Rămâi conectat

Ştirea zilei

Legea pensiilor 2024: Ce este certificatul de viață și care pensionari vor trebui să îl depună de două ori pe an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Legea pensiilor 2024: Ce este certificatul de viață și care pensionari vor trebui să îl depună de două ori pe an

Legea pensiilor 2024 va aduce o modificare care a generat tensiuni atât în Parlament, cât și în rândul cetățenilor români. Este obligatoriu ca vârstnicii să depună de două ori pe an un document fără de care nu pot intra în posesia veniturilor financiare aferente retragerii de pe piața muncii.

Ce schimbare a fost introdusă în Legea pensiilor 2024

O nouă modificare a Legii pensiilor 2024 a stârnit tensiuni în Parlamentul României, dar și în rândul vârstnicilor care primesc pensie lunară de la stat. Prevederea, ce va intra în vigoare pentru anul viitor, vizează pensionarii români care trăiesc în afara granițelor țării.

Semestrial, adică de două ori pe an, vârstnicii cu cetățenie română care locuiesc în străinătate vor trebui să depună un document fără de care nu vor putea intra în posesia veniturilor financiare lunare acordate de stat. Documentul va trebui depus până cel târziu pe 31 martie și 30 septembrie.

Documentul ce va trebui depus de două ori pe an de către pensionarii din afara României

Este vorba despre certificatul de viață. Acesta este documentul pe care pensionarii români care locuiesc în afara României vor trebui să îl depună în fiecare an, începând din 2024, pentru a primi pensia. Reglementarea este obligatoriu, deci nimeni nu se va putea sustrage de la ea.

„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă”, se arată în Legea pensiilor 2024.

Cum se poate obține certificatul de viață

Documentul de viață poate fi obținut de la casa teritorială de pensii la care este înregistrată persoana vârstnică. Reprezentanții instituției vor avea obligația de a emite și transmite la adresa de domiciliu sau de şedere permanentă a pensionarului un exemplar al certificatului de viaţă.

Documentul trebuie să fie completat cu toate detaliile referitoare la beneficiarul pensiei nerezident până la data de 31 decembrie, respectiv până pe data de 30 iunie a fiecărui an.

Unde trebuie să semneze pensionarii din afara României documentul

Certificatul de viaţă poate fi transmis de către beneficiarul pensiei nerezident în România și din propria sa inițiativă, fiind obligat să semneze documentul în fața unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, potrivit Legii pensiilor 2024.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

L-ați văzut? Un bărbat din Alba a plecat de acasă și nu s-a mai întors la domiciliu

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

L-ați văzut? Un bărbat din Alba a plecat de acasă și nu s-a mai întors la domiciliu

Potrivit IPJ Alba, în 28 noiembrie 2023, în jurul orei 20,00, Secția 5 Poliție Rurală Blaj a fost sesizată de către o femeie din Roșia de Secaș, județul Alba, cu privire la faptul că, în dimineața aceleiași zile, vecinul ei, Cornel PĂCURAR, în vârstă de 67 de ani, a plecat de la domiciliul său și nu a mai revenit.

Bărbatul are următoarele semnalmente:

170 cm înălțime
constituție robustă
față ovală
păr scurt, șaten
ochi căprui
La momentul dispariție, purta palton de culoare neagră, pantaloni de culoare neagră și încălțăminte de culoare gri.

Bărbatul a fost dat în urmărire, iar polițiștii desfășoară activități de căutare.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare