Rămâi conectat

Ştirea zilei

Măgarii dispar din gospodăriile din Alba: „Aveam câte 3-4 măgari, acuma mai avem unul”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Măgarii dispar din gospodăriile din Alba: „Aveam câte 3-4 măgari, acuma mai avem unul”

Folosiți din antichitate la căratul bagajelor până în vârf de munte și la muncile câmpului, datorită rezistenței lor, măgării, nelipsiți cândva din gospodăriile românilor, sunt din ce în ce mai puțini.

Dacă în 2010, în România erau peste 30.000, acum, numărul lor a scăzut dramatic. Asta, deși laptele dat de aceste animale este extrem de hrănitor și se vinde și cu 100 de lei litrul.

În Alba, unde ciobanii pleacă la sfârșitul lunii mai cu oile în transhumanță până în masivul Retezat, măgării erau nelipsiți din bătătură. Acum, însă, pentru că unele trasee spre munte s-au asfaltat, crescătorii de animale și-au cumprat mașini de teren și au renunțat la cărăușii tradiționali. În plus, pentru muncile câmpului, mulți și-au procurat mijloace mecanizate.

Romanel Mirca, cioban: „Toți ciobanii plecau spre munte cu câte 10-15 și 20 de măgari. Măgarul era casa ciobanului, acolo își punea mâncare, își punea cojocul, și acuma mașinile ce mai merg pe altă parte, măgari mai puțini. Aveam câte 3-4 măgari, acuma mai avem unul”.

Potrivit datelor Institutului de Statistică, acum 10 ani în România erau în jur de 30.000 de măgari și catâri, iar în 2013 numărul lor scăzuse deja cu mai bine de 25%.

Unii întreprinzători au deschis ferme speciale

În timp ce oierii își schimbă obiceiurile, unii întreprinzători care știu că laptele de măgăriță este foarte sănătos și are proprietățile cele mai apropiate de cel matern au deschis ferme speciale.

Cristian Cîmpan, fermier: „Am văzut pe internet cât de valoros e laptele de măgăriță și am zis că hai să încep. Și am început cu o măgăriță și acuma, uite, că avem aproape 200. Avem clienți, da, avem în toată țara, în special în regiunea noastră de vest, Arad, Timișoara, Cluj, Oradea, livrăm aproape zilnic la domiciliu”.

Ca să-și dezvolte fermele, crescătorii de măgărițe din Transilvania s-au unit într-o asociație pentru a obține subvenții de la stat. Cererea tot mai mare pentru laptele de măgăriță a făcut ca prețul animalelor să crească. O femelă gestantă costă până la 2.000 de lei.

surse: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Elevii din Alba, protest în Piața Cetății din Alba Iulia, față de tăierea burselor școlare: ”Vocea elevilor trebuie și ascultată, nu doar auzită”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii din Alba, protest în Piața Cetății din Alba Iulia, față de tăierea burselor școlare: ”Vocea elevilor trebuie și ascultată, nu doar auzită” Aproximativ 20 de tineri din Alba s-au strâns joi după-masa, în 3 iulie 2025, în Piața Cetății din Alba Iulia, pentru a protesta pașnic față de decizia de tăiere a burselor școlare. […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Bărbatul din Cugir, judecat pentru 11 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, condamnat la aproape 30 de ani de închisoare. Victimele, șase fete minore, printre care și fiica sa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bărbatul din Cugir, judecat pentru 11 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, condamnat la aproape 30 de ani de închisoare. Victimele, șase fete minore, printre care și fiica sa Bărbatul din Cugir, judecat pentru 11 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, a fost condamnat la 29 de ani și 4 luni de închisoare. Victimele sale […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | În timp ce la Sibiu se construiește pe fonduri „Gusterland”,o zonă de agrement pe 33 de hectare de pârloagă, la Alba Iulia nu există nici măcar un ștrand. Va avea instalație de sanie și bob, tiroliană, turn de aventură, pârtie de schi și tubing

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce la Sibiu se construiește pe fonduri „Gusterland”,o zonă de agrement pe 33 de hectare de pârloagă, la Alba Iulia nu există nici măcar un ștrand. Va avea instalație de sanie și bob, tiroliană, turn de aventură, pârtie de schi și tubing La Sibiu va fi construit până în anul 2028 o zonă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea