LISTA completă a celor 59 de proiecte din județul Alba dedicate Centenarului Marii Uniri și finanțate cu peste 8 milioane de lei din bugetul de stat
LISTA completă a evenimentelor din județul Alba dedicate Centenarului Marii Uniri și finanțate cu peste 8 milioane de lei din bugetul de stat.
Județul Alba are 59 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri și finanțate cu 8.027.500 de lei din bugetul de stat. S-au finanțat, în primul rând, proiecte de lucrări de amenajare a zonelor de importanță deosebită pentru sărbătorirea Centenarului dar și evenimente organizate cu această ocazie.
Între cele mai interesante sunt: Restaurarea Sălii Unirii, unde va fi aprinsă o făclie păzită de gărzi pe tot parcursul lunii decembrie și tot aici se va desfășura, în preajma sărbătorii, o ședință a Parlamentului. De asemenea, este pregătită o amplă reconstituire a Marii Adunări Naționale cu personaje reprezentându-i pe țărani, pe delegații oficiali și chiar pe Vasile Goldiș care va da citire Rezoluției Unirii.
Tot la Alba Iulia se încearcă o nouă intrare în Cartea Recordurilor, cu cea mai mare horă organizată până acum, iar un alt proiect deosebit este reconstituirea Zborului Unirii, efectuat pe traseul Bacău-Blaj în data de 23 noiembrie 1918.
Au fost aprobate proiecte propuse și de localități mai mici care, cu banii de la Ministerul Culturii vor reabilita monumente, drumuri și căi de acces și vor organiza manifestări culturale, pe tot parcursul anului.
Lista completă a proiectelor, sumele alocate și instituțiile care le-au propus:
– Lucrări de reabilitare și modernizare parcuri – zona centrală a municipiului Alba Iulia, parcul Iuliu Maniu – 2.000.000 (Primăria Alba Iulia)
– Lucrări de reabilitare imobil Casa Av. Dr. Camil Velican din municipiul Alba Iulia – 750.000 de lei (Primăria Alba Iulia)
– Lucrări de reabilitare și modernizare parcuri – zona centrală a municipiului Alba Iulia – parcul I.I.C. Brătianu – 700.000 de lei (Primăria Alba Iulia)
– Reabilitarea busturilor din fața Sălii Unirii – Curățare busturi personalități ale Marii Uniri, monumente de for public, mici reparații, intervenții de punere în valoare, iluminare ornamentală – 500.000 de lei (Primăria Alba Iulia)
– Lucrări de reabilitare și modernizare parcuri zona centrală a municipiului Alba Iulia – Piața Alessandria – 400.000 de lei (Primăria Alba Iulia)
– Festivalul de folclor a românilor de pretutindeni, programat să se desfășoare în luna iulie 2018 – Eveniment cultural artistic în care vor fi implicați atât artiștii din țară cât și cei plecați peste granițele țării – 350.000 de lei (Centrul de Cultură Augustin Bena)
– Lucrări de reabilitare monument obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan – 350.000 (Primăria Alba Iulia)
– Reabilitare-reparații cale de acces Gara C.F.R. Teiuș – Piața Gării – Casa de cultură – 250.000 de lei (Primăria orașului Teiuș)
– Inaugurare Sala Unirii. 100 de ani de la Marea Unire (prograqmată pentru luna decembrie 2018) – Sala Unirii din Alba Iulia, un simbol al României Mari. Construită în 1900, a servit drept casină militară, locul de festivităţi şi recepţii al armatei austro-ungare. La 1 decembrie 1918 a fost aleasă ca loc de desfăşurare al lucrărilor Marii Adunări Naţionale pentru că era cea mai spaţioasă clădire din oraş, singura ce putea să adune sub acoperişul său pe cei 1228 de delegaţi ai naţiunii române. În 2018 Sala Unirii va fi restaurată și inaugurată la 1 decembrie 2018 cu prilejul Centenarului Unirii – 250.000 de lei (Consiliul Județean Alba)
– Ceremonial militar. Flacăra veșnică și gardă militară de onoare în Sala Unirii – În Sala Unirii, Monument Memorial al Unirii de la 1918, va fi aprinsă o făclie păzită de gărzi pe tot parcursul lunii decembrie 2018 – 200.000 de lei (Primăria Alba Iulia)
– Reparații/renovare Casa de Cultură Teiuș (programate pentru septembrie 2018) – Lucrări de reparații și renovare la Casa de Cultură Teiuș, gazda evenimentelor culturale – 200.000 de lei (Primăria orașului Teiuș)
– Reconstituirea Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918 (în luna decembrie 2018) – Pentru 1 decembrie 2018, se urmărește o reconstituire cât mai amplă a Marii Adunări Naționale, cea care a stabilit Unirea Transilvaniei cu România. Se va organiza o reconstituire cât mai complexă a imaginii Unirii de acum 100 de ani. De exemplu, la ora 12:00, Vasile Goldiș “însuși” va da citire Rezoluției Unirii în Sala Unirii, în prezența altor personalități și a delegaților oficiali. Prin colaborarea cu centre de cultură din Transilvania se va asigura și prezența “țăranilor”, urmărindu-se cât mai multe elemente de autenticitate, pe principiile reenactmentului istoric – 200.000 de lei (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
– Monument nou Patria recunoscătoare (din iunie până în decembrie) – Montarea la intrarea în clădirea fiecărei primării din județul Alba a unei plăci comemorative, având același standard, cuprinzând lista delegației de la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, numele președintelui Consiliului Național Român din fiecare localitate și al comandantului Gărzii Naționale – 150.000 de lei (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
– Expoziție ”Anul 1848 la români” (mai 2018) – Organizarea unei expoziții naționale care să marcheze împlinirea a 170 de ani de la Revoluția de la 1848 – 150.000 de lei (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
– Mormintele și monumentele personalităților Unirii (noiembrie 2018) – Restaurarea și punerea în valoare a monumentelor funerare din Alba Iulia a personalităților Unirii și a clădirilor reprezentative: Casa Velican, Casa Rubin Patiția (Zaharie Munteanu), Hotel Dacia (azi dispărut, dar se va semnaliza locul cu imagini de epocă) – 150.000 de lei (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
– ”Corifeii românismului” (mai 2018) – Restaurarea și punerea în valoare turistică a monumentelor funerare din Cimitirul Grecilor și a celor din Cimitirul Mare din Blaj, aparținând corifeilor Blajului și a altor personalități istorice – 150.000 de lei (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
– Expoziție.Precursorii Unirii (septembrie 2018 – ianuarie 2019) – Elemente culturale comune provinciilor istorice româneşti în perioada medievală (titlu provizoriu); Coordonator ştiinţific: Acad. Răzvan Theodorescu – Expoziţia îşi propune să prezinte publicului obiecte de artă descoperite şi păstrate în spaţiul românesc, databile între secolele al V-lea şi al XIX-lea, care demonstrează continuitatea de locuire, dar mai ales, unitatea culturală a provinciilor istorice româneşti pe parcursul acestor secole. Selecţia pieselor, în mare parte inedite, urmăreşte ilustrarea legăturilor de natură culturală, economică şi politică dintre cele trei provincii; dezvoltarea constantă a acestor relaţii, independent de variatele proiecte politice ce au vizat regiunea, ne ajută să înţelegem raţiunile care au făcut posibilă Marea Unire din 1918. În plus, asigură o mult mai bună înțelegere a fenomenului de unitate culturală și spirituală a lumii românești cu veacuri înainte de Marea Unire – 150.000 de lei (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
– Simpozionul național ”Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român. 100 de ani de la Marea Unire” (22 – 23 noiembrie 2018) – Organizarea unui simpozion național pe tema Centenarului Marii Uniri, cu participarea celor mai reprezentativi specialiști din țară pe acest subiect – 100.000 de lei (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
– Zborul Unirii (23 noiembrie 1918) – Reconstituirea Zborului Unirii efectuat pe traseul Bacău-Blaj în data de 23 noiembrie 1918 de către locotenent aviator Vasile Niculescu şi căpitanul Victor Precup – 100.000 de lei (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
– Ședința omagială a Guvernului României. Ședința omagială a Parlamentului României (decembrie 2018) – „Ședința Guvernului României va avea loc la Alba Iulia, Sala Mihai Viteazul, Palatul Administrativ; Ședința Parlamentului României va avea loc în Sala Unirii de la Alba Iulia” – 100.000 de lei (Instituția Prefectului Județul Alba)
– Comemorare. 194 ani de la nașterea eroului și martirului național Avram Iancu. Moții și Marea Unire (mai 2018) – Evocarea eroului și martirului național Avram Iancu și implicarea moților cu privire la celebrarea Marii Uniri – 75.000 de lei (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
– 130 de ani de la înființarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia (9 noiembrie 2018) – Organizarea unei festivități care să marcheze împlinirea a 130 de ani de activitatea muzeistică la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia – 75.000 de lei (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
– Simpozion internațional ”Conferința de pace de la Paris și Tratatele de Pace 1919-1920” (3 – 7 iunie 2018) – Organizarea unui simpozion internațional cu participarea celor mai mari specialiști în domeniu din Europa și SUA – 75.000 de lei (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
– Întâlniri literare Centenar România (octombrie 2018) – Serii de întâlniri directe cu publicul larg a unor invitați din diverse domenii culturale și sociale în cadrul cărora se dezbat subiecte cu referință la identitatea valorilor românești – 75.000 de lei (Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba Iulia)
– Asociația ASTRA contribuție la actul Marii Uniri (aprilie 2018) – Simpozion ASTRA și Marea Unire – 75.000 de lei (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
– Adunare publică a locuitorilor din Munții Apuseni (octombrie – decembrie 2018) – Activități culturale susținute de reprezentanți ai localităților din Munții Apuseni, dezbateri istorice, invitarea unor artiști consacrați – 50.000 de ei (Primăria orașului Cîmpeni)
– Cea mai mare Horă din lume în cealaltă capitală Eveniment de intrare în Cartea Recordului, cu participarea a 10.000 de persoane – 50.000 de lei (Primăria Alba Iulia)
– Reabilitarea Monumentului dedicat Eroilor Neamului (septembrie 2018) – Monument dedicat Eroilor Neamului din cele două Războaie Mondiale, din parcul central – 50.000 (Primăria orașului Teiuș)
– Lucrări de reabilitare și modernizare parcuri, zona centrală a municipiului Alba Iulia – parcul de pe Str. Morii – 50.000 de lei (Primăria Alba Iulia)
– Publicistica Unire – Ion Agârbiceanu. Poezii – Octavian Goga (iunie 2018) – 50.000 de lei (Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba)
– Simpozion „Ion Arion, patriot înflăcărat și martir al neamului românesc” (octombrie 2018) – Eveniment cultural, lucrări tipărite dedicate Marii Uniri de la 1918, cu secțiune dedicată lui Ion Arion – 45.000 de lei (Primăria orașului Teiuș)
– Realizarea unui monument – bust al martirului Ion Arion (octombrie 2018) – Realizare și amplasare pe Aleea Personalităților Teiușene a monumentului bust „Ion Arion” – 45.000 de lei (Primăria orașului Teiuș)
– Construirea unui Monument al Unirii, reprezentarea unui infanterist din Primul Război Mondial – 22.000 de lei ( Primăria comunei Stremț)
– Conferința națională cu tema „Administrația publică la 100 de ani de la Marea Unire” (noiembrie – decembrie 2018). Seminarii tematice și schimb de experiență cu Instituțiile Prefectului din toate județele țării” – Conferința va avea loc la sediul Instituției Prefectului Județul Alba, Sala Mihai Viteazul – 20.000 de lei (Instituția Prefectului Județul Alba)
– Lansare de carte la sediul Instituției Prefectului Județul Alba (decembrie 2018). Lansarea unui volum care să cuprindă articole referitoare la contextul social – politic – economic al Marii Uniri Lansarea volumului va avea loc la sediul Instituției Prefectului Județul Alba, Sala Mihai Viteazul – 10.000 de lei (Instituția Prefectului Județul Alba )
– Caravana Marii Uniri (septembrie – decembrie) – O echipă de istorici se vor deplasa la unitățile de învățământ din mediul rural, localități mai izolate din zona de munte, pentru a prezenta semnificația momentului istoric, se vor proiecta filme documentare referitoare la Marea Unire. Vor fi distribuite elevilor materiale informative, cărți, etc – 10.000 de lei (Instituția Prefectului Județul Alba)
– Reabilitarea Monumentului Eroilor – Reabilitarea monumentului aflat la intersecția străzilor N. Iorga, M. Eminescu și Strada Lungă – 10.000 de lei (Primăria orașului Ocna-Mureș)
– Studiu privind istoricul Instituției Prefectului Județul Alba. Editarea unei broșuri ilustrate privind istoricul instituției și organizarea unei expoziții permanente la sediul instituției cu documente istorice și personalități reprezentative – Studiul va fi realizat cu sprijinul Arhivelor Naționale. Se vor publica un număr de 300 de broșuri și vor fi expuse un număr de aproximativ 20 documente istorice și imagini reprezentând personalități reprezentative – 10.000 de lei (Instituția Prefectului Județul Alba)
– Tipărirea unor volume dedicate Primului Război Mondial şi Marii Uniri (ianuarie – decembrie 2018) – Tipărirea volumului „Ţara Năsăudului în Primul Război Mondial – aspecte demografice, sociale şi culturale”, volum I, semnat de Iuliu-Marius Morariu; retipărirea volumului Tiron Albani „Cum s-a făcut Unirea”. Articole suprimate de cenzură din monografia 20 de ani de la Unire, de Tiron Albani – 10.000 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Organizarea taberei de cultură şi civilizaţie românească ,,Acasă la noi” (iulie – august 2018) – Organizarea taberei ,,Acasă la noi”, beneficiarii acestui proiect fiind tineri din afara graniţelor ţării (Republica Moldova sau Serbia) – 7.000 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Marea Unire și idealurile naționale – concurs județean de pictură, poezie și muzică (septembrie – decembrie) – La nivelul unităților de învățământ se vor desfășura concursuri de desen/pictură, creație literară și interpretare a unor lucrări cu tematica idealurilor naționale și a Marii Uniri. Lucrările vor fi evaluate de o comisie din care vor face parte reprezentanți ai ISJ, Instituția Prefectului și cadre didactice. Lucrările câștigătoare vor fi premiate în cadrul unui eveniment cultura – 6.000 de lei (Instituția Prefectului Județul Alba)
– Conferinţe dedicate Primului Război Mondial şi Marii Uniri (ianuarie – decembrie 2018) – Pe parcursul anului 2018, în fiecare primă săptămână a lunii, la invitaţia Despărţământului ASTRA ,,VasileMoga” Sebeş, vor conferenţia specialişti în domeniu, care vor avea astfel ocazia să-şi lanseze lucrările dedicate subiectului. La sfârşitul acestui proiect, cele 12 comunicări ştiinţifice vor fi reunite în cadrul unui volum colectiv – 6.000 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Tipărirea/retipărirea unor texte memorialistice referitoare la Primul Război Mondial şi Marea Unire aparţinând românilor din Sebeş (ianuarie – decembrie 2018) – Tipărirea sau retipărirea unor volume sau însemnări memorialistice aparţinând românilor din Sebeş: Ilie Stricatu (sub tipar), Sebastian Stanca, Lucian Blaga, Ioan Guţia, etc – 6.000 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Expoziția temporară ”Sebeșenii și Marea Unire de la 1 decembrie 1918” (noiembrie 2018) Vor fi prezentate publicului documentele cunoscute referitoare la participarea sebeşenilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. Expoziţia va avea şi un catalog, ce va cuprinde majoritatea documentelor expuse, însoţite de un text introductiv – 6.000 de lei
– Volumul Sebeşul şi Marea Unire (martie – octombrie 2018) Acest proiect îşi propune adunarea, în cadrul unui volum (de circa 500 de pagini), a tuturor mărturiilor referitoare la contribuţia oraşului Sebeş în Primul Război Mondial şi la Marea Unire (memorii, corespondenţe, acte oficiale emise de Consiliul Naţional Român din Sebeş, etc) – 5.000 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Anuarul ,,Astra Sabesienis” (iulie – decembrie 2018) – număr tematic Anuarul ,,Astra Sabesiensis”, primul anuar ştiinţific al Asociaţiunii ASTRA, va găzdui, ca şi în anii precedenţi, un număr tematic dedicat istoriei Primului Război Mondial şi Marii Uniri – 5.000 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Organizarea unor excursii tematice pentru grupa de tineret a asociaţiei (decembrie 2018) – Vizitarea principalelor oraşe, obiective şi monumente legate de realizarea Marii Uniri (Arad, Alba-Iulia, Sibiu, etc) – 5.000 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Inaugurarea fondului documentar ,,Episcop Vasile Moga” (noiembrie 2018) – Inaugurarea primei biblioteci astriste la Sebeş, după 1989. Volumele, în proporţie de 90% reprezentă literatură ştiinţifică și vor constitui fondul Bibliotecii Documentare ,,Episcop Vasile Moga” – 3.000 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Colocviile ,,Vasile Moga” (noiembrie 2018) – Începând cu anul 2015, Colocviile ,,Vasile Moga” sunt dedicate istoriei Primului Război Mondial şi Marii Uniri; ediţiile din 2017 şi 2018 vor urma acelaşi curs, reunind specialişti din marile centre universitare – 3.000 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Reabilitarea monumentelor existente pe teritoriul comunei Livezile – 3.000 de lei (Primăria comunei Livezile)
– Expoziție fotografică: ”Noi pe front, familia acasă” (iunie – decembrie 2018) – Expoziție de fotografie document din Primul Război Mondial – 2.500 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Cortul veteranului (noiembrie – decembrie 2018) – Mini expoziție de obiecte personale a veteranilor sebeșeni participanți la ambele Războaie Mondiale – 2.500 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Inaugurarea unui institut/centru de cercetare al ASTREI la Sebeş (martie 2018) Institutul/centru de cercetări al ASTRA care, pe lângă studierea activităţii ASTRA, să se ocupe, prin departamentele proiectate şi de istoria Primului Război Mondial şi Marii Uniri – 2.000 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Editarea revistei ”Sebeșul Povestit” – nr. 12 (august – noiembrie 2018) – Se va edita un număr special al revistei dedicat în exclusivitate Primului Război Mondial și Marii Uniri cu accent pe contribuția sebeșenilor la ambele evenimente, poze, povestiri de familie, etc – 2.000 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Simpozion „Marea Unire și idealurile naționale – geopolitică și identitate națională”. Sesiune de comunicări științifice, seminarii, dezbateri (noiembrie – decembrie 2018) – Sesiunea de comunicări va avea invitați din mediul universitar, Academia Română și se va desfășura la sediul Instituției Prefectului Județul Alba, Sala Mihai Viteazul – 2.000 de llei (Instituția Prefectului Județul Alba)
– Minibroșura ”Scrisori ale soldaților de pe front din Marele Război” Realizarea unei minibroșuri cu scrisori ale soldaților de pe front din Primul Război Mondial – 1.500 de lei (Primăria municipiului Sebeș)
– Întâlnirea dintre generații – veteranii de război și elevii Colegiului Național Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia (noiembrie – decembrie 2018) La sediul Instituției Prefectului Județul Alba va fi organizată o întâlnire omagială a elevilor Colegiului Național Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia cu veteranii de război. Tema discuțiilor va fi realizarea României Mari, sacrificiile poporului român pentru realizarea idealului național – 1.000 de lei (Instituția Prefectului Județul Alba)
– Ședința omagială a Colegiului Prefectural al Județului Alba dedicată Marii Uniri (decembrie 2018) Ordinea de zi a comisiilor organizate la nivelul Instituției Prefectului Județului Alba va cuprinde teme referitoare la momentul istoric aniversat – 1.000 de lei (Instituția Prefectului Județul Alba)
– Zilele porților deschise la Instituția Prefectului Județul Alba Se vor realiza prezentări privind activitatea instituției, atribuții, misiune, obiective. Invitații vor putea vizita Palatul Administrativ și cunoaște instituția – 1.000 de lei (Instituția Prefectului Județul Alba)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun