Măsuri adoptate în județul Alba pentru prevenirea febrei aftoase: Focar al bolii apărut în Ungaria
Măsuri adoptate în județul Alba pentru prevenirea febrei aftoase: Focar al bolii apărut în Ungaria
În județul Alba, au fost implementate o serie de măsuri specifice pentru a preveni apariția și răspândirea febrei aftoase, în contextul unui focar de boală apărut în Ungaria, la o fermă de vaci de lapte, la începutul lunii martie 2025, a anunțat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba.
Citește și: DSVSA Alba: Peste 8.000 de unități cu activitate în domeniul alimentar în județul Alba. Mai mult de 500 de unități înființate în 2024
Măsuri similare au fost adoptate și în alte județe din țară.
Printre măsurile adoptate se regăsesc:
– Informarea asociațiilor de crescători de bovine, porcine, ovine și caprine cu privire la obligația de a anunța medicul veterinar în cazul observării unor modificări de comportament, îmbolnăviri sau mortalități la animale;
– Promovarea necesității ca proprietarii de animale să notifice medicul veterinar ori de câte ori observă animale cu comportamente anormale, semne de boală sau cazuri de mortalitate, prin distribuirea de materiale informative (afișe, postere) în circumscripțiile de liberă practică, primării, biserici etc;
– Monitorizarea atentă a transporturilor de animale din speciile bovine, porcine, ovine și caprine în cadrul comerțului intracomunitar;
– Intensificarea controalelor în trafic pentru a depista eventualele transporturi neautorizate de animale;
– Comunicarea către operatorii economici care achiziționează bovine, porcine, ovine și caprine despre obligația de a prenotifica DSVSA județeană pentru orice achiziție de animale din Uniunea Europeană.
Pentru fiecare transport de animale, medicul veterinar va fi prezent la debarcarea acestora, efectuând un examen clinic al tuturor animalelor.
Alte măsuri importante includ:
*Interdicția transporturilor dinspre Ungaria spre România:
– Este interzis traficul de camioane care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cai, furaje, paie pentru așternut, compost și gunoi de grajd din Ungaria spre România.
*Restricții pentru produsele de origine animală:
– Se interzice intrarea în România a următoarelor produse din Ungaria și Slovacia (zona de restricții conform dispozițiilor Comisiei Europene):
Carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biungulate;
Produse din carne de la animale biungulate care nu au fost tratate corespunzător pentru neutralizarea virusului febrei aftoase (sunt acceptate produsele preparate termic);
Lapte spot;
Produse lactate care nu au fost tratate adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase;
Lapte materie primă fără dovada testării negative pentru febra aftoasă în ultimele 24 de ore înainte de expediere;
Material biologic, material seminal și subproduse de origine animală.
*Inspecții în fermele de animale:
– Toate fermele care au primit animale vii din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025 vor fi supuse inspecției, iar în funcție de constatări, se vor preleva probe pentru evaluarea statusului epidemiologic al exploatației.
*Măsuri suplimentare de dezinfecție și dezinsecție:
– Vor fi intensificate măsurile de dezinfecție și dezinsecție în unitățile de creștere a animalelor și pe mijloacele de transport care intră sau ies din aceste ferme.
Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome. Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi zece zile, sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de trei-şase zile.
Virusurile febrei aftoase pot fi identificate în toate secrețiile și excrețiile animalelor infectate acut, inclusiv în aerul expirat.
Transmiterea se realizează, în general, prin contactul direct între animalele infectate și cele susceptibile sau, mai rar, expunerea indirectă a animalelor predispuse la excrețiile și secrețiile animalelor infectate acut sau produse din carne neprocesate.
După recuperarea din stadiul acut al infecției, virusul infecțios dispare dar niveluri scăzute pot persista în orofaringele unor rumegătoare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Program redus pentru agrement la Bazinul Olimpic Alba Iulia în perioada 13-19 mai 2025: Care este orarul adaptat
Program redus pentru agrement la Bazinul Olimpic Alba Iulia în perioada 13-19 mai 2025: Care este orarul adaptat În săptămâna 13-19 mai 2025 înotul de agrement se va putea practica potrivit unui orar adaptat la Bazinul Olimpic Alba Iulia. În perioada 2025 bazinul din Alba Iulia va găzdui ultimul turneu al campionatului național de polo […]
Proiect pentru construirea Casei Comunelor din Județul Alba: „Sperăm să devină în timp un simbol al unității administrației locale”
Proiect pentru construirea Casei Comunelor din Județul Alba: „Sperăm să devină în timp un simbol al unității administrației locale” O sesiune extraordinară a Adunării Generale a Filialei Alba a Asociației Comunelor din România (ACoR) s-a desfășurat joi, 8 mai 2025. În cadrul reuniunii a fost aprobat în unanimitate proiectul care vizează construirea Casei Comunelor din […]
FOTO | A început turnarea asfaltului pe ultimii 3 kilometri ai DJ 107 K Întregalde-Bârlești
A început turnarea asfaltului pe ultimii 3 kilometri ai DJ 107 K Întregalde-Bârlești Joi, 8 mai 2025 a început turnarea asfaltului și pe ultimii trei kilometri, înspre Mogoș (Bârlești), pe Drumul Județean 107 K Întregalde-Mogoș (intersecție cu Transapuseana). Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Citește și: FOTO | Continuă […]