Rămâi conectat

Actualitate

Legea prevenirii a fost adoptată de Senat – Instituțiile de control obligate să prevină producerea infracțiunilor economice și abia apoi să aplice sancțiuni

Ioana Oprean

Publicat

în

Legea prevenirii, promisă și asumată de Liviu Dragnea încă din campania electorală, a fost adoptată, marți, de Senat. Principalul scop al acestei legi este ca instituțiile de control să prevină producerea infracțiunilor economice și nu să aplice amenzi indiferent de situația găsită.

Senatul a adoptat proiectul de lege cu 98 de voturi pentru și niciun vot împotrivă. În cazul acestei legi, for decizional este Camera Deputaților.

Legea prevenirii va obliga toate autoritățile cu atribuții de control să facă, în primul rând, informare și educare, prevenire, și abia apoi să dea amenzi sau să ia măsuri ămpotriva agenților comerciali. Practic, nicio firmă nu va mai fi sancționată de la prima abatere: “Introducem prevederi care să oblige autoritățile cu atribuții de control să procedeze în primul rând la educarea și perfecționarea anreprenorilor, precum și la prevenirea greșelilor de orice fel. Acest lucru înseamnă, de fapt, că un agent economic nu va mai putea fi sancționat sub nicio formă, dacă el nu a fost înainte îndrumat și apoi prevenit. Practic, scoatem cartonașul roșu acordat direct și îl înlocuim cu două cartonașe galbene”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Autoritățile vor posta pe site-urile proprii sfaturi și proceduri de informare și îndrumare, dar și cazuri concrete de avertismente, pentru firmele interesate.

Avertismentul dat printr-un proces verbal de control va cuprinde și un plan de remediere, în anexă, cu măsurile și termenul de remediere a neregulilor. În aceste cazuri, nu vor putea fi date sancțiuni complementare, și chiar în situațiile în care se constată mai multe contravenții în timpul aceluiași control, se încheie un singur proces verbal de constatare și de avertisment.

Art. 4

În cazul constatării săvârșirii uneia dintre contravențiile prevăzute în dispozițiile legale prevăzute în anexa nr. 1, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a conravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului și la care anexează un plan de remediere, cu respectarea prevedrilor prezentei legi. În această situație, nu se aplică sancțiuni contravenționale complementare.

Agentul constatator nu întocmește un plan de remediere, caz în care se aplică doar sancțiunea avertismentului, în următoarele situații:

în cazul în care, în cursul derulării controlului, contravenientul își îndeplinește obligația legală

în cazul în care contravenția săvârșită nu este continuă.

În termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere, autoritățile vor relua controlul pentru a constata dacă s-au îndeplinit măsurile de remediere. În caz contrar, se vor aplica amenzile prevăzute.

Art. 6 – Agentul constatator are obligația să verifice în registrul unic de control și în evidențele autorității/instituției publice din care face parte dacă contravenientul a beneficiat de prevederile art. 4.

Societățile vor avea și un termen de grație de 3 ani în care să nu mai săvârșească aceeași contravenție, de la data avertismentului.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Facturi la energie 2025: Ajutorul pentru persoanele vulnerabile cuprins în noile facturi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Facturi la energie 2025: Ajutorul pentru persoanele vulnerabile cuprins în noile facturi Furnizorii de energie electrică lucrează la noi dezvoltări ale aplicațiilor informatice dedicate procesului de facturare. Prin introducerea de la 1 iulie 2025, a voucherului de energie pentru perosanele vulnerabile, acest lucru trebuie să se reflecte în noile facturi, a anunțat Asociația Furnizorilor de […]

Citește mai mult

Actualitate

ADMITERE LICEU 2025: Astăzi are loc repartizarea computerizată

Lucian Daramus

Publicat

în

ADMITERE LICEU 2025: Astăzi are loc repartizarea computerizată Astăzi, miercuri, 23 iulie 2025, are loc repartizarea computerizată la liceu a absolvenților de clasa a VIII-a. Tot astăzi, Ministerul Educației va publica rezultatele oficiale la admiterea la liceu, în funcție de opțiunile completate și mediile obținute la Evaluarea Națională 2025. Repartizarea se realizează realizată automat, la […]

Citește mai mult

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea