Rămâi conectat

Curier Județean

Macheta avionului Vlaicu 2 ajunge, marți, la Alba Iulia. Se împlinesc 105 ani de la zborul pionierului aviației române peste Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marți, 1 august 2017, în Piața Cetății din Alba Iulia, zona terasei Sălii Unirii, de la ora 13.00, va fi prezentată o expoziție în imagini despre viața și activitatea pionierului aviației Aurel Vlaicu, având în centrul ei macheta scară 1:1 a avionului Vlaicu2.

Potrivit organizatorilor, vor fi prezentate informații despre zborul demonstrativ ce l-a făcut Aurel Vlaicu la Alba Iulia.

Celebrul Vlaicu II a fost construit în anul 1911 și cu el Aurel Vlaicu a zburat în mai multe orașe din Regatul României, în cadrul unor turnee în care își făcea cunoscute invențiile.

Pe 4 august 1912 a zburat la Orăştie în faţa a 10.000 de spectatori, iar la Alba Iulia, pe 18 august, durata zborului depășind 40 de minute, la o altitudine de 700 de metri, rămânând în istorie ca una din cele mai izbutite demonstraţii ale sale.

Despre zborul peste Cetatea ridicată de austrieci pe spatele ţăranilor români povestește Aurelia Vlaicu, nepoata pionierului aviației române: „Trecând pe acolo acceleratul, s-a luat după el şi l-a întrecut. Când a voit să aterizeze, lumea s-a îngrămădit, acoperind tot câmpul, inclusiv terenul pe care trebuia să coboare. Atunci Vlaicu a luat din nou înălţime şi a aterizat dincolo de public. Ca la toate zborurile din Ardeal, şi la Alba Iulia a fost însoţit de prof. Constantin Nedelcu, un mare admirator al său. Nedelcu avea misiunea de a contabiliza banii câştigaţi la fiecare zbor. Ca să scape de mulţime, Vlaicu s-a aşezat din nou în avion, elicele au pornit şi în clipa următoare maşina s-a ridicat ca un porumbel, săgetând văzduhul. Clipa aceasta a fost cea mai frumoasă, cea mai mişcătoare şi uimitoare!“, povesteşte Aurelia Vlaicu, pentru revista „Dacoromania“.

Aurel Vlaicu (1882-1913) a fost inginer român, inventator şi pionier al aviaţiei române şi internaţionale.

În septembrie 1913, Aurel Vlaicu îşi propune să realizeze un zbor în premieră, în care să traverseze Carpaţii, dorind să devină astfel „Vulturul Carpaţilor.” A plecat în ziua de 13 septembrie din Bucureşti îndreptându-se spre Ploieşti, unde a aterizat pentru alimenterea avionului. A decolat, a trecut de Câmpina, având în faţă piscurile Carpaţilor. Realizând, probabil, că aeroplanul nu se va putea înălţa suficient, Vlaicu a întors aparatul spre Câmpina, cu intenţia de a ateriza în apropierea şoselei, pentru a fi văzut de cei care îl însoţeau. La marginea satului Băneşti, însă, s-a prăbuşit din înălţime. Nici azi nu se cunosc cauzele prăbuşirii, în urma căreia inventatorul român s-a stins din viaţă. Visul lui Aurel Vlaicu de a trece în zbor Carpaţii s-a întrerupt aici.

Organizatorii evenimentului de marți, 1 august, sunt Fundația Aerospațială Română, Asociația A.R.P.A. „Aurel Vlaicu”, Fundația 1 Decembrie 1918 pentru Unitatea și Integritatea României cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

23 decembrie 1989: La Alba Iulia, un elicopter cu generali era doborât de rafalele unei arme

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 decembrie 1989: La Alba Iulia, un elicopter cu generali era doborât de rafalele unei arme 23 decembrie 1989: Seara, un elicopter în care se aflau Generalul Constantin Nuţă, în 1989 şeful Miliţiei şi fost şef la Contrainformaţile Militare și adjunctul acestuia, generalul Velicu Mihalea, s-a prăbuşit în apropierea municipiului Alba Iulia, lângă o unitate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea