Mamele care vin la muncă de la un an de la naștere ar putea primi mai mulți bani – proiect
Mamele care aleg sa vina la munca la un an de la nastere ar putea primi mai multi bani, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.
Un proiect de lege depus la Senat le ofera posibilitatea sa revina la serviciu inainte de implinirea a doi ani de concediu maternal incasand atat salariul cat si jumatate din indemnizatie. De altfel, de la 1 iulie indemnizatia va reprezenta 85% din leafa.
Senatorul Alexandru Cordos sustine ca prea multe femei din Romania nu mai fac copii, din cauza constrangerilor financiare. Sau daca aleg sa devina mame, sunt nevoite sa revina mult prea repede la munca. Ca sa le ajute are o idee:
Propunere de modificare a Legii: „Persoanele beneficiare ale indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor, ce isi reiau activitatea inainte de expirarea termenului legal al concediului pentru cresterea copilului, au dreptul la plata a 50% din indemnizatia cuvenita pentru toata perioada ramasa in care ar fi incasat aceasta indemnizatie”
Alexandru Cordos, senator PSD: „Daca se intoarce mai repede la seviciu sa-si continue si sa-si aprofundeze cariera profesionala, sa beneficieze din partea statului de 50% din indemnizatia la care are dreptul pentru o perioada de doi ani”
Concret, o femeie cu venituri de 2.000 de lei lunar in ultimul an primeste 1.700 de lei indemnizatie de crestere a copilului. Daca revine la munca, va lua salariul de 2.000 de lei, dar si jumatate din indemnizatia cuvenitA, in cazul nostru – 850 de lei. Cu alte cuvinte, va castiga 2.850 de lei. In prezent, mamel aflate in aceasta situatie beneficiaza de asa-numitul „stimulent de insertie”, in valoare de 500 de lei lunar.
Alexandru Cordos, senator PSD: „Nu exista niciun efort bugetar, din contra. Daca ar fi stat acasa, ar fi avut acest beneficiu de 85% din salariu. In conditiile in care merge si la serviciu, va primi doar 50% din indemnizatie, din eforul bugetar, iar jumate din bani ar ramane la stat”
Cu alte cuvinte, angajatorul va plati salariul, iar de 50% din indemnizatie se ocupa statul. Initiativa legislativa va intra in dezbatere, la toamna. Pe de alta parte, Guvernul cauta peste 200 de milioane de lei pentru aplicarea legii votate de Parlament si care prevede acordarea unei indemnizatii de crestere a copilului egala cu 85% din salariu, timp de doi ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028 Astăzi, 4 noiembrie 2024, consilierii județeni au avut de votat vicepreședinții Consiliului Județean Alba. În urma voturilor exprimate, Marius Hațegan și George Rotar au fost desemnați să ocupe funcțiile de vicepreședinți pentru mandatul 2024-2028. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba