului asupra pericolului de intoxicaţie acută prin consumul de ciuperci sălbatice. Singurele ciuperci recomandate, sunt cele de cultură.
„În România există peste 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, din cele 4.000 cunoscute, numărul lor este însă în creştere de la an la an, din cauza mutaţiilor genetice apărute, chiar la speciile recunoscute ca fiind comestibile”, a explicat medicul Liana Stănescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Alba.
În urma ingestiei de ciuperci otrăvitoare, evoluţia poate fi de două feluri. În faza de început, apariția în decurs de 15 minute până la câteva ore a vărsăturilor, a diareei sau a halucinațiilor. Aceasta este forma de intoxicație care tratată corect duce la vindecare.
O altă situaţie mai dificilă este la apariția vărsăturilor și a diareei după 12 ore de la ingerare. Aceasta este forma severă de intoxicație, care, în ciuda tratamentului aplicat, poate evolua spre insuficiență hepato-renală și decesul persoanei în decurs de o săptămână.
Medicii recomandă:
Evitarea consumului de ciuperci de pădure sau pășune, chiar dacă sunteți cunoscător.
În cazul în care ați consumat ciuperci și apar simptomele menționate anterior, adresați-vă cât mai rapid primului spital pentru a primi îngrijirile corespunzătoare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]
Gutuia, un aliat prețios pentru sănătate: Ajută la slăbit, curăță ficatul, scade inflamația. Beneficii surprinzătoare pentru diabetici
Gutuia, un aliat prețios pentru sănătate: Ajută la slăbit, curăță ficatul, scade inflamația. Beneficii surprinzătoare pentru diabetici Gutuile sunt fructe de sezon care pot fi găsită în piețe sau magazine, începând cu luna octombrie. Pe lângă gustul lor aromat, aceste au o serie de beneficii pentru sănătatea, mai ales în cazul diabeticilor. Citește și: Dovleacul […]
28 IULIE | Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Beneficiile unui ficat sănătos
28 IULIE | Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Beneficiile unui ficat sănătos Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, celebrată anual pe 28 iulie, se desfășoară anul acesta sub sloganul „O singură viață, un singur ficat!”. Această zi reprezintă o oportunitate de a sublinia importanța accelerării eforturilor pentru eradicarea hepatitei virale, precum și de a […]