Lovitură pentru șoferii din România: Din ianuarie 2021, AMENZILE ar putea crește semnificativ
Începând cu 1 ianuarie 2021, șoferii ar putea primi o lovitură usturătoare. Concret, punctul de amendă ar putea crește semnificativ.
Punctul-amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut, iar amenzile s-ar putea majora la anul, dacă punctul de amendă nu va fi plafonat. Plafonarea amenzilor se poate face doar de un guvern cu puteri depline, nu de unul interimar, așa cum este Guvernul Ciucă.
La începutul anului 2020, Guvernul a plafonat punctul de amendă la 145 de lei. Această măsură nu va mai fi valabilă, însă, de la 1 ianuarie 2021.
În Ordonanța de Urgență nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative se prevede că, în perioada ianuarie – 31 decembrie 2020, valoarea punctului-amendă să se mențină la 145 de lei.
Astfel, punctul de amendă s-ar putea majora de la 145 de lei, cât este în prezent, la 223 de lei, salariul minim brut în România fiind, în prezent, 2.230 de lei. Practic, punctul de amendă ar putea crește cu 78 de lei.
Mai mult, dacă salariul minim va crește din ianuarie 2021, amenzile s-ar putea majora și mai mult.
Plafonarea amenzilor rutiere s-ar putea face printr-o nouă Ordonanță de Urgență, însă un guvern interimar, așa cum este cazul Guvernului interimar Ciucă, nu poate emite ordonanțe.
Ce spune Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor
Conform Art. 26 alin. (3) din Legea nr. 90/20001, un guvern interimar îndeplinește numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, în această perioadă le neputând emite ordonanţe şi iniţia proiecte de lege.
„În cazul încetării mandatului său, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege”, se precizează în Legea nr. 90/2001.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economiștii CFA avertizează un scenariu sumbru pentru România în cazul îndepărtării de UE: Nivelul de trai va scădea semnificativ
Economiștii CFA avertizează un scenariu sumbru pentru România în cazul îndepărtării de UE: Nivelul de trai va scădea semnificativ În cazul în care România s-ar îndepărta de Uniunea Europeană, economia românescă va avea extrem de mult de suferit, iar fără accesul la fondurile europene, nu vom mai putea avea nici pe departe nivelul actual de […]
REGES-ONLINE: Noua procedură de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din Registrul general de evidență a salariaților din România
REGES-ONLINE: Noua procedură de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din Registrul general de evidență a salariaților din România A fost emis și publicat în Monitorul Oficial un ordin al ministrului Muncii pentru aprobarea Procedurii de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din Registrul general de evidență a salariaților – REGES-ONLINE […]
MAI: Noi constrângeri pentru persoanele care nu-și declară reședința reală. Amendă dacă locuieşti în altă parte
MAI: Noi constrângeri pentru persoanele care nu-și declară reședința reală. Amendă dacă locuieşti în altă parte Au apărut noi constrângeri pentru persoanele care nu-și declară reședința reală. Până pe 10 iunie 2025 persoanele aflate în chirie sau ,,în gazdă” trebuie să anunțe adresa unde locuiesc efectiv pentru a evita sancțiuniile prevăzute de lege. Legea spune […]