Rămâi conectat

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă.

Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în zona Obeliscului lui Horea – Poarta a III a Cetății bastionare Alba Carolina.

Printre cele 85 de autovehicule de epocă care au participat la eveniment s-au numărat și un CITROEN C2 fabricație 1923 și un Ford F 150 fabricație 1945.

Cei prezenți sâmbătă în Cetatea de la Alba Iulia au mai putut admira și:

-Daimler Double-Six 1982
-Porsche 911 fabricatie 1980, membru retromobil club Bavaria – Germania
-BMW 3.0 CSI – fabricatie 1973 si 1975
-Jaguar XJS – fabricatie 1985
-MG – fabricatie 1976
-Aro M 461 C – fabricatie 1969
-Dacia 1300 – fabricatie 1974, 1976, 1980
-Toyota Land Cruiser (J70) – fabricatie 1985
-Nissan Figaro fabricatie 1987
-Rolls Royce Shadow – fabricatie 1981
-UAZ 469 B – fabricatie 1982
-Dodge US Army 1943
-DAC 444 T Ro Army 1982
-Mecedes G 250 D German Army 1978 si multe alte autovehicule deosebite

Care este menirea acestui gen de evenimente?

Comandor inginer ( r ) Mircea Stefan GRAVA – Președinte Filiala Alba Iulia a Retromobil Club România spune că întrețin pasiunea: ”Pentru că nu deții un automobil de epocă doar ca să-l ții în garaj și să-l îngrijești, să-l lustruiești… Trebuie să te bucuri de el și prezentîndu-l altora. E o satisfacție pentru noi să dăm viață acestor mașini, ca să nu ajungă la programul Rabla și de ele să se poată bucura și publicul larg. De Ziua Copilului, de exemplu, plimbăm copii în ele, de Noaptea Muzeelor ieșim cu ele la plimbare… Parada sau expoziția automobilelor de epocă sunt întotdeauna atracții deosebite”.

Cum se definește un automobil de epocă?

După normele Federației Internaționale FIVA (la care ne-am aliniat și noi), un automobil de epocă trebuie să aibă cel puțin 30 de ani vechime, să fie în perfectă stare de funcționare și să fie corespunzător din punct de vedere estetic (să nu aibă rugină sau alte probleme tehnice si estetice). El trebuie omologat de o comisie formată din specialiști.

Care sînt cele mai vechi automobile ale colecționarilor din România?

”Cam de cînd începe și istoria automobilului, de la începutul secolului trecut. Avem și două trăsurici cu motor, făcute de Benz în 1889. Se conduc cu o manetă amplasată în fața șoferului, au un schimbător cu maximum trei viteze, două înainte și una înapoi și motorul are unul sau doi cilindri. Sînt înscrise în clubul nostru, funcționează și au fost prezentate la diferite expoziții și parade.În Alba Iulia ne mândrim cu un Ford T din 1923”, mai spune Mircea Grava.

Pentru iubitorii automobilului care însă nu dețin un automobil de epocă, Președinte Filiala Alba Iulia a Retromobil Club România, Mircea Grava transmite: ”Fac un apel la acești pasionați care dețin autovehicule de peste 30 de ani, în stare bună, să ne contacteze pentru a-i sprijini și consilia în vederea obținerii brevetului de vehicul de epoca”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

SCANDAL într-un magazin alimentar din Alba Iulia: Un bărbat REȚINUT după ce a agresat un client și l-a rănit. Nu este la prima faptă de acest gen

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL într-un magazin alimentar din Alba Iulia: Un bărbat REȚINUT după ce a agresat un client și l-a rănit. Nu este la prima faptă de acest gen Un bărbat a fost reținut după ce a agresat și rănit un client într-un magazin alimentar din municipiul Alba Iulia.  Citește și: SCANDAL într-o familie din Teiuș: Un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea