Lista produselor tradiționale atestate în Alba: În 2019, încă trei preparate noi din județ, în lista Ministerului Agriculturii
Lista produselor tradiționale atestate în Alba: În 2019, încă trei preparate noi din județ, în lista Ministerului Agriculturii
În România, toate produsele tradiţionale sunt înscrise în aşa-numitul Registru Naţional al Produselor Tradiţionale. În acest moment avem 712 astfel de produse atestate, pe întreg cuprinsul ţării, de la mezeluri până la brânză, dulceţuri şi băuturi. Pentru a primi atestatul, producătorii trebuie să respecte câteva reguli stricte.
La nivelul județului Alba erau în 2018 un număr de 54 de produse tradiționale atestate, din care 26 produse de patiserie și panificație, câte 6 produse din carne și lactate, 2 produse din conserve de pește și 14 dulcețuri și siropuri.
Anul acesta au intrat încă trei în listă, deci avem 57 de produse tradiționale atestate.
Registrul naţional al produselor tradiţionale (RNPT), conform ordinului nr. 724 din 29 iulie 2013 privind atestarea produselor tradiţionale, conține un total general de 712 asemenea produse.
În 2019 au fost atestate următoarele produse din Alba, intrând în lista nouă a RNPT:
-PĂSTRĂV ÎN ULEI DE LA MITICĂ și PĂSTRĂV ÎN SOS DE LA MITICĂ, satul Mărtinie, comuna Şugag, nr. 152A, BÎRSAN I. DUMITRU ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ.
-CAȘCAVAL MOȚESC ”CĂMARA MOȚULUI”, sat Horea, comuna Horea, str. Nicola Vasile Ursu, nr. 39, CĂMARA MOȚULUI SRL.
În 2018 nu a intrat în listă nici un produs nou din Alba, dar în 2017 au intrat:
-Telemea de Nicolae Ciobanul, comuna Vințu de Jos, sat Vințu de Jos, str. Devei, nr. 19, VLAD NICOLAE „VINȚU DE JOS“ P.F.A.
În 2016 au intrat în listă:
-SIROP DE ZMEURĂ PRESAT LA RECE și DULCEAȚĂ DE ZMEURĂ ”CĂMARA MOȚULUI”, comuna Arieșeni, sat Arieșeni, str. Centru, nr. 29A, SARRA NICOL SRL.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a acordat recent încă șapte atestate pentru produse tradiționale din județele Galați, Caraș-Severin și Buzău.
În județul Galați, producătorul S.C. VERDESI&CO SRL a primit atestat pentru patru produse tradiționale obținute din carne de porc provenită din fermele proprii: Mușchiuleț de porc Ilinca, Cotlet haiducesc a lui Zamfir, Costiță afumată Ilinca, Cârnați de porc a lui Ignat.
Denumirea de ”Mușchiuleț de porc Ilinca” s-a transmis din generație în generație, iar rețeta este una specifică ce presupune prepararea bucăților de carne prin maturare și condimentare cu cimbru și alte condimente, înainte de afumare.
”Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obținut din cotlet de porc, maturat în baiț de condimente, timp de 6-14 zile. Calitatea materiei prime, prelucrarea cărnii prin metode tradiționale conduc la obținerea produsului ”Cotlet Haiducesc a lui Zamfir”, care se caracterizează printr-un gust deosebit și mai ales printr-o savoare specifică produselor de casă.
”Costița afumată Ilinca” este un produs obținut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiț de condimente naturale tradiționale și sare. Rețeta are o vechime de peste 25 de ani.
”Cârnații de porc a lui Ignat” afumați tradițional se obțin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obținut se supune operației tehnologice de afumare.
În județul Caraș Severin a fost acordat un atestat de produs tradițional pentru ”Cârnați din carne de capră ca la Soceni”. Aceștia se obțin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat și pulpă de porc din gospodăria producătorului, afumați la fum natural.
În județul Buzău a fost acordat atestat de produs tradițional pentru ”Salamul Casa Râmniceană” și pentru ”Cârnații crud-uscați Casa Râminceană”. Salamul este un preparat culinar din carne de porc și vită cu o metodă de prelucrare autentică şi invariabilă, iar toate operaţiunile de prelucrare sunt executate manual. Combinația celor două tipuri de carne, ingredientele atent folosite urmate în final de procedeul de afumare evidențiază valoarea tradiţională a produsului finit.
”Cârnații crud-uscați Casa Râmniceană” sunt preparați din carne de oaie și porc preluată de la crescători din zonă, cât și de la fermele proprii, iar procedeul de afumare accentuează valoarea tradiţională a produsului finit.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Misiune specială a pompierilor din Alba Iulia: Doi pui de porumbel blocați în structura unui bloc, eliberați într-un loc sigur
FOTO | Misiune specială a pompierilor din Alba Iulia: Doi pui de porumbel blocați în structura unui bloc, eliberați într-un loc sigur Pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia au demonstrat încă o dată, că sunt pregătiți pentru orice provocare, chiar și pentru doi „banali” pui de porumbel! Citește și: Județul Alba, sub COD […]
TOXIINFECȚIE alimentară de proporții în stațiunea turistică Vârtop: 16 copii și 2 adulți transportați de urgență la spital
TOXIINFECȚIE alimentară de proporții în stațiunea turistică Vârtop: 16 copii și 2 adulți transportați de urgență la spital În noaptea de marți spre miercuri, 09 iulie, în urma unui apel primit prin numărul unic de urgență 112, a fost semnalată o posibilă toxiinfecție alimentară în stațiunea turistică Vârtop, în rândul unui grup de 57 de […]
Sistemul de bike sharing din Alba Iulia va demara în perioada 15-20 iulie 2025 Sistemul de bike sharing pe traseele de mobilitate din Alba Iulia va deveni funcțional în perioada 15-20 iulie 2025, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, pentru ziarulunirea.ro. Citește și: FOTO | Primele 10 biciclete electrice au ajuns în Cugir: […]