Rămâi conectat

Actualitate

„Legea păcănelelor” în România: Cum vor putea primarii să le scoată în afara localităţilor

Ioana Oprean

Publicat

în

„Legea păcănelelor” în România: Cum vor putea primarii să le scoată în afara localităţilor

Cseke Attila, Ministrul Dezvoltări, a vorbit despre modul în care va încerca să reorganizeze ministerul, a făcut publice salariile unor directori din subordine care vor fi reduse, dar a discutat şi despre problema controversată a jocurilor de noroc. Cseke Attila spune că primarii vor primi puteri sporite astfel încât să poată scoate „păcănelele” din localităţile lor, dacă îşi doresc acest lucru.

„Noi am avut încă din luna mai un proiect pentru reorganizarea ministerului Dezvoltării şi a unor instituţii subordonate, cu o reducere a cheltuielilor de 48 de milioane pe an şi cu o reducere de personal, cu comasarea a două instituţii. Acel proiect nu a mai putut fi pus în practică pentru că guvernul a devenit interimar. Vom relua acum acest proces, această procedură.

E vorba despre o economie de 48 de milioane de lei. Ce am făcut în schimb a fost o analiză legată de salariile la instituţiile subordonate. Aici, am avut două situaţii pe care le vom reglementa. Una dintre ele este salariul preşedintelului ANRSC, care era un salariu pe o lege specială. Îl vom reglementa pentru a veni cu puţin sub salariul ministrului, nu pentru că eu sunt ministru, ci pentru că aşa e normal să fie.

Eu am salariu 12.600 de lei net. Preşedintele ANRSC avea un salariu de 20.000 de lei net. Acest lucru se va face în următorul pachet fiscal. De asemenea, a mai fost un caz la Compania Naţională de Investiţii. Recunosc performanţele acestei Companii, produce, livrează pentru societate, ultimul rezultat spre exemplu e Cazinoul din Constanţa, dar în contextul actual trebuie să strângem puţin cureaua în privinţa salarizării şi acolo.

E o societate comercială a statului, există o performanţă de netăgăduit, dar trebuie să facem unele economii. Acolo sunt salarii de 28.000 de lei net, le vom aduce undeva la 15.300 lei net. Nu vreau să cad în plasa populismului şi să tăiem peste tot, chiar şi acolo unde statul performează. În actualul context trebuie însă să dăm nişte mesaje.

Cum vor putea fi scoase „păcănelele” în afara localităţilor

Contextul bugetar actual nu ne permite să continuăm investiţiile în ritmul pe care ni-l dorim. Aşa că, evident, prioritizăm. O parte dintre investiţiile cu grad de exectuare maxim de 50% au fost sistate până la sfârşitul anului, altele sunt suspendate pentru că n-au început lucrările efectiv şi mai există o categorie unde am diminuat ritmul de lucru. Toate investiţiile trecute de 50% merg mai departe.

De stadioane este nevoie, cel puţin în ceea ce priveşte abordarea guvernamentală. Unele sunt în locaţii cu echipe tradiţionale, cu suporteri mulţi. Discuţia e referitoare la necesitatea participării şi comunităţilor locale la aceste investiţii. Până acum, aceste lucrări au fost finanţaţe 100% de statul român, de guvernul central, prin Ministerul Dezvoltării şi CNI.

Vom încerca să avem o co-finanţare de 20% din partea comunităţilor locale. Spre exemplu, la Constanţa, municipiul Constanţa a venit cu o finanţare de 13% fără a avea această discuţie cu autorităţile de acolo. Vom cere o decalare, adică aceste execuţii să înceapă de la 1 iulie 2026.

Nu sunt investiţii care se finalizează în câteva luni, pot să dureze 3 sau chiar 4 ani. Spre exemplu la stadionul din Hunedoara avem o problemă tehnică, la Bucureşti, cu Dinamo, avem tot aşa o problemă, cu ţevi care trebuiesc relocate. Nu toate se vor termina în 2 ani, şi în Occident se întâmplă la fel.

În privinţa descentralizării vor fi două măsuri. Sunt nişte proceduri care teoretic sunt în regelă, dar practic ne-au creat nişte birocaţii întortocheate. Avem o propunere şi pe un segment specific, şi anume jocurile de noroc. Autoritatea locală nu are niciun fel de pârghie de a interveni, nici măcar nu sunt întrebaţi dacă susţin, nu susţin o astfel de activitate în comunitatea lor.

Această activitate va fi descentralizată, în sensul în care va fi nevoie şi de o autorizaţie din partea autorităţii locale care poate să spună: ‘Domnule, eu ca primărie nu doresc pe teritoriul localităţii mele să avem astfel de activităţi’ sau din contră, poate să spună că doreşte, dar stabilişte o zonă specială în care această activitate să se desfăşoare astfel încât să nu avem ‘păcănele’ răsfirate prin tot oraşul.

Vom da o dispoziţie tranzitorie de 6 luni pentru toate cele care sunt astăzi autorizate, astfel încât ele să fie autorizate şi de autorităţile locale. În cazul în care primăria, în aceste 6 luni, spune că nu vrea această activitate, sigur activitatea de jocuri de noroc va fi scoasă în afara localităţii. Vorbim despre localităţile de peste 15.000 de locuitori”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Un nou val de disponibilizări lovește România: Un alt gigant IT anunță concedieri, după ce Amazon a anunțat recent plecarea a sute de angajați

Ioana Oprean

Publicat

în

Un nou val de disponibilizări lovește România: Un alt gigant IT anunță concedieri, după ce Amazon a anunțat recent plecarea a sute de angajați Un nou val de disponibilizări lovește sectorul IT, după ce Amazon a anunțat recent concedierea a sute de angajați din România. De această dată este vorba despre Microsoft, care pregătește o […]

Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA în România în perioada 21 iulie – 18 agust 2025: România sub o cupolă de foc, cu temperaturi extreme și ploi rare. Prognoza meteo de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni

Ioana Oprean

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în România în perioada 21 iulie – 18 agust 2025: România sub o cupolă de foc, cu temperaturi extreme și ploi rare. Prognoza meteo de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni ANM a emis vineri, 18 iulie 2025, prognoza pentru următoarele 4 săptămâni, respectiv 21 iulie – 18 august. Temperaturile vor […]

Citește mai mult

Actualitate

Cât de mari sunt salariile bugetarilor față de angajații din privat. România, cea mai mare pondere a salariilor în veniturile statului, mult peste media UE

Ioana Oprean

Publicat

în

Cât de mari sunt salariile bugetarilor față de angajații din privat. România, cea mai mare pondere a salariilor în veniturile statului, mult peste media UE Iancu Guda a vorbit recent despre salariile din sectorul public, care au crescut masiv și nesustenabil. Acesta a explicat care sunt cauzele, ce efecte au și ce soluții pot fi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea