Legea pensiilor 2024: Ce este certificatul de viață și care pensionari vor trebui să îl depună de două ori pe an
Legea pensiilor 2024: Ce este certificatul de viață și care pensionari vor trebui să îl depună de două ori pe an
Legea pensiilor 2024 va aduce o modificare care a generat tensiuni atât în Parlament, cât și în rândul cetățenilor români. Este obligatoriu ca vârstnicii să depună de două ori pe an un document fără de care nu pot intra în posesia veniturilor financiare aferente retragerii de pe piața muncii.
Ce schimbare a fost introdusă în Legea pensiilor 2024
O nouă modificare a Legii pensiilor 2024 a stârnit tensiuni în Parlamentul României, dar și în rândul vârstnicilor care primesc pensie lunară de la stat. Prevederea, ce va intra în vigoare pentru anul viitor, vizează pensionarii români care trăiesc în afara granițelor țării.
Semestrial, adică de două ori pe an, vârstnicii cu cetățenie română care locuiesc în străinătate vor trebui să depună un document fără de care nu vor putea intra în posesia veniturilor financiare lunare acordate de stat. Documentul va trebui depus până cel târziu pe 31 martie și 30 septembrie.
Documentul ce va trebui depus de două ori pe an de către pensionarii din afara României
Este vorba despre certificatul de viață. Acesta este documentul pe care pensionarii români care locuiesc în afara României vor trebui să îl depună în fiecare an, începând din 2024, pentru a primi pensia. Reglementarea este obligatoriu, deci nimeni nu se va putea sustrage de la ea.
„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă”, se arată în Legea pensiilor 2024.
Cum se poate obține certificatul de viață
Documentul de viață poate fi obținut de la casa teritorială de pensii la care este înregistrată persoana vârstnică. Reprezentanții instituției vor avea obligația de a emite și transmite la adresa de domiciliu sau de şedere permanentă a pensionarului un exemplar al certificatului de viaţă.
Documentul trebuie să fie completat cu toate detaliile referitoare la beneficiarul pensiei nerezident până la data de 31 decembrie, respectiv până pe data de 30 iunie a fiecărui an.
Unde trebuie să semneze pensionarii din afara României documentul
Certificatul de viaţă poate fi transmis de către beneficiarul pensiei nerezident în România și din propria sa inițiativă, fiind obligat să semneze documentul în fața unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, potrivit Legii pensiilor 2024.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ALERTĂ în Alba: Minoră de 17 ani, din Alba Iulia, dată dispărută. A plecat de acasă într-o destinație necunoscută și nu s-a mai întors
ALERTĂ în Alba: Minoră de 17 ani, din Alba Iulia, dată dispărută. A plecat de acasă într-o destinație necunoscută și nu s-a mai întors Polițiștii din Alba caută o minoră, în vârstă de 17 ani, din Alba Iulia. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci