Rămâi conectat

Actualitate

Mâine, de Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii şi Tineret: Spectacol „Micii Muşchetari”, la Teatrul de Păpuşi Prichindel din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

Teatrul de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia sărbătorește miercuri 20 martie, începând cu ora 10.00,  Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii si Tineret iar joi, 21 martie 2013 de la ora 10,00 în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Lucian Blaga Alba sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului de Animație și Ziua Mondială a Poeziei.  
În cadrul acestor evenimente va fi prezentat spectacolul MICII MUȘCHETARI, regia Teodora Popa. Spectatorii prezenți în sală în cele două zile vor avea ocazia să stea de vorbă cu actorii teatrului care le vor prezenta scena și păpușile din spectacol. Totodată Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba îi va premia cu diplome și cărți pe copiii participanți la concursul de poezie organizat cu această ocazie.

Partenerii evenimentelor sunt: Biblioteca Judeţeană Lucian Blaga Alba, Unima România și ASSITEJ România.

Teatrul e acum în zi aniversară! Un prilej de bucurie nu doar pentru teatrul albaiulian ci și pentru întreaga planetă. Faptul că la nivel mondial se sărbătorește teatrul e un mesaj ce afirmă că o societate complexă și modernă nu poate exista fără această formă de artă. Ne bucurăm că teatrul există și ne face mereu mai bogați prin mijloacele lui de expresie atât de variate. Ne ajută să înțelegem mai bine lumea, viața, omul … e o oglindă care reflectă trecutul, prezentul dar și viitorul posibil. Depinde de noi ce direcție alegem! Haideți să ne bucurăm împreună, veniți la teatru, spectacolul vă așteaptă!”, a transmis Ioana Bogățan, manager al Teatrului de Păpuşi Prichindel.

Evenimentul este deschis publicului.

ZIUA MONDIALA A TEATRULUI PENTRU COPII SI TINERET

20 MARTIE 2013 – Yvette Hardie (presedintele ASSITEJ in 2011-2014)

 Yvette Hardie este Presedintele ASSITEJ (Asociatia Internationala de Teatru pentru Copii si Tineret) pentru 2011-2014. Este producator de teatru, regizor, profesor si scriitor care activeaza in lumea teatrului si a spectacolului, cu un interes special pentru teatrul pentru publicul tanar. Ea a initiat lansarea ASSITEJ Africa de Sud in 2007 si conduce organizatia si ca Director National. A fost Director de Festival al Festivalului de Marionete si Teatru Vizual “Out The Box” 2011. A produs premiatul spectacol al Colonnades Lab, “Adevarul in traducere”, care a fost vizionat de peste 55000 de spectatori din intreaga lume. In prezent este producator al turneelor internationale ale Mother to Mother, impreuna cu Thembi Mtshali-Jones. Ca regizor, proiectele recente includ “Ogreling” de Suzanne Lebeau, care a castigat premiul Standard Bank Ovation la Festivalul National de Arte in 2011, si “Pentru ca sunt Jack?” de Mike van Graan. Este de asemenea vicepresedinte al Arterial Network SA.

 Care e importanta teatrului in vietile copiilor si tinerilor?

„S-a scris mult despre valoarea artei și se lucreaza intens in toata lumea pentru studierea efectelor pe care arta le are asupra copiilor, prin studii in neurostiinte, neuro-educatie, psihologia dezvoltarii si domenii conexe. Dar oricat am incerca sa contorizam impactul activitatii noastre, exista de asemenea un nivel la care impactul artei asupra publicului ei ramane un mister care nu poate fi cuantificat. Intalnirea unica si profunda a piesei de teatru cu publicul intr-un anumit timp si spatiu este cea care face teatrul atat de imprevizibil si interesant.

Mi-a fost recent adusa aminte zicala “Poti sa numeri semnintele dintr-un mar, dar nu poti numara merele dintr-o samanta”. Impactul pe care-l are experienta teatrala asupra copiilor si tinerilor este imposibil de masurat cu exactitate, dar cred ca are potentialul de a contine nenumarate “mere”. Pieter-Dirk Uys, un celebru actor si scriitor din Africa de Sud, care lucreaza cu copiii defavorizati din micul sat Darling, povesteste despre o excursie a copiilor in oras. Conducea autobuzul de-a lungul drumului care iesea din sat, urcand un deal, cand a observat ca baietelul care statea pe scaunul de langa el devenea tot mai incordat. In momentul in care au ajuns in varful dealului si baietelul a putut vedea drumul intinzandu-se in fata lui si marea in departare, a exclamat cu uimire si usurare: “Deci e mai mult!”. Cred ca aceia dintre noi care fac teatru pentru copii si tineret o fac pentru un motiv anume – de a trezi in fiecare copil intelegerea faptului ca, intr-adevar, exista “mai mult”. Si mai mult. Si mai mult.

Asa ca atunci cand facem teatru pentru copii si tineret, semanam de asemenea un potential nemasurabil si oferim iminenta descoperirii a “mai mult” – mai multa bucurie, rasete, curiozitate, constientizarea brusca, schimbarea de perceptie, lacrimi de empatie, sentimentul de uimire si de absorbtie profunda. Mai mult din ceea ce inseamna sa fii viu.

Alaturati-va noua în sărbătorirea Zilei Mondiale a Teatrului pentru Copii şi Tineret 2013 prin campania “Du astăzi un copil la teatru”. Cine poate număra merele din sămânţa pe care o veţi planta?”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea