Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu: Deputații Corneliu Olar și Claudiu Răcuci nu au votat Codul administrativ al României. Nu le pasă de administrațiile locale
Pentru un om care erijează într-un mare apărător al administrațiilor publice locale, domnul deputat PDL Corneliu Olar dovedește că nu-i pasă deloc de acestea, scoțându-și cartela la votul electronic pentru adoptarea Codului administrativ al României. La fel a procedat și colegul dumnealui de partid, domnul Claudiu Vasile Răcuci.
Codul administrativ este cel mai important proiect politic pentru administrația publică din România modernă, fiind construit pe principiile descentralizării, deconcentrării, transferului de competențe de la central la local, al continuității serviciilor publice și al eficienței actului administrativ.
Domnii de la PDL-PNL, în frunte cu alt deputat ”celebru”, nu au avut alt scop decât să obțină avantaje personale pentru primarii lor, nu pentru cetățeni și administrațiile locale în ansamblu. În final, iată, s-au lăsat păgubași și nici nu au mai participat la votul pentru Codul administrativ.
PDL-PNL trebuie să înțeleagă că administrația publică locală nu înseamnă doar primari, ci înseamnă o comunitate a oamenilor și al nevoilor acestora, Administrația locală trebuie să servească cetățenii, nu primarii. Administrația locală trebuie să aibă consilii locale puternice, dezbatere publică și transparență decizională.
Totuși, trebuie să remarcăm că a existat o activitate permanentă a deputaților PDL-PNL de Alba în domeniul administrației publice, aceea de a fi portavocea primarului Mircea Hava care, la fiecare şedință de consiliu local, acuză că ”Guvernul i-a luat banii”. Guvernul a sancționat incompetența administrativă a unor primari care nu au fost în stare ani la rând să-și cheltuiască excedentul bugetar în investiții. Guvernul a redistribuit acei bani în proiecte concrete pentru județul Alba precum cele din PNDL 2 și cele dedicate Centenarului. Este mare păcat că niște persoane cu discernământ deplin au făcut jocurile murdare ale unui politician bătrân și înecat de datorii morale.
Dacă e cineva care a ajutat comunitățile locale, primăriile și cetățenii, trebuie amintit că PSD a creat programul PNDL 2 (30 miliarde lei), Strategia generală de descentralizare (HG 229/2017), Codul administrativ și Legea muntelui (pentru comunitățile locale din zona montană), toate fiind legi și politici publice în folosul administrațiilor publice locale. PDL-PNL, atunci când a fost la guvernare, a înțeles să centralizeze, să ia din atribuțiile autorităților locale și să împartă bugetul național numai între primarii PDL-iști.
PSD se pregătește serios să înceapă PNDL 3, care va fi axat pe finanțarea proiectelor de apă și canal. Sunt multe orașe mari, inclusiv Alba Iulia, unde nu toți cetățenii beneficiază de canalizări și apă în 2018. Vrem să schimbăm acest lucru. Anul 2019 va transfera tot mai multe competențe autorităților administrației publice locale, astfel încât la nevoi locale să se răspundă cu soluții locale.
Așa înțelege PSD să facă administrație, ajutând în primul rând oamenii, nu politicienii, în timp de PDL-PNL Alba se gândește cum să adune bani pe care să nu-i cheltuiască sau cum să nu participe la adoptarea legilor importante pentru administrația românească.
Ioan Dîrzu
Deputat
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | Nicolae Ciucă cere demisia premierului Marcel Ciolacu după dezvăluirile privind zborurile private plătite de Nordis
Publicitate electorală | Nicolae Ciucă cere demisia premierului Marcel Ciolacu după dezvăluirile privind zborurile private plătite de Nordis Președintele PNL, Nicolae Ciucă, cere demisia premierului Marcel Ciolacu, în urma anchetei publicate de G4Media care demonstrează legături scandaloase între liderii PSD și dezvoltatorul imobiliar Nordis, acuzat de multiple înșelăciuni. Citește și: Publicitate electorală | Dorin Nistor: […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii