LIVE VIDEO| Ziua Protecţiei Civile, sărbătorită la Alba Iulia: Tehnică de intervenție, ceremonial militar și avansări în grad
LIVE VIDEO| Ziua Protecţiei Civile, sărbătorită la Alba Iulia: Tehnică de intervenție, ceremonial militar și avansări în grad
În 28 februarie se împlinesc 90 de ani de la înființarea Protecției Civile în România. Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba organizează un ceremonial militar în Piața Cetații.
Evenimentul va avea loc în Piața Cetății din municipiul Alba Iulia unde, începând cu ora 14.00, vor avea loc următoarele:
– Expoziție de tehnică de intervenție;
– Ceremonial Militar cu prilejul ,,Zilei Protecției Civile”;
– Avansări în grad;
– Ceremonial Militar – Depunerea Jurământului Militar;
– Treceri în rezervă.
De asemenea, în perioada 27.02 – 03.03.2023, se va organiza evenimentul „Zilele Porților Deschise” la toate sediile subunităților de intervenție(Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Câmpeni, Blaj) în cadrul cărora, în intervalul orar 09.00 – 12.00, cei interesați se pot bucura de expoziția de tehnică și mijloace de intervenție, și pot asista la prezentarea misiunilor specifice protecției civile”, au transmis reprezentanții ISU Alba.
Ziua Protecţiei Civile sau Ziua Apărării Civile este sărbătorită în fiecare an la 28 februarie. În această zi, în anul 1933, a luat fiinţă protecţia civilă în România, prin Decretul Regal nr. 468.
Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.
Conceptul de protecţie civilă se referă la ansamblul sistemelor, structurilor şi resurselor gestionate de guverne şi care sunt orientate spre protejarea populaţiei non-combatante, în principal în caz de dezastre naturale şi tehnologice. Această definiţie este valabilă în special în arealul geografic al Uniunii Europene.
Denumit iniţial „apărare pasivă”, conceptul de protecţie civilă a trecut ulterior la denumirea de „apărare locală antiaeriană” (1952), apoi la „apărare civilă” (1978), din anul 1994 fiind consacrat ca „protecţie civilă”, prin Legea apărării naţionale nr. 45 din 1 iulie 1994
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Primăria comunei Pianu aduce spiritul Crăciunului pentru locuitori: Brazi puși la vânzare la un preț modic
FOTO | Primăria comunei Pianu aduce spiritul Crăciunului pentru locuitori: Brazi puși la vânzare la un preț modic În pragul sărbătorilor de iarnă, Primăria Comunei Pianu oferă locuitorilor de pe raza localității posibilitatea de a achiziționa brazii de Crăciun la o sumă modică. Citește și: 20 decembrie 2024 | „O faptă bună”, spectacol caritabil de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 4 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 5 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 3 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum 20 de ore
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia