Rămâi conectat

Actualitate

Luna neagră de Anul Nou 2025: Fenomen unic pe cerul României

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Luna neagră de Anul Nou 2025: Fenomen unic pe cerul României

Un fenomen astronomic unic va avea loc pe 31 decembrie, la cumpăna dintre ani, de Anul Nou 2025. Acest fenomen astronomic mai rar, este denumit Lună Neagră (denumită uneori în engleză „Dark Moon” – sau „Lilith”, adică „Lună întunecată” sau „Lună neagră”). Anticii asociau termenul de Lună Neagră perioadei de Lună Nouă. Prima fază a Lunii, când aceasta este invizibilă cu ochiul liber, este numită popular de români: Lună Tânără, Lună în Două Coarne şi Crai Nou.

Citește și: Revelion 2025 în Piața Cetății, din Alba Iulia: Spectacol de artificii, șampanie și calendare, în noaptea dintre ani

 

 

Ciclul lunar durează, în medie, 29,5 zile și cuprinde patru faze principale: lună nouă, primul pătrar (crescătoare), lună plină și ultimul pătrar (descrescătoare). În unele cazuri, particularitățile lunii calendaristice permit apariția a două luni noi în aceeași lună. Această a doua lună nouă este denumită „Lună neagră”.

Conform Alfia Nesterenko, șefa Complexului Astrofizic Educațional al Departamentului de Fizică de la NSU, pe 31 decembrie 2024, Luna va intra într-o fază suplimentară, considerată „a cincea” – a doua lună nouă a lunii. În această fază, partea vizibilă a Lunii nu va fi iluminată, ceea ce o face invizibilă pentru ochiul liber.

De ce apar două luni noi într-o singură lună?

A doua lună nouă a lunii decembrie 2024 apare deoarece prima lună nouă a avut loc pe 1 decembrie. Acest fenomen rar se întâmplă atunci când o lună nouă apare la începutul unei luni calendaristice și o alta la final. Coincidența acestui fenomen în noaptea de Anul Nou îl face și mai special, marcând un început și un sfârșit simbolic al lunii și al anului.

A cincea fază a Lunii: Mit sau greșeală?

Unele surse au denumit a doua lună nouă dintr-o lună calendaristică drept „a cincea fază a Lunii”. Totuși, Luna are doar patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină și ultimul pătrar. Fenomenul este rezultatul rar al prezenței a două luni noi în aceeași lună.

Ce se întâmplă în timpul unei luni noi?

Luna își orientează partea neiluminată spre Pământ, devenind invizibilă pentru ochiul liber. O lună nouă perfectă apare când Luna este aliniată exact între Soare și Pământ.

Lumina cenușie a Lunii

Când Luna apare ca o seceră subțire, partea întunecată este vizibilă datorită luminii reflectate de Pământ, un fenomen numit lumina cenușie. Acest efect a fost influențat de locația Pământului: când Pacificul era vizibil, lumina era albăstruie; acum, apare mai maronie, posibil din cauza deteriorării mediului.

Observarea Lunii Negre pe 31 decembrie 2024

Luna nouă este dificil de observat, dar impactul unui meteorit pe suprafața sa poate produce sclipiri vizibile cu telescoape performante. Astronomii avertizează asupra riscului de a privi accidental Soarele în timpul observațiilor, ceea ce poate provoca leziuni oculare.

Luna neagră nu dispare din cauza umbrei Pământului, ci este pur și simplu partea sa neiluminată. Evenimentul din 31 decembrie 2024 este rar și spectaculos, dar necesită echipament special pentru a fi observat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Succesiunea și partajul, la tribunal: Cât trebuie să plătească românii pentru taxa de „timbru”

Bera Larisa

Publicat

în

Succesiunea și partajul, la tribunal: Cât trebuie să plătească românii pentru taxa de „timbru” Legea nr.268/2024 a intrat în vigoare în 3 noiembrie 2024 și prevede schimbări în calculul taxelor judiciare de timbru care se aplică în cazul succesiunilor și partajelor judiciare. Citește și: Legea Moștenirii 2024: Succesiunea se va putea face la orice notar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea