Lucrările pentru Transalpina de Apuseni vor fi reluate: 4 milioane de euro, costul suplimentar al Consiliului Județean Alba
Lucrările pentru Transalpina de Apuseni vor fi reluate: 4 milioane de euro, costul suplimentar al Consiliului Județean Alba
Reprezentanții Consiliului Județean Alba au avut joi, 9 septembrie, o întâlnire cu cei ai constructorului DJ 107I, cunoscut și sub denumirea de Transalpina de Apuseni.
Lucrările de modernizare a drumului au fost oprite în cea mai mare parte ca urmare a creșterii explozive a prețurilor la materialele de construcții. Drumul de aproape 80 de kilometri este modernizat printr-un proiect al Consiliului Judeţean Alba, în valoare de circa 40 de milioane de euro, finanţat din fonduri europene.
Lucrările erau avansate faţă de programarea iniţială, în condiţiile în care constructorul a realizat mare parte din terasamente şi a turnat asfalt pe 12 kilometri. În ultima perioadă, operatorul Asocierea Societatea de Construcţii Napoca – Operes SRL (Italia) – Cosedil SPA (Italia) a mai lucrat doar la terasamente, în așteptarea ordonanței Guvernului care să permită actualizarea valorii facturilor.
Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, susține că indicele oferit de Institutul Național de Statistică permite actualizarea valorii situațiilor de lucrări cu aproape 20%. ”Costul total pentru consiliul județean ar fi de circa 4 milioane de euro în plus față de ce a fost licitat. Nu este o problemă pentru că avem acești bani.
Avem și o linie de credit care poate fi utilizată”, a spus Marius Hețegan. Acesta a precizat că operatorul care derulează contractul solicită un avans, care, potrivit contractului, nu poate fi acordat. ”Contractul de finanțare prevede posibilitatea acordării avansului, dar acest lucru nu a fost prevăzut în contractul de execuție. Culpa este și a lor pentru că nu au cerut avans înainte de încheierea contractului”, a completat Hațegan.
Stadiul fizic al lucrării este de circa 30%, termenul final fiind anul 2023. Potrivit acestuia, executantul s-ar putea încadra în valorile actualizate ale lucrărilor, cu excepția parapeților metalici. ”Fiind un drum de munte este nevoie de parapeți metalici pe 40 de kilometri.
Prețul acestora a crescut foarte mult ceea ce face să nu se încadreze în situațiile de lucrări actualizate”, a mai spus vicepreședintele Consiliului Județean Alba. Concluzia întâlnirii a fost că operatorul ar urma să revină pe teren începând cu săptămâna viitoare, pe lotul 1 Aiudul de Sus – Ponor. ”Ce au realizat până acum au fost lucrări mai puțin plătite, cum ar fi terasamentele. Abia de acum încep lucrările care costă mult, betoanele și asfaltările. Au promis că săptămâna viitoare vor intra puternic pe lotul 1”, a mai afirmat Marius Hațegan.
”Transalpina de Apuseni” face legătura între DN74 şi DJ 107M prin Munţii Metaliferi şi Munţii Trascău, la altitudini de peste 1000 de metri, pe o lungime de 78,43 de kilometri.
Proiectul mai prevede amenajarea a 6,7 kilometri de piste de biciclete, 21 de staţii de autobuz, 12.610 metri pătraţi de trotuare, 14 poduri noi şi aproximativ 200 de podeţe. De asemenea, lucrarea presupune peste 23 de kilometri de fundaţii adâncite, ziduri de sprijin şi peste 73 de kilometri de şanţuri de beton.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | APEL UMANITAR pentru familia din Alba Iulia, rămasă în toiul iernii sub cerul liber: Locuința lor s-a făcut scrum în urma unui incendiu în Pâclișa
APEL UMANITAR pentru familia din Alba Iulia, rămasă în toiul iernii sub cerul liber: Locuința lor s-a făcut scrum în urma unui incendiu în Pâclișa O familie din cartierul Păclișa, din Alba Iulia, a rămas în toiul iernii fără un acoperiș deasupra capului, după ce locuința s-a făcut scrum în urma unui incendiu izbucnit în […]