Legea salarizării: Cât va fi salariul minim european și ce se întâmplă cu veniturile bugetarilor. Când va fi finalizată și când va intra în vigoare
Legea salarizării: Cât va fi salariul minim european și ce se întâmplă cu veniturile bugetarilor. Când va fi finalizată și când va intra în vigoare
Legea salarizării, marea restanță a Guvernului ar putea fi gata în luna septembrie 2024, potrivit unor surse. Asta deși ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul acestui an.
Salariile din sistemul bugetar vor fi schimbate radical și vor fi formate dintr-o componentă fixă și una variabilă. Și sporurile vor fi acordate doar pe criterii de performanță. Între timp, România trebuie să implementeze salariul minim european până la jumătatea lunii noiembrie. Sunt acum mai multe scenarii pe masa Ministerul Muncii.
Citește și: Top pensii speciale în județul Alba. Un fost procuror are o pensie de peste 10.000 de euro lunar! ”Specialii” mănăncă cu 10 guri?
Salariul minim european va fi implementat în România de la 1 ianuarie 2025. Niciun român nu va mai câștiga sub 500 de euro net, respectiv circa 2.500 de lei. Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE a fost adoptată la 4 octombrie 2022. Potrivit documentului, statele vor adopta măsurile necesare pentru a se conforma directivei până la 15 noiembrie 2024, scrie realitatea.net.
Statele membre UE cu salarii minime legale vor institui procedurile necesare pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime legale. Procesele de stabilire și actualizare vor fi ghidate de criterii stabilite pentru a contribui la gradul lor corespunzător de adecvare, în scopul atingerii unui nivel de trai decent, al reducerii sărăciei persoanelor încadrate în muncă, precum și al promovării coeziunii sociale și a unei convergențe sociale ascendente și al reducerii diferenței de remunerare între femei și bărbați.
Statele membre vor folosi valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale. În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național.
Ministerul Muncii deja analizează trei variante. Prima variantă este cea în care salariul minim garantat urmează să fie indexat cu rata inflației. Pe acest principiu, la o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei, în acest an.
A doua variantă prevede ca salariul minim garantat pe țara să fie majorat în funcție de coșul minim de cumpărături. Această variantă însă este puțin probabilă, având în vedere că nu există informații actualizate.
Cea de-a treia variantă vizează majorarea salariului minim în funcție de salariul mediu pe țară. Mai exact, este vorba despre 50% din acest venit şi cel mai probabil se va merge pe această variantă.În această situație, România ar trebui să crească salariul minim brut cu cel puțin 400 de lei în următoarele luni, până la valoarea de minim 3.700 de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan