Lovitură pentru „latifundiarii” României: Uniunea Europeană vrea să plafoneze subvențiile pentru fermele mari. Petre Daea – România nu acceptă plafonarea plăţilor
Lovitură pentru „latifundiarii” României. Mai mulţi bani pentru încurajarea fermelor de familie şi plafonarea subvenţiilor pentru agricultorii mari. Sunt doar câteva din propunerile din exerciţiul financiar 2021-2027 privind fondurile pentru agricultură. Deocamdată, la stadiul de propunere, documentul este criticat de fermierii români. Plafonarea subvenţiilor înseamnă stoparea investiţiilor în fermele mari, este argumentul lor. Schimbări importante sunt și în ceea ce privește alocarea fondurilor, care va fi strâns legată de respectarea statului de drept.
Oficialii de aici de la Bruxelles vor să plafoneze subvențiile pentru fermele mari. De altfel va fi schimbat și modul în care sunt alocați banii. Nu vor mai exista acele discrepanțe istorice între statele vechi din UE și România, care încasează plăți în funcție de fiecare hectar lucrat și nu în funcție de producție, așa cum se întâmplă în Germania de exemplu.
Acum există o diferență și de trei ori între ce primesc fermierii noştri şi cât încasează cei străini. Astfel, subvenţia pe hectar abia depăşeşte 170 de euro în România.
Comisia Europeană a propus şi ca plățile să fie reduse începând de la 60.000 de euro și plafonate la 100.000 de euro per fermă. DAR vor putea fi deduse costurile cu forța de muncă.
Laurenţiu Baciu – preşedintele LAPAR, Bucureşti: „Aşa cum sunt exploataţiile din România, o asemenea măsură, practic, cred că ar distruge exploataţiile pe cel puţin 3-4 milioane hectare”.
În România aceşti fermieri încasează acum 8 la sută din subvențiile pe teren în fiecare an – în total, 2,5 miliarde de euro. Dar marii agricultori deţin aproape jumătate din cele 10 milioane de hectare de teren agricol. Probleme sunt şi în Germania.
Norbet Lehman – jurnalist german, Bruxelles: „Mulţi fermieri din estul Germaniei vor încasa subvenţii mai mici pe teren”.
De altfel, 53% din totalul de 3,4 milioane de exploataţii agricole au sub 1 ha şi lucrează numai 5% din suprafaţa agricolă.Executivul european pune mai mult accent pe protecția mediului și vrea să acorde statelor membre mai multă flexibilitate în distribuirea fondurilor.
Phil Hogan, comisar european pentru agricultură: „Plăţile ar trebui alocate cu predilecţie celor care sunt implicaţi activ în activitatea agricolă şi lucrează pământul”.
În cazul României, bugetul pentru viitoare Politică Agricolă Comună depăşeşte 20 de miliarde de euro. Există o pierdere pe parte de dezvoltare rurală de circa 4 procente, dar care ar putea fi compensată din bugetul naţional.
De la București, ministrul Agriculturii spun că nu va susține plafonarea subvențiilor pentru fermele mari.
Poziția României privind fondurile pentru agricultură:
„În discuţiile pe care le-am avut şi nu am avut puţine cu comisarul Hogan, poziţia mea în Consiliul de Miniştri a fost aceasta: nu. România nu acceptă plafonarea plăţilor şi cu asta am încheiat”, spune ministrul agriculturii, Petre Daea.
Subvenţie pe hectar –România
174 euro
Subvenţii pe teren – România
Total: 2,5 mld euro
Marii fermieri
47% din cele
10 mil. ha.
Fermele româneşti
Total: 3,4 mil. ferme
53% au sub 1 ha.
5% din cele 10 mil. hectare
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun