Rămâi conectat

Actualitate

Marş comemorativ dedicat eroului naţional Avram Iancu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Poetul Laurian Stănchescu, licenţiat erudit, actualmente membru titular al Uniunii Scriitorilor, deşi s-a născut pe plaiuri mehedinţene, încă din copilărie, datorită afecţiunii deosebite a bunicului şi tatălui său mari amiratori ai Crăişorului Ţării Moţilor, Avram Iancu, este un adevărat iubitor al istoriei întregului neam românesc. Înaintaşii i-au inoculat poetului Laurian Stănchescu cultul, spiritul şi duhul lui Iancu. Acest distins licenţiat, care a scris la vârsta de 23 de ani poemul „Rugăciune pentru Iancu”, a avut iniţiativa de a mobiliza câteva zeci de studenţi din Alba Iulia şi Zlatna într-un marş al lui Iancu de la casa natală până la Ţebea, locul de veci al eroului. Marşul a început de la „Casa Iancului” unde domnul primar Sandu Heler a organizat ceremonialul de debut al acestui pelerinaj susţinut şi de directorul Ionel Heler care a mobilizat grupul de tulnicărese aflat sub oblăduirea distinsei doamne Argentina Floca, preşedinta filialei Societăţii cultural patriotice „Avram Iancu” din comunitate şi instructoarea grupului de tulnicărese precum şi de doamna Viorica Trifuţ care a fost directoarea muzeului peste 30 de ani, toţi rostind în cântecul duios şi monoton al tulnicelor alocuţiuni referitoare la viaţa marelui tribun. După acest ceremonial, marşul a debutat la data de 5 septembrie pe jos, cutreierând localităţile Avram Iancu, Vidra, Câmpeni, Abrud, Ciuruleasa, Buceş, Crişcior, Brad şi s-a finalizat cu localitatea Ţebea, unde este cimitirul şi locul de veci al marelui tribun. În fiecare localitate menţionată mai sus şi la monumentele lui Avram Iancu s-au depus flori, lumânări aprinse şi s-au rostit discursuri, recitări de poezii şi cântece dedicate lui Avram Iancu, domnul Laurian Stănchescu primind acceptul primarilor din localităţile mai sus menţionate de a-i sprijini în această inedită acţiune pentru cinstirea memoriei marelui Avram Iancu.
De remarcat este şi impecabila organizare a popasului de lângă statuia ecvestră a lui Avram Iancu din Câmpeni de către domnul Ioan Călin Andreş, primarul oraşului Câmpeni, domnul prof. Vasile Bud şi dl Ioan Viorel Sicoe care au rostit discursuri referitoare la personalitatea lui Avram Iancu. Precizăm că lungimea acestui marş este de peste 100 kilometri iar pe parcursul acestuia s-au alăturat şi alţi moţi astfel încât la sosirea în localitatea Ţebea s-au adunat peste 100 de români patrioţi, primirea acestora făcându-se de un moţ în vestimentaţia lui Avram Iancu. Merită reiterat faptul că poetul Stănchescu a mai efectuat pe jos marşul de 500 de kilometri de la Bucureşti la Sarmisegetuza şi cel de la Hobiţa lui Brâncuşi la Budapesta, cu o continuare ulterioară până în Franţa, la Paris, cu scopul ca şi osemintele marelui Brâncuşi să fie aşezate în locul de baştină al acestuia.
Mihai SICOE


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Facturi mai mari la gaze în 2025: Câți bani vor scoate din buzunar românii după eliminarea plafonării prețurilor

Bera Larisa

Publicat

în

Facturi mai mari la gaze în 2025: Câți bani vor scoate din buzunar românii după eliminarea plafonării prețurilor Măsura plafonării prețurilor la gaze naturale ar urma să fie eliminată după 31 martie 2025, acest lucru ducând la creșterea substanțială a facturilor. Primele oferte de furnizare a gazelor naturale au fost făcute publice, având toate preţul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea