Rămâi conectat

Actualitate

Medicii de familie nu pot cere bani pentru adeverințele medicale necesare înscrierii copiilor la şcoală şi grădiniţă

Bogdan Presecan

Publicat

în

În conformitate cu prevederile legale ale Contractului-Cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi normelor de aplicare ale acestuia, medicii de familie nu au voie să solicite bani pentru eliberarea unor documente medicale pentru copii.

Totuși, examinările coproparazitologice și de exudat faringian, obligatorii pentru copii care merg la grădiniță, se efectuează contra cost. În 2012 prețul pentru cele două analize era de la cere 30 lei.

CNAS precizează că eliberarea documentelor medicale pentru copii se face gratuit de către medicii de familie, iar analizele pentru înscrierea copiilor la şcoală şi grădiniţă sunt tot gratuite.

“Chiar dacă părinţii nu sunt asiguraţi, copiii până la 18 ani beneficiază în mod gratuit de documentele menţionate. Şi tinerii cu vârste între 18 ani şi 26 de ani, care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar (dar nu mai mult de 3 luni), ucenici sau studenţi şi nu realizează venituri din muncă, au dreptul la aceste analize gratuite”, afirmă reprezentanţii Biroului de Presă din cadrul CNAS.

De asemenea, medicii de familie trebuie să acorde gratuit scutirile medicale pentru copii şi actele medicale necesare copiilor aflaţi în plasament din cadrul sistemului de asistenţă socială şi protecţie a copilului.

Analizele necesare pentru înscrierea copiilor la şcoală sau la grădiniţă, pot fi efectuate gratuit, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie.

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Intervenție a pompierilor la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pentru îndepărtarea elementelor de construcție de pe acoperișul clădirii

Bera Larisa

Publicat

în

Intervenție a pompierilor la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pentru îndepărtarea elementelor de construcție de pe acoperișul clădirii În urma unei furtuni puternice, care a avut loc luni 22 iulie, în jurul orei 16.00, autoscara din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia a fost mobilizată pentru a interveni la Universitatea „1 Decembrie 1918” […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea