Rămâi conectat

Actualitate

Lucrările de reabilitare a celor 25 de kilometri de pe DJ Aiud-Buru au fost finalizate la termen

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Reabilitarea celor 25 de kilometri aflaţi pe teritoriul Albei din drumul judeţean 107 M Aiud – Buru s-a finalizat iar recepţia lucrărilor va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba spun că probabil aceasta este printre puţinele investiţii finanţate din fonduri europene care se finalizează la termen, şi anume în luna iulie 2011, şi pentru care nu au mai fost solicitate extensii aşa cum se întâmplă în România în cazul majorităţii lucrărilor de infrastructură. Proiectul este unul foarte important pentru judeţul Alba întrucât drumul, care străbate o zonă turistică şi economică importantă, era aproape impracticabil. Contractul de finanţare s-a semnat în toamna anului 2008 între preşedintele CJ Alba Ion Dumitrel şi directorul ADR Centru Simion Creţu, bugetul total alocat reabilitării infrastructurii rutiere de pe Valea Aiudului fiind de 20 milioane lei. Finalizarea lucrărilor a fost cu atât mai mult aşteptată cu cât proiectul a mai fost o dată depus spre finanţare din fonduri PHARE în anul 2004 însă deşi a îndeplinit toate condiţiile şi avizele nu s-a mai materializat din motive independente de solicitanţi. DJ 107M Aiud-Buru traversează pe teritoriul judeţului Alba zona turistică a Văii Aiudului, comunele Livezile şi Rimetea, această vale fiind una dintre cele mai frumoase din judeţ, unde se găsesc rezervaţii naturale de interes naţional, precum Cheile Vălişoarei, Colţii Trascăului şi Cheile Sălaşului, dar şi trasee turistice montane căutate de iubitorii muntelui din ţară şi străinătate.De asemenea, DJ 107 M este un drum care scurtează considerabil accesul locuitorilor de pe Valea Arieşului spre Aiud şi Alba Iulia. Licitaţia pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a fost câştigată de firma S.C. Newamport S.A. Bistra împreună cu alţi trei asociaţi – S.C. Cridov SRL Cluj, S.C. Castrum Corporation SRL Satu Mare şi S.C. Cartel Bau S.A. Cluj.
lIndicatorul cu judeţul Alba a fost montat acolo unde se termină în acte administrarea drumului de către CJ Alba
„Proiectul pentru reabilitarea drumului judeţean DJ107 M a vizat reabilitarea a 25 de kilometri de pe teritoriul judeţului Alba, practic de la kilometrul 42 până la kilometrul 67. Borna cu kilometrul 42 se află în afara localităţii Rimetea în sensul dinspre judeţul Cluj înspre judeţul Alba pentru că aşa s-a făcut numerotarea kilometrilor. De la km 42 încoace, până la kilometrul 67, începe administrarea drumului judeţean 107 M de către Consiliul Judeţean Alba şi deci orice centimetru dincolo de km 42 se află în administrarea CJ Cluj. Indicatorul cu judeţul Alba a fost montat, firesc, acolo unde se termină administrarea noastră pe DJ107 M Aiud-Buru, adică la km 42. Asta nu înseamnă că am mutat limita dintre judeţul Alba şi judeţul Cluj, ci doar am vrut să marcăm unde se termină, în acte, drumul administrat de noi. Nu ne permitem să mutăm noi limita de judeţ la fel cum am muta pociumpul pe un câmp, suntem oameni responsabili. Oricum, trebuie spus că limita de administrare a drumului nu coincide cu limita administrativă a judeţului. Aceasta din urmă va putea fi stabilită cu exactitate doar după realizarea unui studiu şi a unei ridicări topografice care se poate face abia după ce restul din DJ 107 M aflat pe teritoriul judeţului Cluj va fi reabilitat. De altfel, CJ Cluj a lansat recent o licitaţie pentru reabilitarea DJ 107 M de la kilometrul 0 până la kilometrul 42, adică exact unde începe administrarea drumului de către CJ Alba. În final, nu va râmâne nicio porţiune de drum nerealizată”, a explicat Dan Popescu, directorul tehnic al CJ Alba.
lRecepţia lucrărilor se va face doar în prezenţa specialiştilor, fără politicieni şi fără tăieri de panglici
„În judeţul Alba este o normalitate să reparăm drumuri. Recepţia unei lucrări se face, în mod normal, de către tehnicieni şi specialişti, nu de către politicieni, fie că este vorba despre mine, domnul Emil Boc sau doamna ministru Elena Udrea. Aşa se va întâmpla şi în cazul drumului judeţean 107, nu am avut obiceiul să tăiem panglici şi nu vom începe acum”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea